Arilla on reilut 10 000 levyä kokoelmassaan – tämän hän nimeään kaikkien aikojen parhaaksi rock-levyksi

Rokki soimaan. Ari Luoma tuntee musiikin, mutta kokeneelle keräilijällekin tulee tulee vastaan uusia artisteja. Tässä soitetaan vanhaa tuttua omasta kokoelmasta. Anton Soinne

Jan Pippingsköld

Ari Luomasta tuli äänilevyjen keräilijä vuonna 1970, kun nuori mies meni palkkatöihin. Kahden viikon välein oli tilipäivä, ja kahden viikon välein oli asiaa levykauppaan. Kaksi levyä ja musiikkilehti.

Ostoksia on sen jälkeen kertynyt ”muutama” lisää. Nyt levyjä on sen verran, että kun aikaisemmin riitti niiden jaottelu genren mukaan, nyt ne on pakko aakkostaa kuin kirjaston kirjat. Tiedot ovat tietokoneella selattavissa. Sinne on kirjattu reilut 10000 levyä.

– Ne on pakko pitää näin, muuten ei löydä mitään.

Kokoelma elää, uutta tulee ja vanhoja lähteekin.

– Olen kyllä huono myymään.

Niinpä niitä levyjä, joista mies ei missään tapauksessa luopuisi, onkin reilusti.

– Ehkä niitä on tuhat, hän myhäilee kun asiasta kysyy.

Miksi kerätä levyjä, kun musiikkia saa luuriin?

– Ei, ei niitä minulle, Luoma torjuu suoratoistopalvelut. Hän on vanhan koulun vinyylimies, mutta kuuntelee toki digitaalisiakin tallenteita. CD:n ja vinyylin ero on selvä, ja sen huomaa toimittajakin kun soitetaan näytteet. Vinyylin soundi on pehmeämpi, CD:n tarkempi. Laatueroja on molemmissa formaateissa.

– Vinyylissä monolevyissä on syvempi ura ja ne kestävät paremmin, Luoma kertoo.

– Uusissa tallenteissa on sähköisiä soittimia, niitä ei ennen käytetty.

Nykyään äänitetään digitaalisesti, ei kai missään studiossa enää käytetä kokonaan perinteistä tekniikkaa.

– Vinyylien myynti on muuten ohittanut CD-myynnin. CD:stä on siirrytty suoratoistopalveluihin, mutta me vinyylien kuuntelijat emme ole antaneet periksi. Artistit vaativat, että levy-yhtiöiden pitää julkaista myös vinyyliversiot, Luoma selittää.

Paitsi levyjen suhteen, Luoma on myös muun musiikkitiedon kävelevä sanakirja. Bändit, artistit, soittimet ja studiot ovat tuttuja juttuja.

– Olemme turhan tiedon mestareita, hän väittää keräilijöistä, mutta vakavoituu ja myöntää, että tieto on olennainen osa keräilyä. Kun levyjen taustat tuntee, keräily on mielenkiintoisempaa ja kuuntelustakin nauttii enemmän.

– Tietoa ei pantata, vaan jos joku kysyy niin kerrotaan. Muuten keräilijät saattavat olla mustasukkaisiakin, mutta ei tiedon suhteen.

Luoma näyttää paria tietolähdettä: tiiliskiven paksuisia keräilyraamattuja eli levyjen hintaoppaita, toinen Suomesta ja toinen Britanniasta. Kirjojen välissä on mittava määrä muistilappuja.

Kun artisteja luokitellaan genren mukaan, aina syntyy myös kinaa siitä, missä genreraja kulkee ja mihin joku tekijä kuuluu.

– Ja kavereiden kesken tietysti keskustellaan siitä, mikä on paras rock-levy. Sillä rajauksella, että siinä ei saa olla bluesia eikä progea.

No, mikä?

– Bad Company: Bad Company. Selkeää, suoraviivaista rokkia, jossa ei kikkailla. Jokainen isku on kohdallaan, mies hehkuttaa ja soittaa tietysti näytteen.

Ari Luoma esittelee Bad Companyn albumin kansitaidetta. Kuva: Anton Soinne Anton Soinne

Levykokoelma karttuu levymessuilla ja alan liikkeissä käydessä, ja paljon käydään kauppaa myös netissä.

– Silloin pitää luottaa kaveriin, että levy on siinä kunnossa kuin sen sanotaan olevan. Aina ei käyttämätön levykään ole virheetön. Siinä voi olla prässivika tai muuta vikaa.

– Levyhyllyssä pitää aina olla tilaa uusille hankinnoille.

Korvien lisäksi levy tarjoaa parhaimmillaan herkkua myös silmille. Kansitaide on oma taiteen lajinsa.

Jotta levyt ja kannet pysyvät kunnossa, tosikeräilijä pitää ne suojamuovissa. Sen sisällä itse levyä ei panna omaan pahvikoteloonsa, vaan sen taakse paperitaskun suojamaa. Näin varmistetaan, ettei levynkanteen tule kiekon kokoista painumaa.

Aiheeseen liittyvää

  1. Jouko Nurmi on ollut 70 kertaa Rolling Stonesin keikoilla – innostui bändistä jo 60-luvulla: "Miesten musiikkia, kolahti heti"
    13.1.2020 20:23
  2. Suomalaisten musiikin kuuntelussa iso murros: hevikansa entistäkin hevimpää, myös hip hop nousee
    22.5.2019 8:37

Kommentoi

Mainos: Helsingin Uutiset

Pääkaupungin keskusta on edelleen the place to be – katso tästä ytimen tarjonta

| Päivitetty

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut