SK: Mika Niikolla salattuja yhteyksiä Kiinan valtioon kytkeytyvään yhtiöön – "Sehän on meidän kansanedustajien tehtävä edistää vientiä"

Kansanedustaja Mika Niikko (ps.) toimii myös Vantaan kaupunginvaltuutettuna. Arkisto/Johanna Erjonsalo

toimitus

Vantaalaisella perussuomalaisten kansanedustaja Mika Niikolla on Suomen Kuvalehden (SK) tuoreen artikkelin mukaan salattu sidos Kiinan valtioon kytkeytyvään yhtiöön, jonka toimintaa Suomessa hän on poliitikon roolissa edistänyt.

Kyseessä on Kiinan valtion rahoittama Realmax Group -teknologiakonserni, joka ilmoitti joulukuussa 2017 investoivansa miljoona euroa toimipisteeseensä Vantaalla. Suomen toimipistettä pyörittävää yhtiötä ei kuitenkaan perustettu kiinalaisen konsernin omistamaksi tytäryhtiöksi, vaan yksityishenkilöiden omistukseen.

SK:n selvityksen mukaan kyseisen suomalaisyhtiön Realmax Oy:n perustajaosakkaita olivat Suomessa teknologia-alalla työskennellyt kiinalainen Hang Si, Niikko ja oululainen kansanedustaja Ville Vähämäki (ps). Niikon mukaan hänen osakkuutensa yhtiössä kesti vain kuukausia. Niikko ei ole aiemminjulkaissut tietoja osakkuudestaan.

Samalla vaalikaudella, kun Niikko perusti Realmax-yhtiön, hän myös teki Kiinan-matkoja kiinalaisten laskuun ja isännöi kiinalaisdelegaatioiden tilaisuuksia eduskunnassa. SK kertoo Niikon muun muassa isännöineen kesäkuussa 2017 eduskunnassa järjestettyä vienninedistämistilaisuutta, jonka vieraina oli muun muassaRealmax-konsernin edustajia. Tilaisuuteen osallistui myös Vantaan kaupunki. Vain hieman aiemmin Kiinan valtion sijoitusyhtiö SDIC oli tehnyt Realmaxiin kymmenien miljoonien eurojen sijoituksen.

SK:n mukaan Niikon yhteys kiinalaiseen Hang Sihin sai alkunsa ainakin jo ennen kevään 2015 eduskuntavaaleja. Niikko sai kiinalaismieheltä myös vaalilainaa.

Mika Niikko kommentoi Suomen Kuvalehdelle, että hän vain auttoi kiinalaista, huonosti Suomea osaavaa kaveriaan perustamaan yrityksen. Niikko viittaa myös tehtäväänsä vienninedistäjänä.

– Sehän on meidän kansanedustajien tehtävä edistää vientiä, Niikko kommentoi SK:lle.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Mielipide: Muutaman kilometrin säteellä lentoasemasta on mitä kauneimpia luontokohteita – Vantaalla voitaisiin kehittää kestävästi tuotettua lähimatkailua turisteille
 2. Vantaan kirjastot avaavat ovensa maanantaina – suosituksena pikainen asiointi ja itsepalvelun käyttö
 3. Kyytiä tarjonnut kaksikko varasti rollaattorin kanssa liikkuneen miehen rahat Myyrmäessä – Poliisi pyytää vihjeitä
 4. Vain kaupunki suostuu kommentoimaan talohanketta Viertolassa – "Vaikuttaa siltä, että keskeneräisen talon ostaneet on jätetty yksin"
 5. Asuntorakentamista lykätään Kivistön keskustassa
 6. Nyt katseet kohti pönttöjä – pesivistä linnuista kerätään tietoja
 7. Nuorisotilat avautuvat ensi viikolla: maksutonta toimintaa koulujen alkuun saakka – "Tuodaan pelit pihalle ja laitetaan musiikki soimaan"
 8. Salibandyliigasta tuli F-liiga – uusi nimi oudoksuttaa Vantaalla: "Vähän fiksumpi olisi saanut olla, kestää hetken totutella"
 9. Mielipide: Nyt on aika leikata päättäjien palkkioita – Esimerkin voima on tärkeää, koska tulevat taloudelliset päätökset ovat kovia
 10. Vainio 30.5.
 11. Pääkirjoitus: Kivistön palveluilla alkaa olla kiire – alueen asukkaat kaipaavat kipeästi ennen kaikkea perusarkeaan helpottavia toimintoja
 12. Kivistön uusimman kauppahankkeen eteneminen näyttää mutkistuvan – "Tontin käyttö ei ole kahden kaupparyhmittymän asia"
 13. Uutissuomalaisen debatti: Varman Risto Murto: Nuorille työntekijöille pitää tarjota muutakin kuin korkeita veroja ja supistuvia palveluita
 14. Jenni Isokoski on opiskellut neljässä eri lukiossa – Ylioppilaaksi hän valmistui Nettilukiosta, isänsä epäilyistä huolimatta
 15. Vantaa ennen ja nyt: Hiekkaharjun koulun Hyvä kaveri -patsaat taas jaossa – Mutta miksi kuvanveistäjä Raimo Jaatinen lisäsi suunnittelemaansa veistokseen variksen?

Näytä lisää

Luetuimmat

 1. Vain kaupunki suostuu kommentoimaan talohanketta Viertolassa – "Vaikuttaa siltä, että keskeneräisen talon ostaneet on jätetty yksin"
 2. Vartijoiden Tikkurilan asemalla puhuttama mies huitaisi kohti ja pakeni – talttui kiinni otettaessa vasta pippurisumutteella
 3. Mielipide: Muutaman kilometrin säteellä lentoasemasta on mitä kauneimpia luontokohteita – Vantaalla voitaisiin kehittää kestävästi tuotettua lähimatkailua turisteille
 4. Kyytiä tarjonnut kaksikko varasti rollaattorin kanssa liikkuneen miehen rahat Myyrmäessä – Poliisi pyytää vihjeitä
 5. Jenni Isokoski on opiskellut neljässä eri lukiossa – Ylioppilaaksi hän valmistui Nettilukiosta, isänsä epäilyistä huolimatta
 6. Kivistön uusimman kauppahankkeen eteneminen näyttää mutkistuvan – "Tontin käyttö ei ole kahden kaupparyhmittymän asia"
 7. Salibandyliigasta tuli F-liiga – uusi nimi oudoksuttaa Vantaalla: "Vähän fiksumpi olisi saanut olla, kestää hetken totutella"
 8. Asuntorakentamista lykätään Kivistön keskustassa
 9. HSL:n asiakkaat raivostuivat: Vapaavalintainen kausilipun kesto poistuu, kun HSL yhdenmukaistaa kortin ja sovelluksen lippuvalikoiman – "Kehitys kulkee tässä vahvasti väärään suuntaan"
 10. Vantaan kirjastot avaavat ovensa maanantaina – suosituksena pikainen asiointi ja itsepalvelun käyttö
 11. Vantaa ennen ja nyt: Hiekkaharjun koulun Hyvä kaveri -patsaat taas jaossa – Mutta miksi kuvanveistäjä Raimo Jaatinen lisäsi suunnittelemaansa veistokseen variksen?
 12. Vantaalle Backaksen kartanon alueelle on tulossa Muumien maailma – Maailman ensimmäiseen Muumi-sisäpuistoon odotetaan vuosittain puolta miljoonaa kävijää
 13. Nuorisotilat avautuvat ensi viikolla: maksutonta toimintaa koulujen alkuun saakka – "Tuodaan pelit pihalle ja laitetaan musiikki soimaan"
 14. Koronatesteissä käyneiltä vain harvoilta löytyy virusta – Vantaalla drive in -pisteessä testauskapasiteettia on paljon enemmän kuin potilaita
 15. Mielipide: Nyt on aika leikata päättäjien palkkioita – Esimerkin voima on tärkeää, koska tulevat taloudelliset päätökset ovat kovia

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.