Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Joko näit Peilipöllön ja muut valotaideteokset? Suosittu Lux Helsinki ilahduttaa vielä kahden päivän ajan

Valotaidetapahtuma Lux Helsinki tuo taas kaupunkiin nähtäväksi valotaiteilijoiden teoksia. Yksi teoksista on Jere Suontaustan Peilipöllö (Bubo speculus)

– Peilipöllön rakentamisessa käytin kierrätysmateriaaleja, kuten kirpputorilta Prahasta löytämiäni leivosmuotteja, kertoo Prahassa opiskelijavaihdossa ollut Suontausta.

Pöllön valmistamisessa hän hyödynsi myös roskalavalta pelastettua tavaraa. Valoteoksen sisällä on hehkulamppu, silminä loistavat ledit. Peilipöllö on myös valaistu ulkoapäin erillisellä valolla ikään kuin veistos.

– Korkeutta sillä on noin 60 senttimetriä. Tein Peilipöllön pitkälti koulun verstaalla, se tulee Lux Helsingissä esille Kaisaniemenpuistossa sijaitsevaan käkkäräiseen puuhun.

Suontausta opiskelee Teatterikorkeakoulun valosuunnittelun maisteriohjelmassa, ensimmäiset valoteoksensa hän teki kuusi viisi vuotta sitten.

– Peilipöllö oli ensimmäisen kerran esillä Loiste Ylöjärvi -valotaidefestivaalilla tammikuussa 2019. Pöllö myös huhuilee, äänen pöllölle nauhoitin peilikaappini saranasta tulevasta äänestä, ääntä on myös käsitelty, Suontausta jatkaa.

Lux Helsingin reitti kulkee Senaatintorilta Tokoinrantaan.

Yhdeksän teoksen lisäksi valotaidefestivaalia täydentää kuusi reitin ulkopuolella olevaa satelliittiteosta tai -teoskokonaisuutta.

Reitin alussa Senaatintorilla nähdään Helsingin Tuomiokirkon julkisivussa itävaltalaisen Teresa Marin revontulista ja skandinaavisesta valosta inspiroitunut projisointiteos SunWind

Helsingin yliopiston Topelian sisäpihalle tulee liettualaisen M4 artists -ryhmän The Bridge, jossa yleisö pääsee kävelemään 27 metriä pitkän teoksen läpi ja valoteoksen voi nähdä, kuulla ja tuntea ihollaan.

Lux Helsinkiin kuuluu myös Valohaaste, jossa kaupunkilaiset, yhteisöt ja yritykset valaisevat pimeyttä omilla taideteoksillaan.

– Valolla on tosi abstrakti kieli. Sillä on mahdollista tehdä juttuja, jotka tavoittavat meissä jotain irrationaalista. Valotaiteella on mielestäni suuri potentiaali herättää meissä tunteita ja ei-sanallistettavissa olevia asioita. Valotaide on kurkotusta pikkaisen tuntemattomaan ja toismaailmalliseen, Suontausta kuvailee valotaidetta.