Autojen ilmastointi on lisännyt joutokäyntiä – Liikenne saastuttaa eniten pääkaupunkiseudulla

Nina Savelalla ei ole ajokorttia, sillä hän ei tarvitse sitä. Isä Kalevi Savela sanoo välttävänsä joutokäyntiä. Pakkastakin on niin vähän, ettei sen takia tarvitse lämmittää autoa. Armi Suojanen

Armi Suojanen

Tammikuun lämpötila huitelee +5 asteessa, joten auton moottoria ei tarvitse lämmittää ja tuulilasia sulattaa jäästä. Silti moni auto seisoo tarpeettomalla joutokäynnillä kadunvarsilla ja parkkipaikoilla – minuuttikaupalla.

Jos pysäköinnintarkastaja tai poliisi huomaa tällaisen, siitä voi rapsahtaa 35 euron sakko.

Joutokäyntiä alettiin rajoittaa lailla jo 1990-luvun alussa ja sitä on täydennetty asetuksella viimeksi 2000-luvun alussa. Moottorikäyttöistä ajoneuvoa ei sen seistessä saa pitää käynnissä enempää kuin kaksi minuuttia ellei se ole esimerkiksi laitteiden toiminnan vuoksi välttämätöntä.

Jos lämpötila on vähintään –15 astetta, moottoria saa ennen lähtöä käyttää enintään neljä minuuttia.

Talven sää on Etelä-Suomessa yhä useammin leuto ja joutokäynnistä on tullut jopa yleisempää kesäkuumalla kuin talvella. Autot hurisevat ilmastoinnin takia. Se ei kuitenkaan käy perustelusta tyhjäkäynnille, ei edes takseissa.

Joutokäynnistä ei juuri enää puhuta, vaikka se vaikuttaa suoraan hengitysilmaan. Liikenne ylipäätään on ilman pahin saastuttaja pääkaupunkiseudulla. Aiempaa vähäpäästöisemmät autot eivät ole mullistaneet tilannetta.

– Paikallisesti joutokäynnillä on edelleen vaikutusta hengitysilmaan auton välittömässä läheisyydessä, sanoo Helsingin seudun ympäristöpalvelujen HSY:n ilmansuojeluasiantuntija Anu Kousa

– Haitta korostuu tyynellä pakkassäällä.

Vantaan kaupungin pysäköinnintarkastaja Ari Mäkinen kertoo, että esimerkiksi vuonna 2017 Vantaalla kirjoitettiin yhteensä 41 tarpeettomasta joutokäynnistä johtuvaa virhemaksua ja viime vuonna 11.

– Ne ovat pitkälti sellaisia, joissa kuljettaja on ollut pois autosta, Mäkinen sanoo.

Näissä tapauksissa pysäköinnintarkastaja jää odottamaan kuljettajan paluuta, sillä tyhjäkäynnistä annettava virhemaksu pitää lain mukaan antaa kuljettajalle.

Usein joutokäyntiin liittyy myös väärin pysäköinti ja kuljettaja saa joutokäyntiin liittyvän virhemaksun lisäksi 60 euron sakon virheellisestä pysäköinnistä.

Mäkinen tarkentaa, että tavarantoimittajia joutokäyntikielto ei useimmiten koske, koska heidän kalustonsa voi vaatia auton pitämistä käynnissä.

Luvaton tyhjäkäynti on paljon yleisempää kuin virhemaksumäärästä voisi päätellä. Ainakin Mäkinen useimmiten vain huomauttaa suullisesti joutokäynnistä ja pyytää kuljettajaa sammuttamaan auton moottorin tai jatkamaan matkaa.

– Ne eivät näy tilastossa.

Myös poliisi valvoo joutokäyntiä muiden töiden ohella. Itä-Uudenmaan poliisilaitoksen liikennepoliisisektorin ylikonstaapeli Leena Leppälä muotoilee, että poliisi puuttuu joutokäyntiin resurssien salliessa.

Puuttuminen on lähinnä huomauttamista.

– Ei niitä ole monta vuodessa, Leppälä arvioi.

Hän mainitsee esimerkkinä, että joutokäyntikieltoa rikkova voidaan huomata jossain muussa valvontatilanteessa tai kahvitauolla. Huomio voi kiinnittyä autoon, joka käy, mutta kuljettajaa ei näy missään.

– Kuljettaja voidaan etsiä tai jäädä odottamaan häntä.

Leppälän mukaan poliisin huomautuksella on vaikutusta.

– Se osoittaa, ettei joutokäyntiä katsota sormien läpi.

Liikenne

Pääkaupunkiseudulla hengitysilman laatua heikentävät eniten liikenteen päästöt, koska ne purkautuvat lähelle hengityskorkeutta.

Pakokaasu sisältää terveydelle ja ympäristölle haitallisia aineita. Pakokaasun hengittäminen aiheuttaa päänsärkyä, limakalvojen ärsytystä ja silmien kirvelyä.

Herkimpiä ilmansaasteille ovat mm. lapset ja astmaatikot.

Joutokäynnin vaikutusta ilmanlaatuun yleisesti on vaikea arvioida, koska ei ole tietoa, kuinka paljon autoja käytetään joutokäynnillä.

Ilmansuojeluasiantuntija Anu Kousa huomauttaa, että joutokäynnin haitoista on hyvä muistuttaa, sillä auton turha käyttäminen saastuttaa tarpeettomasti.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Nuorisotilat avautuvat ensi viikolla: maksutonta toimintaa koulujen alkuun saakka – "Tuodaan pelit pihalle ja laitetaan musiikki soimaan"
 2. Salibandyliigasta tuli F-liiga – uusi nimi oudoksuttaa Vantaalla: "Vähän fiksumpi olisi saanut olla, kestää hetken totutella"
 3. Mielipide: Nyt on aika leikata päättäjien palkkioita – Esimerkin voima on tärkeää, koska tulevat taloudelliset päätökset ovat kovia
 4. Kivistön uusimman kauppahankkeen eteneminen näyttää mutkistuvan – "Tontin käyttö ei ole kahden kaupparyhmittymän asia"
 5. Vantaa ennen ja nyt: Hiekkaharjun koulun Hyvä kaveri -patsaat taas jaossa – Mutta miksi kuvanveistäjä Raimo Jaatinen lisäsi suunnittelemaansa veistokseen variksen?
 6. Vainio 30.5.
 7. Pääkirjoitus: Kivistön palveluilla alkaa olla kiire – alueen asukkaat kaipaavat kipeästi ennen kaikkea perusarkeaan helpottavia toimintoja
 8. Uutissuomalaisen debatti: Varman Risto Murto: Nuorille työntekijöille pitää tarjota muutakin kuin korkeita veroja ja supistuvia palveluita
 9. Jenni Isokoski on opiskellut neljässä eri lukiossa – Ylioppilaaksi hän valmistui Nettilukiosta, isänsä epäilyistä huolimatta
 10. Vartijoiden Tikkurilan asemalla puhuttama mies huitaisi kohti ja pakeni – talttui kiinni otettaessa vasta pippurisumutteella
 11. Ministeriön selvitys: Kasvosuojista vain niukasti hyötyä, ei tarjoa suojaa tartunnalta
 12. Poliisi tyrmistyi koronakevään rumista luvuista: Nuoret miehet kaahaavat yhä enemmän yli 50 kilometrin ylinopeuksia, humalassa tai huumeissa ajaminenkin yleistynyt
 13. Entinen Neuvostoliitto näkyy edelleen väestötilastossa – ulkomaalaistaustaisista jo puolet asuu pääkaupunkiseudulla
 14. Mies kärähti 16 kertaa ratista parin vuoden aikana – niin suuri vaara sivullisille että esitetään vangittavaksi
 15. BRQ Vantaa Festival jää tältä kesältä väliin – Pienimuotoisia erilliskonsertteja kuitenkin luvassa syksyllä

Näytä lisää

Luetuimmat

 1. Kivistön uusimman kauppahankkeen eteneminen näyttää mutkistuvan – "Tontin käyttö ei ole kahden kaupparyhmittymän asia"
 2. Vartijoiden Tikkurilan asemalla puhuttama mies huitaisi kohti ja pakeni – talttui kiinni otettaessa vasta pippurisumutteella
 3. Vantaa ennen ja nyt: Hiekkaharjun koulun Hyvä kaveri -patsaat taas jaossa – Mutta miksi kuvanveistäjä Raimo Jaatinen lisäsi suunnittelemaansa veistokseen variksen?
 4. Koronatesteissä käyneiltä vain harvoilta löytyy virusta – Vantaalla drive in -pisteessä testauskapasiteettia on paljon enemmän kuin potilaita
 5. HSL:n asiakkaat raivostuivat: Vapaavalintainen kausilipun kesto poistuu, kun HSL yhdenmukaistaa kortin ja sovelluksen lippuvalikoiman – "Kehitys kulkee tässä vahvasti väärään suuntaan"
 6. Jenni Isokoski on opiskellut neljässä eri lukiossa – Ylioppilaaksi hän valmistui Nettilukiosta, isänsä epäilyistä huolimatta
 7. Vantaalle Backaksen kartanon alueelle on tulossa Muumien maailma – Maailman ensimmäiseen Muumi-sisäpuistoon odotetaan vuosittain puolta miljoonaa kävijää
 8. Suunnitelma: Lentokenttäjoukkue töihin Helsinki-Vantaalle parissa vuorokaudessa, jos koronavirustilanne vaatii
 9. Pienkerrostaloja ja ruokakauppa Backaksen peltoalueelle –  "Rakentamisen laatuvaatimukset on asetettu erittäin korkealle"
 10. Mielipide: Nyt on aika leikata päättäjien palkkioita – Esimerkin voima on tärkeää, koska tulevat taloudelliset päätökset ovat kovia
 11. Vantaan kaupunki sai lahjoituksena 100 000 kasvosuojainta – annetaan lapsiperheitä ja vanhuksia hoitaville
 12. Pääkirjoitus: Kivistön palveluilla alkaa olla kiire – alueen asukkaat kaipaavat kipeästi ennen kaikkea perusarkeaan helpottavia toimintoja
 13. "Muori nukkuu, se ei halua puhua" – 3-vuotiaan Dilaran puhelinsoitto pelasti aivoinfarktin saaneen isoäidin hengen
 14. Mielipide: Frisbeegolfin suosio räjähtänyt – Vantaalta ei löydy harrastuspaikkoja
 15. Tarkat aikataulut, turvavälit, ei kättelyjä, ei halauksia, ykköset päälle ja Youtube auki – Näin abiturientista tulee ylioppilas

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.