Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kova tavoite: Vantaan Taiteilijaseura aikoo moninkertaistaa taideteosten lainausmäärät

Vantaan Taiteilijaseura aikoo panostaa entisestään taidelainaamon toimintaan. Seura täytti hiljattain 25 vuotta, jonka kunniaksi uudistuivat Tikkurilassa sijaitsevan Galleria K:n taidelainaamon tilat.

Vantaan Taiteilijaseuran koordinaattori Eeva Tamminen kertoo uudistyö olleen mahdollista opetus- ja kulttuuriministeriön myöntämällä 16 000 euron apurahalla. Taidelainaamosta kuka tahansa voi lainata Vantaan Taiteilijaseuran jäsenten teoksia kotiinsa. Kuukausivuokrat ovat 20 eurosta ylöspäin.

– Hyvin harva palauttaa teokset takaisin, vaan useimmiten ihmiset maksavat kuukausivuokraa niin pitkään, että taideteoksen alkuperäinen hinta täyttyy. Silloin teoksen voi lunastaa itselleen, Tamminen selvittää.

Tällä hetkellä teoksia vuokrataan Tammisen mukaan 3–4 kuukausittain. Seuran tavoitteena on moninkertaistaa määrä tämän vuoden aikana. Siihen on Tammisen mukaan kaikki edellytykset.

Uudistetun lainaamon toivotaan houkuttelevan ihmisiä. Lisäksi Vantaan Taiteilijaseura on lähtemässä mukaan näillä näkymin kevään aikana avattavaan valtakunnalliseen nettisivustoon, johon on koottu kaikki maan taidelainaamot.

– Se on taideteosten kirjasto. Meilläkin on rajalliset tilat pitää teoksia esillä lainaamossa, mutta nettiin ne mahtuvat, Tamminen selvittää.

Vantaan Taiteilijaseurassa on tällä hetkellä reilu sata jäsentä. Seuraan pääsyn kriteerinä on, että taiteilijalla on asunto tai vähintään työtila Vantaalla.

Tamminen korostaa seuran tekevän töitä vantaalaistaiteilijoiden näkyvyyden ja ammatin edistämisen puolesta.

– Todella harva elättää itsensä kokonaan taiteen tekemisellä, Tamminen sanoo.

Tamminen on seuran ainut palkattu työntekijä, hänkin vain osa-aikainen, vaikka töitä olisi ainakin kahdelle. Tammisen käsissä on Galleria K:n vaihtuvien näyttelyiden järjestäminen, taidelainaamon toiminta, taiteilijatalo Gjutarsin vuokraaminen ja taiteilija residenssin pyörittäminen. Tämän lisäksi hoidettavana on markkinointia, sosiaalisen median hallintaa ja talousasioita. Toisen työntekijän palkkaaminen tai Tammisen työsopimuksen kokoaikaistaminen on hänen mukaansa kiinni rahasta. Tamminen kiittää Vantaan kaupunkia seuran vuosittain saamasta toiminta-avustuksesta, jota ilman seuraa ei olisi. Toiminta-avustus on viime vuosina ollut noin 25 000 euroa. Tamminen huomauttaa, että taiteilijaseurojen rahoitus on valtakunnallisella tasolla monia muita kulttuuritoimijoita pienempää.

– Toivoisin, että kuvataiteen rahoitusta nostettaisiin Suomessa ja esimerkiksi Vantaan kaupunki mahdollistaisi työtiloja taiteilijoille paremmin, hän sanoo.

Tamminen kokee panostuksen tärkeänä, koska tällä hetkellä moni taiteilija kokee Helsingin houkuttelevampana, koska muun muassa työtiloja on huomattavasti enemmän tarjolla.

Varoja seura saa taiteilijatalo Gjutarsin alakerran vuokraamisesta kenen tahansa kaupunkilaisen juhlakäyttöön. Yläkerrassa on taiteilijaresidenssi, johon maaliskuusta syyskuuhun saapuu ulkomailta, taiteilijoita.

– Meillä on residenssivaihtoa muun muassa Islannin, Unkarin ja Itävallan kanssa. En tiedä Suomesta muita seuroja, joilla olisi näin laajaa vaihtotoimintaa.

Muun ajan vuodesta Gjutars on vuokralla kotimaisille taiteilijoille. Tamminen paljastaa, että tammikuussa asunto on vuokrattu säveltäjälle.

Tänä vuonna seuran budjetista pala lohkaistaan syksyllä Itävaltaan vietävään näyttelyyn.