Kova tavoite: Vantaan Taiteilijaseura aikoo moninkertaistaa taideteosten lainausmäärät

Vantaan Taiteilijaseuran koordinaattori Eeva Tammisella on vahva usko taidelainaamoon. Taideteosten lainausmäärät on hänen mukaansa mahdollisuus moninkertaistaa. Marika Lumme

Marika Lumme

Vantaan Taiteilijaseura aikoo panostaa entisestään taidelainaamon toimintaan. Seura täytti hiljattain 25 vuotta, jonka kunniaksi uudistuivat Tikkurilassa sijaitsevan Galleria K:n taidelainaamon tilat.

Hans-Peter Schüttin teokset ovat esillä taidelainaamossa. Kuva: Marika Lumme Marika Lumme

Vantaan Taiteilijaseuran koordinaattori Eeva Tamminen kertoo uudistyö olleen mahdollista opetus- ja kulttuuriministeriön myöntämällä 16 000 euron apurahalla. Taidelainaamosta kuka tahansa voi lainata Vantaan Taiteilijaseuran jäsenten teoksia kotiinsa. Kuukausivuokrat ovat 20 eurosta ylöspäin.

– Hyvin harva palauttaa teokset takaisin, vaan useimmiten ihmiset maksavat kuukausivuokraa niin pitkään, että taideteoksen alkuperäinen hinta täyttyy. Silloin teoksen voi lunastaa itselleen, Tamminen selvittää.

Tällä hetkellä teoksia vuokrataan Tammisen mukaan 3–4 kuukausittain. Seuran tavoitteena on moninkertaistaa määrä tämän vuoden aikana. Siihen on Tammisen mukaan kaikki edellytykset.

Galleria K:ssa avautui viime viikolla uusi näyttely, jossa on esillä Iiris Ruuthin ja Annina Åsvikin teoksia. Vantaan taitelijaseuran koordinaattori Eeva Tamminen vastaa muun muassa galleria K:n toiminnasta. Kuva: Marika Lumme Marika Lumme

Uudistetun lainaamon toivotaan houkuttelevan ihmisiä. Lisäksi Vantaan Taiteilijaseura on lähtemässä mukaan näillä näkymin kevään aikana avattavaan valtakunnalliseen nettisivustoon, johon on koottu kaikki maan taidelainaamot.

– Se on taideteosten kirjasto. Meilläkin on rajalliset tilat pitää teoksia esillä lainaamossa, mutta nettiin ne mahtuvat, Tamminen selvittää.

Vantaan Taiteilijaseurassa on tällä hetkellä reilu sata jäsentä. Seuraan pääsyn kriteerinä on, että taiteilijalla on asunto tai vähintään työtila Vantaalla.

Tamminen korostaa seuran tekevän töitä vantaalaistaiteilijoiden näkyvyyden ja ammatin edistämisen puolesta.

– Todella harva elättää itsensä kokonaan taiteen tekemisellä, Tamminen sanoo.

Luentosarja pidetään Tilassa Galleria K:ssa. Kuva: Arkisto/Marika Lumme Arkisto/Marika Lumme

Tamminen on seuran ainut palkattu työntekijä, hänkin vain osa-aikainen, vaikka töitä olisi ainakin kahdelle. Tammisen käsissä on Galleria K:n vaihtuvien näyttelyiden järjestäminen, taidelainaamon toiminta, taiteilijatalo Gjutarsin vuokraaminen ja taiteilija residenssin pyörittäminen. Tämän lisäksi hoidettavana on markkinointia, sosiaalisen median hallintaa ja talousasioita. Toisen työntekijän palkkaaminen tai Tammisen työsopimuksen kokoaikaistaminen on hänen mukaansa kiinni rahasta. Tamminen kiittää Vantaan kaupunkia seuran vuosittain saamasta toiminta-avustuksesta, jota ilman seuraa ei olisi. Toiminta-avustus on viime vuosina ollut noin 25 000 euroa. Tamminen huomauttaa, että taiteilijaseurojen rahoitus on valtakunnallisella tasolla monia muita kulttuuritoimijoita pienempää.

– Toivoisin, että kuvataiteen rahoitusta nostettaisiin Suomessa ja esimerkiksi Vantaan kaupunki mahdollistaisi työtiloja taiteilijoille paremmin, hän sanoo.

Galleria K:ssa parhaillaan esillä olevat Iiris Ruuthin teokset kuvastavat planeettoja. Kuva: Marika Lumme Marika Lumme

Tamminen kokee panostuksen tärkeänä, koska tällä hetkellä moni taiteilija kokee Helsingin houkuttelevampana, koska muun muassa työtiloja on huomattavasti enemmän tarjolla.

Varoja seura saa taiteilijatalo Gjutarsin alakerran vuokraamisesta kenen tahansa kaupunkilaisen juhlakäyttöön. Yläkerrassa on taiteilijaresidenssi, johon maaliskuusta syyskuuhun saapuu ulkomailta, taiteilijoita.

– Meillä on residenssivaihtoa muun muassa Islannin, Unkarin ja Itävallan kanssa. En tiedä Suomesta muita seuroja, joilla olisi näin laajaa vaihtotoimintaa.

