Ennätysmäärä suomalaisia sai uuden elämän elinsiirrolla – nuorin elinluovuttaja oli vasta 5-vuotias, vanhin jo 82

Vuonna 2019 Suomessa tehtiin 453 elinsiirtoa. Kyseessä on kaikkien aikojen ennätys. Aikaisempi ennätys vuodelta 2016 ylittyi yli viidelläkymmenellä siirrolla.

Uutta elintä odottaa silti jatkuvasti noin 570 ihmistä.

Eniten viime vuoden aikana tehtiin munuaisensiirtoja, joita oli 293. Toiseksi eniten oli maksansiirtoja, joita tehtiin 64 kappaletta. Sydänsiirtoja oli 30 ja keuhkonsiirtoja 27. Lisäksi Suomessa tehtiin haimansiirtoja, useimmiten yhdistettyä munuaisen- ja haimansiirtoa, 39 kappaletta.

– Suurin osa elinsiirron saaneista palaa normaaliin elämään esimerkiksi opiskelemaan tai työhön. Elinsiirto on kirjaimellisesti lahja elämälle, Munuais- ja maksaliiton viestintäpäällikkö Petri Inomaa muistuttaa liiton tiedotteessa.

Elinluovuttajia viime vuonna oli 141. Nuorin elinluovuttaja oli 5-vuotias ja vanhin 82-vuotias. Luovuttajien keski-ikä oli 54,8 vuotta.

Eniten luovuttajia oli HUS:n alueella, mutta väkilukuun suhteutettuna elinluovuttajia oli eniten KYS ERVA -alueelta.

Lain mukaan jokainen suomalainen on elinluovuttaja, jos ei ole sitä erikseen kieltänyt. Elinsiirtokirurgit arvioivat jokaisen potentiaalisen elinluovuttajan soveltuvuuden yksilöllisesti.

– Elintensä kuntoa ei tarvitse itse arvioida, vaan jokainen voi allekirjoittaa elinluovutuskortin, ladata elinluovutuskortti-sovelluksen puhelimeensa tai kirjata tahtonsa Omakantaan. Tärkeä on myös kertoa oma tahtonsa omaisilleen, sillä heidän kanssaan keskustellaan aina ennen luovutusta, Inomaa kertoo.

Elinsiirtoleikkaukset on keskitetty valtakunnallisesti Helsingin yliopistolliseen keskussairaalaan Helsinkiin. Elinluovutus leikkauksia aivokuolleilta elinluovuttajilta tehdään kaikissa keskussairaaloissa.

Elinsiirto on paras, ja joskus myös ainoa vaihtoehto, pitkälle edenneen munuais-, maksa-, sydän-, keuhko- tai suolistosairauden hoitoon.

Elinluovutus lyhyesti

Jokainen on elinluovuttaja, jos ei ole kieltänyt sitä. Tahto pyritään selvittämään ja siitä keskustellaan omaisten kanssa.

Myös iäkäs voi olla elinluovuttaja. Elintensä kuntoa ei tarvitse itse arvioida.

Sairastettu syöpä tai virusinfektioista esim. HIV ja virushepatiitti estävät luovutuksen.

Jopa kuusi ihmistä voi saada uuden elimen samalta luovuttajalta.

Elinluovutuskortin voi tilata osoitteesta www.elinluovutuskortti.fi ilmaiseksi.

Sovelluskaupoista voi ladata ilmaiseksi Elinluovutuskortti-sovelluksen.

Tahdon voi kirjata myös Omakantaan.

Elinluovutuskortti-sovelluksen voi ladata linkeistä sivulta www.elinluovutuskortti.fi/mobiili ja se on saatavissa Android- ja iPhone-puhelimiin.

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut