Helsinki-Vantaalla otetaan kesällä käyttöön uusi pysäköintilaitos – myllerrys lentoasemalla jatkuu, mutta ei tuo muutoksia henkilöautoliikenteeseen

Marika Lumme

Helsinki-Vantaan lentoasemalla on myllätty viime vuosina urakalla ja rakennustyöt jatkuvat myös tänä vuonna.

Autoillen lentoasemalla vierailevat voivat kuitenkin huokaista helpotuksesta, sillä matkustajien noutamiseen ja jättämiseen ei tule muutoksia tänä vuonna. Myös taksit ja bussit lähtevät samoilta paikoilta kuin syksyllä.

Finavia Oyj:n tekninen johtaja Henri Hansson kertoo, että kuluvan vuoden isoin muutos matkustajien näkökulmasta on uuden pysäköintilaitoksen valmistuminen. Rakennus on jo pitkällä ja se on tarkoitus ottaa käyttöön tulevana kesänä. Pysäköintilaitokseen tulee noin 1 800 autopaikkaa, joista noin 200 varustetaan sähköautojen latausmahdollisuudella.

Uusi pysäköintilaitos valmistuu Helsinki-Vantaan lentoasemalle kesällä ja rakennustyöt ovat jo pitkällä. Pysäköintilaitokseen tulee paikka noin 1 800 autolle. Kuva: Päivi Tuovinen Päivi Tuovinen

Uusi pysäköintilaitos korvaa viime vuonna puretun ja tiensä päähän tulleen vanhan pysäköintilaitoksen. Edellisessä pysäköintilaitoksessa paikkoja oli suunnilleen sama määrä, mutta uusi rakennus tulee lähemmäs terminaalia. Pysäköintimahdollisuuksiin lentoasemalla on panostettu viime vuosina, koska matkustajamäärä on kasvanut vuosittain. Pysäköintilaitos 5:n laajennus valmistui vuonna 2016 ja tarjoaa nyt 5 000 autoilijalle paikan.

Helsinki-Vantaan laajennuksen on tarkoitus olla valmis vuonna 2023. Kuva: Päivi Tuovinen Päivi Tuovinen

Koska uusi pysäköintilaitos ei ole vielä valmis, on vilkkaimpina loma-aikoina Hanssonin mukaan tarvetta lisäpaikoille. Näitä hänen mukaansa syntyy, kun henkilökunta luovuttaa omat autopaikkansa Finavian asiakkaiden käyttöön.

– Pystymme vapauttamaan laitoksista satoja paikkoja esimerkiksi tuleville talvilomaviikoille, hän selvittää.

Hansson lupaa, että uusi pysäköintilaitos on käytössä kesällä. Hän sanoo henkilökunnan jo harjoittelevan virtuaalilasien avulla elämää valmiissa laitoksessa.

Hanssonin mukaan Finavia hyödyntää virtuaalitekniikkaa ahkerasti rakennusvaiheessa.

– On tärkeää harjoitella jo ennakkoon virtuaalisesti sekä myös käytännössä kun rakennustyöt ovat valmiit, hän selvittää.

Helsinki-Vantaan terminaalien keskellä on melkoinen myllerrys käynnissä. Kuva: Päivi Tuovinen Päivi Tuovinen

Helsinki-Vantaan lentoaseman laajennustöitä on tehty jo vuodesta 2014. Kaiken on määrä olla valmista vuonna 2023.

– Viime vuosi oli useiden eri projektien käyttöönoton supervuosi. Tänä vuonna jatkamme näiden muutosten käyttöön ottamista osaksi arkea.

Hansson viittaa muutoksilla muun muassa terminaali 1:n laajennuksen avaamiseen, joka toi esimerkiksi seitsemän uutta lähtöporttia. Lisäksi länsisiiven laajennus avattiin kahdessa vaiheessa.

Viime vuonna Helsinki-Vantaan läpi matkusti noin 22 miljoonaa ihmistä. Kasvua edelliseen vuoteen oli Hanssonin mukaan noin viisi prosenttia.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Lupapäällikkö: Tiivistäminen on alueiden uudistamista – "Pitäisikö tiivistämisen sijaan rakentaa kaatamalla metsää?"
 2. Pientalon tontille rakennetaan kolme kerrostaloa Hiekkaharjussa – "Tienoon tarina on vasta alussa"
 3. "Palautusmylly" hotkaisee pussillisen pulloja ja tölkkejä sormia tahraamatta – Tammiston Citymarketin kauppias: "Miksi tätä ei ole keksitty aiemmin?"
 4. Filmipuisto-nimi muistuttaa Veromiehen teollisesta menneisyydestä – Flamingon viereen voi tulla asuntoja jopa 1 200 asukaalle
 5. Mielipide: Vesijuoksijoiden ryhmäytyminen on herättänyt närkästystä – iäkkäille ihmiskontaktit ovat yhtä elintärkeitä kuin happi
 6. Oma raha: Juha Hyötyläinen, 54, on kerännyt arvokkaan 38 000 rahan kokoelman – Suomen sisällissodan aikaiset tilapäisrahat ovat hänen ylpeydenaiheensa: "Niissä olen varmaan suurin mahdollinen asiantuntija"
 7. Tikkurilan aseman lähelle avataan uusi joogastudio
 8. Triathlon-kisa aiheuttaa muutoksia liikenteelle Kuusijärven alueella – Ensi viikonlopun kisaan ilmoittautunut yli tuhat osallistujaa
 9. Näytteiden määrän kasvu yllätti Husin – lisää väkeä rekrytoidaan kymmenen hengen viikkovauhtia
 10. Messukeskus tarjoaa kaikille messuvieraille ilmaiset maskit
 11. Lapset pelästyivät heitä luvatta kuvannutta miestä Rekolassa – väitti kuvaavansa Vantaan Sanomiin
 12. Mielipide: Roskaaminen ja julkisella paikalla pissaaminen eivät kuulu sivistyneeseen yhteiskuntaan – monissa maissa huonoa käytöstä suitsitaan sakoin
 13. Etätyö jopa paransi työhyvinvointia koronakeväänä – työn imu kasvoi etenkin pienten lasten vanhemmilla
 14. Holtittomasti kaahannut huumekuski törmäili pakettiautolla kymmeniin autoihin Kehä I:llä
 15. Hänninen 12.8.

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.