Jouko Nurmi on ollut 70 kertaa Rolling Stonesin keikoilla – innostui bändistä jo 60-luvulla: "Miesten musiikkia, kolahti heti"

Valtavan levykokoelman lisäksi Jouko Nurmella on keikkajulisteita, Stonesien kitaristi Ron Woodin maalauksia, platinalevy ja valokuvat kymmeniltä keikoilta ympäri maailmaa. - Tämä harrastus on elämäni suuri nautinto. Musiikki on kantanut minut, sanoo Nurmi. Helena Soinio

Helena Soinio

Lohjalainen Jouko Nurmi kuuluu niihin harvoihin suomalaisiin, jotka ovat nähneet The Rolling Stonesit keikalla 70 kertaa. Näin monta keikkaa nähneitä on tässä maassa vain muutamia.

Viime kesänä Nurmi kävi toisen suomalaisen Stones-fanin kanssa USA:n Philadelphiassa, missä bändi esiintyi tapansa mukaan jättistadionilla.

– Keikka kesti kolme tuntia, ja Mick Jagger juoksi kaiken aikaa pitkin lavaa, vaikka hänellä on ollut vasta vuosi sitten sydänleikkaus. Tiesimme, että lavan takana on lääkäri kaiken varalta, kertoo Nurmi.

– Ja keikka oli aivan fantastinen. Ei ne keikat ole vuosien saatossa mihinkään muuttuneet, aina se on yhtä hienoa, mitä nyt vähän lisää ryppyjä tulee naamaan. Rollarit näyttävät nauttivan esiintymisestä.

Hän kaivaa mahtavasta kuva-albumivarastostaan esille viime keikan valokuvat. Rollarit ovat niissä kaikissa hyvin lähellä. Nurmi kavereineen hankkiutuukin aina aivan lavan reunan tuntumaan, vip-alueelle.

– Sehän kyllä vähän maksaa, mutta siihen pitää päästä.

Huipputapaus sattui kerran, kun Nurmi oli jälleen aivan lavan edustalla. Kitaristi Keith Richards huomasi Nurmen ja heitti suoraan hänelle pienen esineen.

Nurmi näyttää läpinäkyvää muovikoteloa, jossa on Richardsin plektra. Sen arvokas säilytyspaikka on hänen mahtavan levykokoelmahyllynsä päällä.

– Enhän minä sillä mitään tee, mutta se oli kaunis ele. Kyllä he muistavat meidät. Tutuista kasvoista yleisössä tulee varmasti soittajillekin kotoisa olo.

Nurmi on käynyt keikoilla etupäässä USA:ssa, mutta myös pitkin Eurooppaa ja Pohjoismaita. Fanius ei ole pelkästään musiikkia vaan myös matkailua.

– Rollarit ovat hyvä syy matkustaa ja nähdä hienoja paikkoja. Olemme samalla katsoneet Lontoon, New Yorkin, Las Vegasin pelipöydät, Brasilian.

Nyt 69-vuotias Nurmi kertoo kiinnostuneensa Rollareista jo noin 13-vuotiaana 1964, kun ensimmäinen albumi ilmestyi ja alkoi soida radiossa Suomessakin.

– Beatleseista en koskaan innostunut, se tuntui ihan lällyltä. Mutta kun kuulin Stonesien musiikkia, olin heti että ”mikä bändi tää on?” Se oli aitoa, se musiikki kertoi elämästä ja arjesta. Miesten musiikkia. Kolahti heti.

Yhtyeen ensimmäiselle keikalle Suomessa 1965 ei Nurmi vielä päässyt, mutta hän tuntee yhden ihmisen, joka näki senkin.

– Hän on meidän sankari! Kuulemma se keikka ei kyllä ollut kummoinen, se oli sellainen puolen tunnin räpellys. Mutta Suomen seuraavalla keikalla 1970 minä olin Olympiastadionilla. Siitä se innostus sitten lähti, keikka oli hyvä.

Fanitapaamisissa keikkalavojen backstageilla Nurmi kavereineen kohtaa säännöllisesti muiden maiden Rollarifaneja. Ja tietysti siellä tapaa myös osan tähdistä.

– Siellä vaihdetaan Rollareiden kanssa kuulumisia ja jutellaan, missä viimeksi nähtiin, tai mitä keikalla tapahtui. Mick Jagger on tuntunut vähän etäiseltä ja Charlie Watts hyvin ujolta. Keith Richards ja Ron Wood ovat ihania, Keith saattaa jäädä puoleksi tunniksikin juttelemaan.

Fanitapaamisten seurauksena Stonesit tuntevat innokkaimmat faninsa.

– Matkakumppanini on nähnyt vielä paljon enemmän keikkoja kuin minä. Hän meni kerran Lontoossa soittamaan Bill Wymanin ovikelloa, ja tämä kutsui sisään oluelle, olihan siinä tuttu fani Suomesta.

– Itse vein Lontoossa hänelle postiluukkuun Suomi-aiheisen kirjan ja kirjeen, että ”varmaan muistat minut, harmi kun et ollut kotona”.

Nurmi esittelee seinälle kehystämäänsä tyylikästä kirjettä, jossa Wyman kiitti kirjasta ja kirjeestä ja toivotti hyvää joulua.

Kuinkahan monta keikkaa Nurmi vielä aikoo käydä katsomassa?

– Rollarit ovat keskimäärin 75-vuotiaita, mutta jatkavat varmaan vielä vuosia keikoilla. Tyttäreni kannustavat, että iskä mene! Kai ajattelevat, että iskä on vähän hupsu.

– Tämä on minulle harrastus ja terveyskysymyskin. En varmaan edes olisi tässä ilman Rollareita, tämä on auttanut minua eteenpäin elämän murheissa ja vastoinkäymisissä.

Kommentoi

Mainos: Jonna Weckström ja Elina Nykyri

Turvataan sote-uudistuksessa järjestöjen toimintaedellytykset!

Mainos: Lauri Kaira

Blogi: Mitä Sote-uudistus muuttaa Vantaalla?

Mainos: Tuukka Saimén

Piilopuoluetuki vs terveydenhuolto

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut