Pilapiirtäjä Martti Hänninen jättää viihdeohjelmat väliin – "Ehkä olen tosikko"

Leena Koivisto

Pilapiirtäjä Martti Hännisellä on hyvät välit kolmen sisaruksensa kanssa, vaikka lapsuudessa muut saivat piirtäjän mukaan ajoittain ”kärsiä” hänen kuvallisesta harrastuksestaan.

– Jos oli ollut erimielisyyksiä, piirsin heidän näkemyksiään vähän koomisessa valossa. Joskus kun on helpompaa ja tehokkaampaa esittää asiat kuvina kuin sanoina, Hänninen nauraa.

Piirtämisharrastus on sittemmin edennyt pitkän harppauksen, mutta neljä vuotta Vantaan Sanomille ja sen sisarlehdille Helsingin Uutisille sekä Länsiväylälle pilapiirroksia tehneen Hännisen perusperiaate on tavallaan suora jatkumo lapsuuden tikku-ukoille.

–  Mitä vähemmillä viivoilla ja tekstillä pystyy asian ilmaisemaan ja saamaan hauskoja hahmoja sekä niiden sielun esiin, sen parempi, hän sanoo.

– Omaan tyyliini kuuluu ideaan ja ajatukseen keskittyminen. Varsinaisen teknisen toteutuksen osuus koko prosessista on muutaman prosentin luokkaa ja parhaimmillaan kuvan piirtäminen vie alle puoli tuntia.

Hännisen mukaan hyvässä kuvassa ei kaikkea piirretä ja tekstitetä auki.

– Katsojalle pitää jäädä omaa oivallettavaa.

Vuosi sitten pilapiirtäjä Hänninen osallistui tällä näkemyksellään keskusteluun yhdestä valtakunnan ykköspuheenaiheista, vanhustenhoidosta. Kuva: Leena Koivisto Leena Koivisto

Pilapiirtäjä tarttuu useimmiten aiheisiin, jotka koko valtakunta tunnistaa.

– Jotta mahdollisimman moni ymmärtäisi huumorin, hän toteaa.

Erilaisten ajankohtaisaiheiden otollista kenttää ovat politiikka, urheilu ja viihde. Niitä kaikkia piirtäjä seuraa, joskin sanoo viihteen ja urheilun välillä jäävän vähemmälle.

– Politiikan seuraaminen on varmaan osin kodin perintöä. Maanviljelijäisäni oli kunnallispolitiikassa mukana ja kotona siitä keskusteltiin paljon naapureiden ja eri puolueista olevien kanssa. Itselleni tosin politiikka näyttäytyy viihteenäkin, niin vakavaa työtä kuin onkin.

Mistä suomalainen toden teolla riemastuu? Sen Martti Hänninen kertoi meille lokakuussa vuonna 2016. Kuva: Martti Hänninen Martti Hänninen

Urheilussa piirtäjän parhaat herkut löytyvät usein varsinaisen kisailun ja suoritusten ulkopuolelta. Hän itse nostaa esimerkiksi vuonna 2016 kohahduttaneen Therese Johaug -doping-käryn.

– On aina mukava, jos aiheeseen pystyy yhdistämään useita asioita. Tuolloinhan Suomen kannalta tapahtui paljon isoja juttuja. Telakat saivat suuria laivatilauksia, taloustieteilijä Bengt Holmström Nobelin ja laulaja Saara Aalto menestystä Ison-Britannian X Factorissa, Hänninen listaa.

Niinpä hänen piirroksessaan suomalaishahmo lukee älypuhelimestaan näistä saavutuksista kerta kerralta yhä leveämmin ilosta hymyillen, kunnes uutinen norjalaishiihtäjän kärystä tulee. Silloin hahmo ratkeaa hyppelemään riemusta.

Aina välillä Hänninen käyttää asioiden kommentointiin klassista kikkaa, pariskunnan välistä dialogia. Mies löhöää sohvalla, televisiota katsellaan ja sitä rataa.

– Muutama vuosi sitten aloin julkaista piirroksiani sosiaalisessa mediassa, lähinnä Facebookissa, ja tuli laskettua peukalotuntumaa siitä, mistä ihmiset pitävät. Huomasin, että kliseitä ja stereotypioita kannattaa aina suosia. Eniten tunnuttiin tykkäävän hyvin arkisista asioista.

Kuva: Hanna Marjanen Hanna Marjanen

Pilapiirtäjä ei pyri loukkaamaan ketään, vaan siihen, että huumori tuottaisi mahdollisimman monelle hyvän mielen.

– Kantaa pitää ottaa varovasti ja hienotunteisesti, hän linjaa.

– Politiikan alueella koen, että pilapiirtäjän pitää olla pienen ihmisen puolella, ikään kuin vähän oppositiossa valtaapitäviä kohtaan, joita ei saa päästää helpolla. Kuvissani esiintyvät tunnistettavat poliitikkohahmot ovat aina yleensä ministereitä, vähintään kansanedustajia.

Ajankohtaisasioita Hänninen seuraa mediasta ja somesta. Viiheestä ajan tasalla pitää ”assitentti”.

– Hömppävastaava on avopuolisoni. Käyn sitten jossain vaiheessa Youtubesta katsomassa, jos hän raportoi vaikkapa mielenkiintoisesta Putous-hahmosta, piirtäjä sanoo, ja paljastaa että ei itse juurikaan hakeudu huumorin pariin.

– Ehkä olen tosikko.

Pilapiirtäjä

Syntynyt 1963.

Kotoisin Korpilahdelta.

Mainospiirtäjän tutkinto Markkinointi-instituutista Helsingissä.

Graafinen suunnittelija, pilapiirtäjä, kuvittaja. Tehnyt päätyönään suunnittelua sekä mainostoimistoissa että freelancerina, nykyisin ns. kevytyrittäjänä.

Asunut suurimman osan elämästään Jyväskylän seudulla, nykyisin Palokassa.

Teki 1990-luvun alussa pilapiirroksia Keskisuomalaisen jonkin aikaa julkaisemaan Taite-liitteeseen.

Toiminut 2014 alkaen Äänekoskella ilmestyvän Sisä-Suomen lehden pilapiirtäjänä.

Vuodesta 2016 alkaen piirtänyt Etelä-Suomen Mediaan kuuluvien Vantaan Sanomien, Helsingin Uutisten ja Länsiväylän keskiviikon numeroihin.

Vantaan Sanomien viikonvaihteen lehtiin pilapiiroksia tekee vantaalainen Jyrki Vainio, josta kerromme seuraavassa numerossa.

Kommentoi

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut