Vantaa ennen ja nyt: Karvalakki päähän ja menoksi – 50-luvun Vantaan auratuilla väylillä moni matka sujuteltiin potkukelkoilla

Markku Leimola ja Seija Immonen potkuttelevat koulusta kotiin Korsossa 1956. Markku Immonen on isänsä kyydissä koululaisia vastassa. Viljo Immonen / Vantaan kaupunginmuseo

toimitus

Vuoden alussa on voinut vain haaveilla lumisesta maisemasta. Sen sijaan talvella 1956 potkukelkka kulki liukkaasti Vallinojalta kohti Korsoa.

Vantaan kaupunginmuseon kuva-arkistossa olevan kuvan on ottanut Viljo Immonen, joka oli tullut koululaisia vastaan omalla potkukelkallaan. Etualalla karvalakki päässä istuu Markku isänsä kyydissä. Taustalla tien mutkassa näkyy tulevan neljäskin potkukelkkailija.

Lapset ovat tulossa Vierumäen vanhasta koulusta Korsoon päin. Korson alue oli liitetty vuoden 1954 alueliitoksessa Helsingin maalaiskuntaan. Vierumäen vanha koulu oli tuolloin alueen ainoa radan länsipuolella sijainnut koulu.

Kuva on otettu nykyiseltä Lehmustontieltä Tavitien risteyksen kohdalta koilliseen Vallinojan pelloille päin. Puut peittävät nykyisin tämän näkymän.

Potkukelkka oli 1950-luvulla suosittu kuljetus- ja kulkuneuvo. Teräsjalaksiset potkurit kulkivat hyvin auratuilla teillä. Liikkumiseen sitä käyttivät etenkin lapset ja vanhempi väki.

Potkukelkka kehitettiin Ruotsissa jo 1800-luvulla. Aluksi kelkan jalakset olivat puuta, joihin lisättiin sitten metallilistat luistoa ja kestävyyttä parantamaan. 1900-luvun alussa jalaksia alettiin valmistaa kokonaan teräksestä. Potkukelkkoja tekivät muun muassa pienet metallialan yritykset muiden tuotteidensa ohessa. Tehdastuotanto alkoi 1930-luvulla.

Korsossa oli 1950-luvulla paljon teollisuutta. Valmistikohan joku verstaista myös potkukelkkoja?

Anu Mönkkönen

Vantaan Sanomien ja Vantaan kaupunginmuseon juttusarjassa nostetaan esille paikallista historiaa tutustumalla museon kokoelmiin ja kulttuuriympäristöympäristökohteisiin. Kirjoittajat kuuluvat museon henkilökuntaan.

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut