Noin 30 suomalaista elättää itsensä pelaamalla – e-urheilija Joona "Serral" Sotala, 21, tienaa yli 200 000 euroa Starcraft II -pelillä

Moni tietokonepeleistä hullaantunut nuori haluaisi ehkä tulevaisuudessa elää kuten Pornaisissa asuva 21-vuotias e-urheilija Joona Sotala nyt. Hän teki harrastuksestaan ammatin ja pelaa työkseen jo kolmatta vuotta. Ja palkka on enemmän kuin mukiinmenevä. Edellisvuonna hän tienasi 239 000 euroa.

12-vuotiaasta saakka Starcraft II -peliä pelannut Sotala aloitti tavoitteellisen pelaamisen 15–16-vuotiaana. Hän halusi kuitenkin lukioon.

– Koulu haittasi pelaamista ja pelaaminen koulua, mutta päätin kuitenkin käydä lukion loppuun.

Vuonna 2017 Sotala kirjoitti ylioppilaaksi ja keskittyi sen jälkeen täysin pelaamiseen. Heti seuraavana vuonna Sotala tekikin uskomattoman tempun. Hän voitti ensimmäisenä ei-korealaisena pelaajana Starcraft II -pelin maailmanmestaruuden vuonna 2018. Peliä sanotaan maailman vaativimmaksi reaaliaikaiseksi strategiapeliksi.

Moni vanhempi haluaa rajoittaa lapsensa pelaamista. Niin Sotalankin vanhemmat aikoinaan.

– Sain pelata kahtena päivänä viikossa. Mutta on hyvä, että nuorten pelaamista rajoitetaan, ettei siitä tule addiktoivaa.

Päästäkseen huipulle on kuitenkin pelattava paljon, ja ihan joka päivä. Sotala treenaa 5–6 tuntia päivässä.

– Reilu vuosi sitten pidin yli kuukauden tauon, ja se oli liian pitkä aika. Nyt joulutaukoa tuli vain 2–3 viikkoa. Muuten pelaan ympäri vuoden.

80 prosenttia Starcraft II -pelin huipuista on korealaisia. Sotala tuntee kaikki maailman top 30:n pelaajat. Hän harjoittelee eurooppalaisten huippujen kanssa.

Isoja turnauksia on vuodessa vain muutama, mutta Sotala käy ulkomailla 10–12 kertaa vuodessa. Hän on käynyt kilpailemassa 20 maassa.

– En nauti matkustamisesta. Reissuilla ei juuri näe muuta kuin hotellin ja pelipaikan.

Pelialallakin on fanikulttuuria. Fanit lähestyvät Sotalaa kilpailureissuilla ja muissa alan tapahtumissa.

– Keskustelen heidän kanssaan, annan nimmareita ja suostun yhteiskuviin. Täällä Pornaisissa saan kyllä olla ihan rauhassa, hän nauraa.

Kilpapelaajalla on oltava Sotalan mukaan ennen kaikkea pelisilmää ja mekaaninen taito pelata eli silmä-käsi-koordinaation on oltava huippukunnossa.

– Pyrin pelaamaan ideaalisti ja minimoimaan virheet. Välttelen riskien ottamista. Olen rauhallinen ja kylmäpäinen, hän kuvaa itseään.

Sotala tykkää yksilöpeleistä, vaikka joukkuepelejäkin on. Kesäisin hän harrastaa golfia, joka on hänestä kiinnostava laji siksi, että myös siinä on pärjättävä täysin omilla taidoilla.

Sotalan kollegat ovat 20–25-vuotiaita. Hänkin aikoo pelata Star-craftia niin kauan kuin pysyy maailman huipulla ja sitten vuorossa ovat varusmiespalvelus ja opinnot.

– Opiskeluista minulla ei ole vielä tietoa. Pelisuunnittelijaksi ja -kehittäjäksi en ainakaan halua, sillä koodaaminen ei kiinnosta.

Suomen elektronisen urheilun liitossa (SEUL) Sotalan edesottamuksia on seurattu ilolla. Liiton toiminnanjohtaja Mirka Tukian mukaan Suomessa on ammattipelaajia 30–50, mutta täysin pelaamisella itsensä elättäviä on vain noin 30.

SEUL perustettiin vuonna 2010 ja tuolloin Suomessa oli Tukian mukaan vain muutama ammattilaispelaaja.

Harrastajan ja ammattipelaajan ero on nimenomaan tavoitteellisuudessa ja turnauksiin osallistumisessa. Tukian mukaan erilaisiin turnauksiin osallistuu varmasti tuhansia suomalaisia pelaajia, mutta liitolla ei ole heistä kaikista tietoa.

Lue lisää aiheesta

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut