Helsinki-Vantaalla otetaan kesällä käyttöön uusi pysäköintilaitos – myllerrys lentoasemalla jatkuu, mutta ei tuo muutoksia henkilöautoliikenteeseen

Helsinki-Vantaan lentoasemalla on myllätty viime vuosina urakalla ja rakennustyöt jatkuvat myös tänä vuonna.

Autoillen lentoasemalla vierailevat voivat kuitenkin huokaista helpotuksesta, sillä matkustajien noutamiseen ja jättämiseen ei tule muutoksia tänä vuonna. Myös taksit ja bussit lähtevät samoilta paikoilta kuin syksyllä.

Finavia Oyj:n tekninen johtaja Henri Hansson kertoo, että kuluvan vuoden isoin muutos matkustajien näkökulmasta on uuden pysäköintilaitoksen valmistuminen. Rakennus on jo pitkällä ja se on tarkoitus ottaa käyttöön tulevana kesänä. Pysäköintilaitokseen tulee noin 1 800 autopaikkaa, joista noin 200 varustetaan sähköautojen latausmahdollisuudella.

Uusi pysäköintilaitos korvaa viime vuonna puretun ja tiensä päähän tulleen vanhan pysäköintilaitoksen. Edellisessä pysäköintilaitoksessa paikkoja oli suunnilleen sama määrä, mutta uusi rakennus tulee lähemmäs terminaalia. Pysäköintimahdollisuuksiin lentoasemalla on panostettu viime vuosina, koska matkustajamäärä on kasvanut vuosittain. Pysäköintilaitos 5:n laajennus valmistui vuonna 2016 ja tarjoaa nyt 5 000 autoilijalle paikan.

Koska uusi pysäköintilaitos ei ole vielä valmis, on vilkkaimpina loma-aikoina Hanssonin mukaan tarvetta lisäpaikoille. Näitä hänen mukaansa syntyy, kun henkilökunta luovuttaa omat autopaikkansa Finavian asiakkaiden käyttöön.

– Pystymme vapauttamaan laitoksista satoja paikkoja esimerkiksi tuleville talvilomaviikoille, hän selvittää.

Hansson lupaa, että uusi pysäköintilaitos on käytössä kesällä. Hän sanoo henkilökunnan jo harjoittelevan virtuaalilasien avulla elämää valmiissa laitoksessa.

Hanssonin mukaan Finavia hyödyntää virtuaalitekniikkaa ahkerasti rakennusvaiheessa.

– On tärkeää harjoitella jo ennakkoon virtuaalisesti sekä myös käytännössä kun rakennustyöt ovat valmiit, hän selvittää.

Helsinki-Vantaan lentoaseman laajennustöitä on tehty jo vuodesta 2014. Kaiken on määrä olla valmista vuonna 2023.

– Viime vuosi oli useiden eri projektien käyttöönoton supervuosi. Tänä vuonna jatkamme näiden muutosten käyttöön ottamista osaksi arkea.

Hansson viittaa muutoksilla muun muassa terminaali 1:n laajennuksen avaamiseen, joka toi esimerkiksi seitsemän uutta lähtöporttia. Lisäksi länsisiiven laajennus avattiin kahdessa vaiheessa.

Viime vuonna Helsinki-Vantaan läpi matkusti noin 22 miljoonaa ihmistä. Kasvua edelliseen vuoteen oli Hanssonin mukaan noin viisi prosenttia.

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut