Otitko lapselle vakuutuksen harrastuksessa sattuvien tapaturmien varalta? Kannattaa olla tarkkana, mitä se korvaa

Sanna Jompero

Lasten ja nuorten harrastusvakuutukset ovat viidakko, johon vanhemman on syytä perehtyä huolella. Tärkeintä on etukäteen ottaa selvää siitä, mitä vakuutus korvaa ja mitä ei.

Pohjola Vakuutuksen yksikönpäällikön Atte Erkamon mukaan urheilijoiden alivakuuttamista tapahtuu sinä missä muissakin vakuutusasioissa.

– Suomalaiset ovat perinteisesti vakuuttaneet itsensä vain tapaturmien varalle. Urheilussa sattuu tapaturmia, mutta myös paljon erilaisia voimanponnistuksia ja muita äkillisiä tapahtumia, joita ei korvata vakuutuksista, jotka kattavat vain tapaturmat.

Alivakuuttaminen johtuu Erkamon mukaan usein siitä, että vakuutuksia valittaessa keskitytään hintaan, eikä siihen, mitä vakuutus kattaa. Joskus vakuuttamista ei ajatella lainkaan.

– Tämä huomataan vasta sitten kun vahinko on jo sattunut. Nuorelle urheilijalle on vamman jälkeen tärkeää päästä nopeasti hoitoon, jotta paluu lajin ja kavereiden pariin tapahtuisi mahdollisimman pian.

Tea Lindforsin lapset, 11-vuotias Roni ja 13-vuotias Mira, harrastavat monipuolisesti eri urheilulajeja. Vielä lajiliittojen kautta ostetut urheilu- eli lisenssivakuutukset ovat vanhempien mukaan olleet riittäviä. Loukkaantumisia on ollut vähän. Vakuutus korvaa pääasiassa äkilliset tapaturmat ja ainakin osin niiden hoidon.

– Myöhemmin täytyy sitten miettiä, onko vakuutus riittävä vai tarvittaisiinko jotain kattavampaa.

Vakuutusmäärät vaihtelevat kausittain 40 eurosta taitoluistelun 117 euroon.

Lajiliiton kautta ostettava lisenssi on peli- ja kilpailulupa liiton toimintaan. Se ei itsessään ole vakuutus. Lisenssin oston yhteydessä on mahdollista ostaa myös urheilu- eli lisenssivakuutus. Jalkapallossa 11-vuotiaille könttähinta on 80 euroa per kausi.

Lindfors myöntää, että vakuutuksien korvattavuuksista on välillä vaikea saada selkoa ja pitkäaikaiset lajivammat on usein vaikea saada vakuutusyhtiön korvattavaksi.

– Kaiken kaikkiaan voi sanoa, että vakuutukset vaativat perehtymistä. Luulen, että ihan kaikesta en ole edes selvillä.

Pohjolan Erkamo vahvistaa, että pienille lapsille vahinkoja sattuu merkittävästi vähemmän, mutta varsinkin yli 13-vuotiailla vahinkojen määrät kasvavat huomattavasti.

– Yleisimmin urheilussa sattuu vahinko joko polvelle tai olkapäälle. Vammojen vakavuudessakin on isoja vaihteluja. Iän myötä vakuutusmäärät nousevat.

Esimerkiksi Palloliiton pelipassivakuutuksia hankittiin viime kaudella noin 80 000 pelaajalle. Vahinkotapauksia kirjattiin yhteensä 1 951. Kilpaurheilussa vakuutuksen ottaminen on pakollinen.

– Pidämme pelaajien vakuuttamista erittäin tärkeänä. Siksi edellytämme lasten ja nuorten sekä ylimmissä aikuisten sarjoissa pelaavilta voimassa olevaa vakuutusturvaa, toteaa seurapalvelujohtaja Timo Huttunen

Vakuutus ei korvaa esimerkiksi rasituksen tai kuluman aiheuttamia vammoja. Vakuutuksen myöntää Chubb European Group SE.

LähiTapiolan yksityistapaturmavakuutus on voimassa tuotteesta riippuen alle 17- tai 16-vuotiailla rajoituksetta urheiluseuran toiminnassa ja kattaa harjoituksissa tai otteluissa tapahtuneet tapaturmavammat.

– Tällöin lisenssivakuutusta ei erikseen tarvitse urheiluseuralta ottaa, kertoo korvauspalveluiden asiantuntija Henrik Ekman

Ekmanin mukaan tietyissä lajeissa vahinkojen määrät korostuvat. Tällaisia ovat joukkuelajeista jääkiekko, jalkapallo, salibandy sekä koripallo.

– Yksilölajeista hevosurheilussa on havaittavissa tapaturmia, jotka voivat luonteensa vuoksi olla erityisenkin vakavia.

Vammat ovat pääasiassa venähdyksiä, revähdyksiä, murtumia ja jänteiden repeämisvammoja. Ekman kehottaakin ottamaan tapaturmavakuutuksen rinnalle myös sairauskuluvakuutuksen.

Kommentoi

Mainos: Jonna Weckström ja Elina Nykyri

Turvataan sote-uudistuksessa järjestöjen toimintaedellytykset!

Mainos: Tuukka Saimén

Piilopuoluetuki vs terveydenhuolto

Mainos: Lauri Kaira

Blogi: Mitä Sote-uudistus muuttaa Vantaalla?

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut