Vantaa ennen ja nyt: Kuppaustaito kulki perhepiirissä sukupolvelta toiselle – pahan veren mukana valutettiin kropasta särkyjä pois

Kuppaussarvet, veitsi ja sianrakko ovat Kuninkaalassa Konungsin tilalla toimineen kupparin välineistöä. Antti Yrjönen/Vantaan kaupunginmuseo

toimitus

Entisaikaan ajateltiin tautien johtuvan jostakin ulkopuolelta tulevasta pahasta. Ennen lääketieteen kehittymistä, ja vielä sen rinnallakin, tauteja häädettiin loitsuin, luonnonlääkkein tai fyysisin konstein.

Kuppaus oli yksi keino saattaa ihmisestä niin sanottu ”paha veri” pois.

Kupparit olivat yleensä joko kiertäviä kuppareita tai kyläkuppareita, jotka tekivät kuppausta oman työnsä ohessa. Yleensä kupparit olivat vanhempia naisia, jotka siirsivät kuppaustaitonsa jälleen tyttärilleen.

Kun kuppari saapui taloon, lämmitettiin sauna, kylvettiin huolellisesti ja aloitettiin kuppaus. Toimenpiteessä kuppari etsi potilaan kehosta kipukohdat, joiden päälle hän kiinnitti lehmänsarvista tehdyt sarvet.

Sarvet toimivat imukupin tavoin ja kun ne irrotettiin, ihoon jäi pieni kohouma, johon pienellä kuppausveitsellä tehtiin pienet viillot. Näin saatiin haavasta valutettua paha veri pois.

Kuppauksella saatiin helpotusta esimerkiksi selkä- ja hartiavaivoihin sekä päänsärkyyn.

Kulttuurilla on sanottu olevan myös huomattava vaikutus ihmisen hyvinvointiin. Jos kaamos vaivaa, niin älä jää kuppaamaan, vaan hakeudu kulttuurin ääreen.

Keskiviikkona 8. tammikuuta kello 18 ja 20 kaupunginmuseolla esiintyy kolmen naisen yhtye Ruumiinmullat, joka karkottaa takuuvarmasti kaamosväsymyksen ja jouluähkyn, kuolemanpelosta puhumattakaan. Samalla voi tutustua Kohti tuntematonta -näyttelyyn.

Anna-Reetta Rikala

Vantaan Sanomien ja Vantaan kaupunginmuseon juttusarjassa nostetaan esille paikallista historiaa tutustumalla museon kokoelmiin ja kulttuuriympäristöympäristökohteisiin. Kirjoittajat kuuluvat museon henkilökuntaan.

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut