Extremerun-tapahtumaa ei kisata enää Vantaalla – Syynä viranomaisilmoitusten laiminlyönnit ja yhteistyön puute

Marjo Rämö

Vantaan kaupunki on päättänyt lopettaa yhteistyön Extremerun-juoksutapahtuman kanssa. Tapahtumaa ei järjestetä Hakunilan urheilupuistossa toukokuussa.

Syynä ovat viimeisimpien tapahtumien turvallisuudessa, luvissa sekä järjestelyissä havaitut laiminlyönnit.

– Poliisi- ja pelastusviranomaisten lausunnot vahvistavat sen käsityksen, mikä meillä on syntynyt järjestäjätahon toiminnasta, toteaa liikuntajohtaja Veli-Matti Kallislahti

Aiemmin tapahtuma on saanut maksutta käyttöönsä liikuntapuiston alueita.

Tapahtuma on kerännyt tuhansia ihmisiä kuntoilun ja hauskanpitoon Hakunilan urheilupuistoon. Kuva: Päivi Tuovinen Päivi Tuovinen

Tapahtuman taustalla on Mika Hirvinen sekä televisio- ja radiopersoona Jaajo Linnonmaa.

– Tämä on helpotus meille, vaikka harmittaa osallistujien puolesta, toteaa Hirvinen.

Hän on ollut tapahtuman pääjärjestäjä Linnonmaan vastatessa pääasiassa markkinoinnista.

Hirvinen kuvaa yhteistyötä Vantaan kaupungin kanssa vaikeaksi ja kaupungin puolelta tullutta taloudellista tukea vähäiseksi. Urheilupuiston käyttöä hän ei pidä aineellisena tukena. Seitsemällä muulla tapahtumapaikkakunnalla se on ollut luonnollinen asia.

Hirvisen mielestä täkäläiset viranomaiset ovat olleet vaatimuksineen järjestäjien kimpussa.

Radan varrella on myös vesiesteitä, jotka kastelevat juoksijat kaulaa myöten. Kuva: Aki Saranen Aki Saranen

Itä-Uudenmaan poliisi toteaa kaupungille toimittamassaan lausunnossa, että esimerkiksi vuoden 2018 tapahtuman ennakkosuunnittelu saatiin sovittua vasta kilpailua edeltävälle päivälle.

"Päävastuullinen järjestäjä ei tullut sovittuihin tapaamisiin vaan lähetti paikalle avustajansa. Sunnuntain tilaisuudesta ei myöskään oltu tehty ilmoitusta", lausunnossa todetaan.

Keski-Uudenmaan pelastuslaitoksen lausunnossa todetaan, että se on jokaisena vuotena pyytänyt lisäselvityksiä pelastussuunnitelman sisältöön, erityisesti vaarojen ja riskien arviointiin.

"Tapahtuman vastuullinen järjestäjä ei ole ollut yhteistyöhaluinen pelastusviranomaisten suuntaan puutteiden korjaamiseksi", lausunnossa todetaan.

Myös suunnitelman oikeellisuudessa on havaittu puutteita.

Viranomaislausunnoissa todetaan, että kyseinen juoksutapahtuma on sellainen, jossa riskien ja mahdollisten vaaratilanteiden kartoittaminen etukäteen on erityisen tärkeää. Kahdeksan kilometrin juoksukilpailun esteinä käytetään muun muassa rakennustelineitä ja autoja. Kilpailussa on vesistön ylityksiä. Paikalla on myös anniskelualue.