Muun ajan vuodesta Gjutars on vuokralla kotimaisille taiteilijoille. Tamminen paljastaa, että tammikuussa asunto on vuokrattu säveltäjälle.

Tänä vuonna seuran budjetista pala lohkaistaan syksyllä Itävaltaan vietävään näyttelyyn.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Poliisi poimi Vantaan viikonvaihdeliikenteestä rattijuoppoja
 2. Mielipide: Muutaman kilometrin säteellä lentoasemasta on mitä kauneimpia luontokohteita – Vantaalla voitaisiin kehittää kestävästi tuotettua lähimatkailua turisteille
 3. Vantaan kirjastot avaavat ovensa maanantaina – suosituksena pikainen asiointi ja itsepalvelun käyttö
 4. Kyytiä tarjonnut kaksikko varasti rollaattorin kanssa liikkuneen miehen rahat Myyrmäessä – Poliisi pyytää vihjeitä
 5. Vain kaupunki suostuu kommentoimaan talohanketta Viertolassa – "Vaikuttaa siltä, että keskeneräisen talon ostaneet on jätetty yksin"
 6. Nyt katseet kohti pönttöjä – pesivistä linnuista kerätään tietoja
 7. Asuntorakentamista lykätään Kivistön keskustassa
 8. Nuorisotilat avautuvat ensi viikolla: maksutonta toimintaa koulujen alkuun saakka – "Tuodaan pelit pihalle ja laitetaan musiikki soimaan"
 9. Salibandyliigasta tuli F-liiga – uusi nimi oudoksuttaa Vantaalla: "Vähän fiksumpi olisi saanut olla, kestää hetken totutella"
 10. Mielipide: Nyt on aika leikata päättäjien palkkioita – Esimerkin voima on tärkeää, koska tulevat taloudelliset päätökset ovat kovia
 11. Vainio 30.5.
 12. Pääkirjoitus: Kivistön palveluilla alkaa olla kiire – alueen asukkaat kaipaavat kipeästi ennen kaikkea perusarkeaan helpottavia toimintoja
 13. Kivistön uusimman kauppahankkeen eteneminen näyttää mutkistuvan – "Tontin käyttö ei ole kahden kaupparyhmittymän asia"
 14. Uutissuomalaisen debatti: Varman Risto Murto: Nuorille työntekijöille pitää tarjota muutakin kuin korkeita veroja ja supistuvia palveluita
 15. Jenni Isokoski on opiskellut neljässä eri lukiossa – Ylioppilaaksi hän valmistui Nettilukiosta, isänsä epäilyistä huolimatta

Näytä lisää

Luetuimmat

 1. Vain kaupunki suostuu kommentoimaan talohanketta Viertolassa – "Vaikuttaa siltä, että keskeneräisen talon ostaneet on jätetty yksin"
 2. Vartijoiden Tikkurilan asemalla puhuttama mies huitaisi kohti ja pakeni – talttui kiinni otettaessa vasta pippurisumutteella
 3. Mielipide: Muutaman kilometrin säteellä lentoasemasta on mitä kauneimpia luontokohteita – Vantaalla voitaisiin kehittää kestävästi tuotettua lähimatkailua turisteille
 4. Kyytiä tarjonnut kaksikko varasti rollaattorin kanssa liikkuneen miehen rahat Myyrmäessä – Poliisi pyytää vihjeitä
 5. Jenni Isokoski on opiskellut neljässä eri lukiossa – Ylioppilaaksi hän valmistui Nettilukiosta, isänsä epäilyistä huolimatta
 6. Kivistön uusimman kauppahankkeen eteneminen näyttää mutkistuvan – "Tontin käyttö ei ole kahden kaupparyhmittymän asia"
 7. Salibandyliigasta tuli F-liiga – uusi nimi oudoksuttaa Vantaalla: "Vähän fiksumpi olisi saanut olla, kestää hetken totutella"
 8. Asuntorakentamista lykätään Kivistön keskustassa
 9. HSL:n asiakkaat raivostuivat: Vapaavalintainen kausilipun kesto poistuu, kun HSL yhdenmukaistaa kortin ja sovelluksen lippuvalikoiman – "Kehitys kulkee tässä vahvasti väärään suuntaan"
 10. Vantaan kirjastot avaavat ovensa maanantaina – suosituksena pikainen asiointi ja itsepalvelun käyttö
 11. Vantaa ennen ja nyt: Hiekkaharjun koulun Hyvä kaveri -patsaat taas jaossa – Mutta miksi kuvanveistäjä Raimo Jaatinen lisäsi suunnittelemaansa veistokseen variksen?
 12. Vantaalle Backaksen kartanon alueelle on tulossa Muumien maailma – Maailman ensimmäiseen Muumi-sisäpuistoon odotetaan vuosittain puolta miljoonaa kävijää
 13. Nuorisotilat avautuvat ensi viikolla: maksutonta toimintaa koulujen alkuun saakka – "Tuodaan pelit pihalle ja laitetaan musiikki soimaan"
 14. Koronatesteissä käyneiltä vain harvoilta löytyy virusta – Vantaalla drive in -pisteessä testauskapasiteettia on paljon enemmän kuin potilaita
 15. Mielipide: Nyt on aika leikata päättäjien palkkioita – Esimerkin voima on tärkeää, koska tulevat taloudelliset päätökset ovat kovia

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.