Simonkylän koulupaviljongin puhdasta ilmaa vaalitaan tarkasti: Uuteen rakennukseen tullaan aamusuihkun kautta, kynääkään ei tuoda muista kouluista

Simonkylän koulun tontille on pystytetty rakennus, jonka tarkoituksena on olla sisäilmaltaan mahdollisimman puhdas. Rakennuksessa on tilaa 50 oppilaalle. Päivi Tuovinen

Marika Lumme

Simonkylän koulun kentälle on noussut viime viikkoina uusi rakennus. Vantaan kaupunki kutsuu rakennusta sisäympäristöpaviljongiksi, jonka tarkoituksena on olla sisäilmaltaan sellainen, että siellä pystyvät opiskelemaan ne oppilaat, jotka eivät ole löytäneet sisäilmaoireiluiden vuoksi sopivaa koulua Vantaalta. Aiemmin kaupunki käytti nimitystä puhdastila.

– Lähtökohta on, että sisäympäristöpaviljonki on oppilaalle viimeinen vaihtoehto, Vantaan perusopetuksen johtaja Ilkka Kalo korostaa.

Kalo sanoo, että sisäilmasta oireilevien lasten tilanne arvioidaan tapauskohtaisesti. Rakennuksessa on paikka 50 oppilaalle, mutta oppilaskohtaisia päätöksiä ei ole vielä tehty. Yhden oppilaan osalta valmistelu oli vireillä ennen joululomaa. Ensimmäinen askel on Kalon mukaan yhteydenotto omaan kouluterveydenhoitajaan. Oppilaspaikasta päättävät Vantaan perusopetuksen aluepäälliköt.

Jaakko Mattila Fixcel Groupista toimi työnjohtajana sisäilmaltaan puhtaan koulurakennuksen pystyttämisessä Simonkylän koulun kentälle. Kuva: Päivi Tuovinen Päivi Tuovinen

Kalon mukaan oppilas pyritään aina ensisijaisesti ohjaamaan lähikouluun. Jos oppilas ei voi opiskella lähikoulussaan, hän kokeilee toista koulua. Jos kokeilujen jälkeen opiskelu koulussa ei ole mahdollista, harkitaan koulupaikkaa sisäympäristöpaviljongista. Tällä hetkellä joitakin vakavasti sisäilmasta oireilevia vantaalaisoppilaita on kotiopetuksessa tai naapurikunnan kouluissa.

Rakennuksen valmistajan Fixcel Groupin innovaatiojohtaja Joona Iso-Lotila vakuuttaa, että kyseessä ei ole mikä tahansa rakennus. Iso-Lotila siirtyi rakennusyrityksen palvelukseen Vantaan kaupungin suun terveydenhuollon johtajan pestistä keväällä.

– En mielelläni puhu paviljongista lainkaan. Me puhumme siirtokelpoisesta modulaarisesta koulusta, jota voi kasvattaa ja siirtää tarpeen mukaan, Iso-Lotila selvittää.

Iso-Lotila perustelee rakennuksen ainutlaatuisuutta rakennusmateriaalivalinnoilla. Lisäksi rakennus on koottu sisätiloissa tehtaassa. Talotekniikka, rappaukset ja kaikki mahdollinen on tehty rakennushallissa valmiiksi.

Puhdastilan rakennusmateriaalina on muun muassa patentoitu orgaaniton ja kemikaaliton teräskennorakenne. Kuva: Päivi Tuovinen Päivi Tuovinen

Rakennuksen palaset eli moduulit tuotiin rekoilla Hämeenlinnasta Vantaalle. Pystytykseen odotettiin poutapäivä ja siltikin rakennuselementtien ylle vedettiin kokoamisen ajaksi sääsuoja.

Puhdastilan rakennusmateriaalina on muun muassa patentoitu orgaaniton ja kemikaaliton teräskennorakenne. Rakennuksen ilmanvaihdon vaatimukset ovat Iso-Lotilan mukaan kovat.

– Lisäksi tilassa käytettävien pesuaineiden tulee olla tietynlaiset, koska niitä käyttämällä meidän on helppo jäljittää mahdollisia epäpuhtauksia, Iso-Lotila selvittää.

Puhdas sisäilma ei synny vain rakenteilla ja ilmastoinnilla, vaan kaupunki luo parhaillaan ohjeita tilojen käyttöön.

– Tilaan tullaan aamusuihkun kautta ja ilman mitään hajusteita. Kodeissa vaatteet on pestävä hajusteettomilla pesuaineilla. Kouluun tullaan suoraan kotoa, ei muiden tilojen kautta, Kalo selvittää.

Aamusuihku koskee myös opettajia sekä keittiö- ja siivoushenkilöstöä. Puhdastilaan tulee jakelukeittiö ja wc-tilat.

Vieressä sijaitsevasta Simonkylän koulusta ei saa tuoda edes lyijykynää puhdastilaan. Vieraiden pääsy tilaan on kielletty. Puhdastilassa työskentelevillä ei saa olla myöskään lemmikkejä.

Kaupunki on tilannut loppuvuoden aikana kalusteita tilaan.

– Tilatuista kalusteista irtoaa mahdollisimman vähän mitään päästöjä, Kalo selvittää.

Näillä näkymin koulutyö uudessa paviljongissa alkaa helmikuun alussa yhden opettajan sekä yhden keittiö- ja siivoushenkilön voimalla.

– Täytyy muistaa, että sisäympäristöpaviljongissa opiskelu on erilaista kuin muissa peruskouluissa. Oppilaalla ei ole esimerkiksi oman ikäisistä koostuvaa luokkaa, eikä erikoisluokkatiloja kuten fysiikan luokkaa, Kalo sanoo.

Työnjohtaja Jaakko Mattila Fixcel Groupista pystytti tiimin kanssa uutta rakennusta Simonkylän koulun kentälle. Kuva: Päivi Tuovinen Päivi Tuovinen

Erikoisluokkatiloja vaativat tunnit on tarkoituksena järjestää luovasti hyödyntäen Simonkylän ja Tikkurilan alueiden mahdollisuuksia, jos oppilaiden tilanne sen sallii.

Nurmijärvellä on kokeiltu vastaavia luokkatiloja parin vuoden ajan. Vantaalle mallia arjen käytännöistä on otettu Nurmijärveltä.

Kaupunki on vuokrannut tilan, ainakin aluksi. Vuokrakustannukset ovat 160 000 euroa vuodessa. Lisäksi kaupungille tulee kustannuksia muun muassa käyttö- ja ylläpitokuluja.

Ensimmäinen Vantaalla

Vantaa on hankkinut ensimmäisen sisäympäristöpaviljongin.

Tilaan mahtuu 50 oppilasta.

Tilaan otetaan oppilaita 1. luokkalaisista 9. luokkalaisiin. Näillä näkymin koulutyö uudessa paviljongissa alkaa helmikuun alussa.

Kyseessä on erillinen paviljonkirakennus, johon kaupungin on mahdollisuus tulevaisuudessa ostaa lisää tilaa.

Sisäilman on tarkoitus pysyä erityisen puhtaana muun muassa tehokkaalla ilmastoinnilla, mahdollisimman puhtailla rakennusmateriaaleilla sekä käyttäjien puhtaudella. Tilaan ei saa viedä tavaroita esimerkiksi pääkoulusta.

Paviljonkiin pääsevät oppilaat valitsee Vantaan sivistystoimi. Oppilaalla tulee olla lääkärintodistus.

Vantaalle mallia arjen käytännöistä on otettu Nurmijärveltä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Louhela Jam -festivaalia ei järjestetä ensi viikonloppuna, mutta musiikkia on luvassa kaikesta huolimatta – neljän tunnin livelähetys tarjoaa musiikkia ja haastatteluja
 2. Vantaan kaupunki sai lahjoituksena 100 000 kasvosuojainta – annetaan lapsiperheitä ja vanhuksia hoitaville
 3. Vantaa tarjoaa ilmaisleffan hiljentyneen lentokentän kupeessa – Tuukka Temosen elokuvaa katsotaan tuulilasin läpi
 4. Vantaa edelleen pohtii koronaviruskartan julkaisemista – "Valtaosa tautiin sairastuneista on jo parantunut"
 5. Vantaalla lapsia koronakaranteenissa kahdesta päiväkodista ja neljästä koulusta – kaupungin mukaan jatkotartuntoja ei ole tullut
 6. Energiayhtiö palkitsee hyvää mieltä levittäviä harrastusseuroja 5 000 eurolla – Voittajia valitsemassa suosikkitubettaja Roni Back
 7. Mielipide: Leinelässä siivottiin talkoilla – ja kyllä kannatti!
 8. Muistokirjoitus: Vantaalaisen naisjalkapallon uranuurtaja on poissa – Nils Lönnblad oli merkittävä vaikuttaja tyttö- ja naisjalkapallon kehityksen käynnistämisessä
 9. 41 vantaalaista on menehtynyt koronavirukseen, vahvistettuja tartuntoja yli 800 – "Tartuntojen määrä on menossa alaspäin"
 10. "Monen tilanne mennyt koronaepidemian aikana huonompaan suuntaan" – Sininauhasäätiö avaa taas toimintojaan
 11. Poliisi ihmettelee leväperäisyyttä: Kymmenissä yrityksissä avattiin yritystilejä puhelimessa tarkastamatta henkilöllisyyttä – Vantaalaisen vuokrausyrityksen nimissä huijattiin omaisuutta 120 000 euron edestä
 12. Herttoniemen pyöräturman kuorma-autoilija kiistää syyllistyneensä rikoksiin, poliisi epäilee törkeästä kuolemantuottamuksesta ja törkeästä liikenneturvallisuuden vaarantamisesta
 13. Mikkolan koulussa koronatartunta – 23 karanteeniin
 14. Laki tiukkenee: Pientä lasta ei saa kuljettaa lyhyttäkään matkaa ilman turvalaitetta, edes taksissa
 15. Suurin työttömyyskassa ennustaa kirpeitä lukuja koronakeväälle – hakemustenkin käsittelyt venyvät yliajalle

Näytä lisää

Luetuimmat

 1. "Muori nukkuu, se ei halua puhua" – 3-vuotiaan Dilaran puhelinsoitto pelasti aivoinfarktin saaneen isoäidin hengen
 2. Vantaa edelleen pohtii koronaviruskartan julkaisemista – "Valtaosa tautiin sairastuneista on jo parantunut"
 3. Ilolan koulussa koronavirustartunta – 14 asetettu kotikaranteeniin altistuksen vuoksi
 4. Mikkolan koulussa koronatartunta – 23 karanteeniin
 5. Vantaalle Backaksen kartanon alueelle on tulossa Muumien maailma – Maailman ensimmäiseen Muumi-sisäpuistoon odotetaan vuosittain puolta miljoonaa kävijää
 6. Poliisi on varautunut Vantaalla nuorten kokoontumisiin ainakin kolmessa suosikkipaikassa – "Vanhemmat, vastatkaa tuntemattomasta numerosta tulevaan puheluun"
 7. 41 vantaalaista on menehtynyt koronavirukseen, vahvistettuja tartuntoja yli 800 – "Tartuntojen määrä on menossa alaspäin"
 8. Vantaalla lapsia koronakaranteenissa kahdesta päiväkodista ja neljästä koulusta – kaupungin mukaan jatkotartuntoja ei ole tullut
 9. Varma kesän merkki – lampaat saapuvat Koivuhakaan ja Hakunilaan
 10. Koulujen avautuminen ja henkilöstön lomautukset aiheuttuivat ongelmia Vantille – Toimitusjohtaja: Tilanne normalisoitunut viikon aikana
 11. Jatkotartuntoja ei ole todettu Vantaan kouluissa tai päiväkodeissa – 120 henkilöä on kotikaranteeneissa
 12. Pienkerrostaloja ja ruokakauppa Backaksen peltoalueelle –  "Rakentamisen laatuvaatimukset on asetettu erittäin korkealle"
 13. Mielipide: Pyöräilijoillä hurjat vauhdit keskellä Tikkurilaa
 14. Uusi tapaamispaku parkkeerasi Simonkylän hoivakodin pihalle – Kujanpään sisarukset näkivät pleksin takaa äidin ja isän viikkojen tauon jälkeen
 15. Artsin ex-pomo kertoo, miten Vantaan taidemuseo mullistettiin – Huovinmaan kirja yllyttää radikaaliin muutokseen

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.