Suomen cupin kisalatu syntyy metsän keskelle kovalla työllä – lumitykit laulavat Hakunilassa vuorokauden ympäri, jotta latu ei lopu kesken

Hakunilan urheilupuistossa hiihtolatu loppui kesken vielä viime torstaina. Lämmin sää on vaikeuttanut latujen kunnostamista. Arkisto/Päivi Tuovinen

Marika Lumme

Hakunilan urheilupuistossa urakoidaan tänä viikonloppuna, jotta ensi viikolla järjestettävä maastohiihdon Suomen Cup -osakilpailu onnistuu.

Kilometrin verran latua on ollut joulukuun alusta asti, mutta se ei kisoille riitä. Vantaan liikuntapalveluiden työntekijät tekevätkin nyt töitä ympäri vuorokauden.

– Latua täytyy olla ainakin kaksi kilometriä, kertoo liikuntapaikkamestari Juha Savolainen Vantaan kaupungin liikuntapalveluista.

Savolainen vakuuttaa, että kisojen järjestäminen onnistuu. Usko on kova, vaikka tällä viikolla lämpötila on kohonnut reilusti plussan puolelle.

Hakunilassa on päässyt hiihtämään tykkilumetulla ladulla reilun kuukauden ajan. Viime viikolla kuntohiihtäjät pääsivät laduille, jotka suljettiin kisojen ajaksi. Kuva: Arkisto/Päivi Tuovinen Arkisto/Päivi Tuovinen

– Olen ollut näissä hommissa vuodesta 1985. Yhtään näin leutoa talvea en urani varrelta muista. Ensimmäistäkään luistelukenttää ei ole päästy jäädyttämään, vaikka on jo tammikuun puoliväli, Savolainen sanoo.

Latukoneet odottelivat alkuviikosta hallissa. Liikuntapaikkamestari Juha Savolainen Vantaan kaupungin liikuntapalveluista kertoi koneiden lähtevän töihin viimeistään viikonloppuna. Kuva: Päivi Tuovinen Päivi Tuovinen

Hakunilan urheilupuistossa pauhaavat viikonlopun aikana 11 lumitykkiä. Lisäksi viime viikkojen aikana urheilupuistoon on tuotu kymmeniä rekkalasteja lunta Vantaan jäähalleilta. Lumi levitetään latukoneilla reitille.

– Ennusteiden mukaan lämpötila laskee öisin lähelle nollaa. Se riittää lumetuksen onnistumiseen, Savolainen sanoo.

Jäähalleilta kuljetettua lunta kasattiin alkuviikosta ladun varteen. Lumi levitetään laduille lähempänä kisaa. Kuva: Päivi Tuovinen Päivi Tuovinen

Suunniteltua kisareittiä muutettiin vielä viime viikolla lämpimän sään vuoksi. Stadionalueelta lähtevän ylämäkiosuuden jälkeen reitin oli tarkoitus kaartaa alamäkeen pellolle.

– Lunta ei voida nyt ajaa pellolle, koska savimaa ei kestä. Muutimme reittiä hieman, mutta pituudeltaan se on lähes sama, noin 2,5 kilometrin mittainen, Savolainen sanoo.

Hakunilassa on kokeiltu parin vuoden ajan uretaanilevyjä ladun pohjana muutamassa kohdassa. Savolaisen mukaan näissä kohdissa lumi pysyy keväällä pidempään, mutta ladun tekemiseen alkutalvesta ne eivät hänen mielestään auta.

Kuva: Päivi Tuovinen Päivi Tuovinen

Tiistaina ja keskiviikkona käytävä Suomen Cupin 3. osakilpailu televisioidaan suorana, joka vaatii valmistelutöitä myös ladun ulkopuolella. Vantaalle saapuu hiihtämään Suomen kärkinimiä.

– Maanantaina saapuu televisiotuotanto. Iltakisat vaativat lisävalaistusta, jota varten tehdään myös nyt töitä. Katsomon läheisyyteen rakennetaan vip-alue, Savolainen selvittää.

Savolainen ei myönnä ottavansa paineita kisojen vuoksi.

– Hiihtolatu tehdään tänne joka tapauksessa. Tämä on työtä, ei siitä kannata paineita ottaa, hän naurahtaa.

Hakunilan urheilupuiston lämpömittari kertoi hiihtolatujen näkökulmasta karua lukemaa. Kuva: Päivi Tuovinen Päivi Tuovinen

Maastohiihtokilpailut on järjestetty jo vuosia Hakunilassa heti alkuvuodesta. Savolainen ei näe syytä kisa-ajankohdan vaihtamiseen.

– Yhtä lailla helmikuu voi olla huono, hän toteaa.

Hiihtoladun tekemiseen kuluvaa euromäärää Savolainen ei lähde erittelemään. Hän sanoo kuitenkin hinnan olevan murto-osan esimerkiksi talvikäytössä olevan jalkapallokentän lämmityskustannuksista.

Hiihto on Pertti Ryynäselle mieluinen laji. Kilometrejä on kertynyt jo tänä talvena reilusti. Yhden hiihtoreissun aikana Ryynänen sivakoi Hakunilan laduilla jopa 20 kilometrin verran. Kuva: Päivi Tuovinen Päivi Tuovinen

Kisojen jälkeen hiihtoladut avautuvat jälleen kaikille innokkaille hiihtäjille. 10 kilometrin päässä ladusta asuva sipoonrantalainen Pertti Ryynänen on käynyt jo parikymmentä kertaa hiihtämässä Hakunilassa. Kilometrejä yhdellä hiihtokerralla kertyy 16–20.

Kuntohiihtäjä Ryynänen on hyödyntänyt Hakunilan latuja jo yli 30 vuoden ajan.

– Hyvää työtä pojat ovat tehneet, hän kiittelee.

Ryynänen aikoo osallistua ensi viikon kilpailuihin ensimmäistä kertaa vapaaehtoistyöntekijänä.

Suomen Cup

Maastohiihdon Suomen Cupin 3. osakilpailu järjestetään Hakunilan urheilupuistossa (Luotikuja 2) tiistaina 14. tammikuuta ja keskiviikkona 15. tammikuuta. Kyseessä ovat iltakilpailut, jotka televisioidaan suorana.

Tiistaina kello 18 starttaa naisten 5 kilometrin perinteisen kilpailu. Kello 18 lähtevät matkaan myös miehet 10 kilometrin perinteisessä kisassa.

Keskiviikkona kello 18 starttaavat viestit, jossa miehet hiihtävät 3 x 7,5 kilometriä ja naiset 3 x 5 kilometriä.

Kilpailut järjestää Vantaan Hiihtoseura.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Koronatesteissä käyneiltä vain harvoilta löytyy virusta – Vantaalla drive in -pisteessä testauskapasiteettia on paljon enemmän kuin potilaita
 2. Mielipide: Kaupungin eri toimijoiden yhteistyö näytti tärkeytensä – poteroista kannattaisi tulla pois muulloinkin
 3. Louhela Jam -festivaalia ei järjestetä ensi viikonloppuna, mutta musiikkia on luvassa kaikesta huolimatta – neljän tunnin livelähetys tarjoaa musiikkia ja haastatteluja
 4. Vantaan kaupunki sai lahjoituksena 100 000 kasvosuojainta – annetaan lapsiperheitä ja vanhuksia hoitaville
 5. Vantaa tarjoaa ilmaisleffan hiljentyneen lentokentän kupeessa – Tuukka Temosen elokuvaa katsotaan tuulilasin läpi
 6. Lonnaan ja Vallisaareen pääsee taas maanantaista alkaen vesibussilla
 7. Tiedätkö hätätilanteessa missä on lähin sydäniskuri? Nyt sen voi paikantaa uusitulla sovelluksella
 8. HSL:n asiakkaat raivostuivat: Vapaavalintainen kausilipun kesto poistuu, kun HSL yhdenmukaistaa kortin ja sovelluksen lippuvalikoiman – "Kehitys kulkee tässä vahvasti väärään suuntaan"
 9. Tullilaboratorio tutkii pahoinvointia aiheuttavat hittikarkit – tuloksia luvassa ensi viikolla
 10. Tilastot paljastavat: Matkailu pysähtyi Suomessa huhtikuussa kuin seinään
 11. Mökkeilijä, älä unohda lääkkeitä kotiin – Mökkikunnan apteekki ei välttämättä myy uutta
 12. Hus: Syksyllä voidaan ottaa 4 000 koronavirusnäytettä päivässä, kokeilussa nyt pikatesti
 13. Ruokavirasto varoittaa lapsia villinneistä hittikarkeista, kymmenet lapset voineet pahoin syötyään Dippereitä
 14. Kirjastosta saa tänä kesänä lainaan myös grillin – Aluksi mukana nämä 17 kirjastoa
 15. Vantaa edelleen pohtii koronaviruskartan julkaisemista – "Valtaosa tautiin sairastuneista on jo parantunut"

Näytä lisää

Luetuimmat

 1. Vantaa edelleen pohtii koronaviruskartan julkaisemista – "Valtaosa tautiin sairastuneista on jo parantunut"
 2. Ilolan koulussa koronavirustartunta – 14 asetettu kotikaranteeniin altistuksen vuoksi
 3. Poliisi on varautunut Vantaalla nuorten kokoontumisiin ainakin kolmessa suosikkipaikassa – "Vanhemmat, vastatkaa tuntemattomasta numerosta tulevaan puheluun"
 4. Varma kesän merkki – lampaat saapuvat Koivuhakaan ja Hakunilaan
 5. 41 vantaalaista on menehtynyt koronavirukseen, vahvistettuja tartuntoja yli 800 – "Tartuntojen määrä on menossa alaspäin"
 6. Mikkolan koulussa koronatartunta – 23 karanteeniin
 7. Vantaalla lapsia koronakaranteenissa kahdesta päiväkodista ja neljästä koulusta – kaupungin mukaan jatkotartuntoja ei ole tullut
 8. "Muori nukkuu, se ei halua puhua" – 3-vuotiaan Dilaran puhelinsoitto pelasti aivoinfarktin saaneen isoäidin hengen
 9. Vantaalle Backaksen kartanon alueelle on tulossa Muumien maailma – Maailman ensimmäiseen Muumi-sisäpuistoon odotetaan vuosittain puolta miljoonaa kävijää
 10. Vantaan kaupunki sai lahjoituksena 100 000 kasvosuojainta – annetaan lapsiperheitä ja vanhuksia hoitaville
 11. Vantaa tarjoaa ilmaisleffan hiljentyneen lentokentän kupeessa – Tuukka Temosen elokuvaa katsotaan tuulilasin läpi
 12. Mielipide: Pyöräilijoillä hurjat vauhdit keskellä Tikkurilaa
 13. Koronatesteissä käyneiltä vain harvoilta löytyy virusta – Vantaalla drive in -pisteessä testauskapasiteettia on paljon enemmän kuin potilaita
 14. Artsin ex-pomo kertoo, miten Vantaan taidemuseo mullistettiin – Huovinmaan kirja yllyttää radikaaliin muutokseen
 15. Muistokirjoitus: Vantaalaisen naisjalkapallon uranuurtaja on poissa – Nils Lönnblad oli merkittävä vaikuttaja tyttö- ja naisjalkapallon kehityksen käynnistämisessä

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.