Korsolainen kuorotulokas syntyi pikavauhtia ja varmisti itselleen sanakirjasta nimen – "Siinä on sen suuruus"

– Nythän on opinnäyte annettu, Aménte-kuoron varapuheenjohtaja Antti Niemi ja taiteellinen johtaja Riikka Salminen iloitsevat onnistuneiden joulukonserttien jälkeen. Seuraavaksi vuorossa on osallistuminen maaliskuiseen Yhteisvastuukonserttiin ja toukokuussa soi kuoron oma kevätkonsertti. Leena Koivisto

Leena Koivisto

Kuoron perustaminen voi joskus sujua kuin tanssi.

Viime syksynä Korson kuorokentälle tupsahtaneen kamarikuoro Aménten taiteellinen johtaja Riikka Salminen ja varapuheenjohtaja Antti Niemi ovat itsekin ihmeissään vauhdista, jolla kuoro syntyi.

– Istuimme perustamisporukalla alas elokuussa ja ensimmäiset harjoitukset pidettiin jo syyskuun viidentenä päivänä, he kertovat.

– Perustamiskokouksen jälkeen homma lähti yhdestä somepäivityksestä vierimään kuin lumipallo. Joku tiesi aina jonkun jostakin. Hetkessä löytyi hirmuinen määrä laulajia ja sitten saimmekin huomata, että meillähän on todella hyvä porukka kasassa.

Kuoroon saatiin aiemmalla kokemuksella, nuotinlukutaidolla ja itsenäisellä harjoittelukyvyllä varustettuja laulajia.

– Korson jäsenkirjaa tai pysyvää osoitetta Korsossa ei vaadittu. Meillä on muun muassa pari laulajaa Porvoosta ja pari Espoon perukoilta, Salminen nauraa.

Iältään 16–65-vuotiaiden laulajien 28-jäseninen sekakuoro täydentää nyt Korson kuorokentän, jossa entuudestaan on jo ollut naiskuoro ja mieskuoro sekä seurakunnan ja musiikkiluokkien kuorotoimintaa.

– Korsossa on ihan mahtava kuorokulttuuri. Mahdollisuuksia hakeutua porukkaan, joka vastaa omaa tasoa ja tietynlaista henkistä kotia, on valtavasti, Salminen kehuu.

Tulokas pääsi soundiinsa kiinni yhtä vauhdikkaasti kuin syntyi. Kaksi tuntia viikossa harjoitteleva ryhmä esitti kokonaisen joulukonsertin Korsossa täydelle kirkkosalille ja oli kuorovastuussa myös kirkon kauneimmat joululaulut -messussa.

– Tällainen ei alun perin ollut ajatuksissamme minkäänlaisena realistisena tavoitteena, Niemi sanoo.

Salmisen mukaan heti ensimmäisellä harjoituskerralla tapahtui ihme.

– Silloinhan yleensä vain revitään hiuksia ja ihmetellään, mitä tästäkin tulee. Sen sijaan saimme jo tuolloin laulettua äänissä pari kappaletta kokonaan läpi. Salmisella on takanaan 22 vuoden kokemus musiikkiluokkien opettamisesta Korsossa. Hän on aiemminkin johtanut sekakuoroa ja lisäksi nais- lapsi- ja nuorisokuoroa.

Niemi on poikakuoro Cantores Minores -taustainen, ääneltään basso-osuuksiinkin taipuva tenori, joka jatkoi musiikin parissa eri rock-kokoonpanoissa rumpusetin takana ja basson varressa.

– Halusin palata laulun ääreen, kun 43 viikonloppua vuodessa tien päällä varsinaisen leipätyön lisäksi ei enää tuntunut hyvältä ajatukselta, hän kertoo.

Kuorossa tavoitteena on hyvän hengen ja tekemisen ilon säilyminen.

– Kuorolaiset käyvät töissä ja opiskelevat, tämän täytyy pysyä harrastuksena, josta laulajat saavat itselleen jotain. Kenenkään ei pidä kokea, ettei hän pärjäisi joukossa, taiteellinen johtaja raamittaa.

Kuoron nimessäkin on leikkimieltä, jonka vuoksi sen tarkoitusta on turha etsiä sanakirjoista.

Niille, jotka kysyvät, mitä kieltä Aménte on, Niemellä on ytimekäs vastaus.

– Se ei ole mitään kieltä ja siinä on sen suuruus.

Aménte-kuoro esiintyy seuraavan kerran sunnuntaina 22.maaliskuuta kello 15–16 Yhteisvastuukonsertissa Korson kirkossa, jossa on mukana myös muita alueen kuoroja. Kuoron kevätkonsertti Hiljainen ilta on perjantaina 8. toukokuuta kello 19 Korson kirkossa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.