Simonkylän koulupaviljongin puhdasta ilmaa vaalitaan tarkasti: Uuteen rakennukseen tullaan aamusuihkun kautta, kynääkään ei tuoda muista kouluista

Simonkylän koulun kentälle on noussut viime viikkoina uusi rakennus. Vantaan kaupunki kutsuu rakennusta sisäympäristöpaviljongiksi, jonka tarkoituksena on olla sisäilmaltaan sellainen, että siellä pystyvät opiskelemaan ne oppilaat, jotka eivät ole löytäneet sisäilmaoireiluiden vuoksi sopivaa koulua Vantaalta. Aiemmin kaupunki käytti nimitystä puhdastila.

– Lähtökohta on, että sisäympäristöpaviljonki on oppilaalle viimeinen vaihtoehto, Vantaan perusopetuksen johtaja Ilkka Kalo korostaa.

Kalo sanoo, että sisäilmasta oireilevien lasten tilanne arvioidaan tapauskohtaisesti. Rakennuksessa on paikka 50 oppilaalle, mutta oppilaskohtaisia päätöksiä ei ole vielä tehty. Yhden oppilaan osalta valmistelu oli vireillä ennen joululomaa. Ensimmäinen askel on Kalon mukaan yhteydenotto omaan kouluterveydenhoitajaan. Oppilaspaikasta päättävät Vantaan perusopetuksen aluepäälliköt.

Kalon mukaan oppilas pyritään aina ensisijaisesti ohjaamaan lähikouluun. Jos oppilas ei voi opiskella lähikoulussaan, hän kokeilee toista koulua. Jos kokeilujen jälkeen opiskelu koulussa ei ole mahdollista, harkitaan koulupaikkaa sisäympäristöpaviljongista. Tällä hetkellä joitakin vakavasti sisäilmasta oireilevia vantaalaisoppilaita on kotiopetuksessa tai naapurikunnan kouluissa.

Rakennuksen valmistajan Fixcel Groupin innovaatiojohtaja Joona Iso-Lotila vakuuttaa, että kyseessä ei ole mikä tahansa rakennus. Iso-Lotila siirtyi rakennusyrityksen palvelukseen Vantaan kaupungin suun terveydenhuollon johtajan pestistä keväällä.

– En mielelläni puhu paviljongista lainkaan. Me puhumme siirtokelpoisesta modulaarisesta koulusta, jota voi kasvattaa ja siirtää tarpeen mukaan, Iso-Lotila selvittää.

Iso-Lotila perustelee rakennuksen ainutlaatuisuutta rakennusmateriaalivalinnoilla. Lisäksi rakennus on koottu sisätiloissa tehtaassa. Talotekniikka, rappaukset ja kaikki mahdollinen on tehty rakennushallissa valmiiksi.

Rakennuksen palaset eli moduulit tuotiin rekoilla Hämeenlinnasta Vantaalle. Pystytykseen odotettiin poutapäivä ja siltikin rakennuselementtien ylle vedettiin kokoamisen ajaksi sääsuoja.

Puhdastilan rakennusmateriaalina on muun muassa patentoitu orgaaniton ja kemikaaliton teräskennorakenne. Rakennuksen ilmanvaihdon vaatimukset ovat Iso-Lotilan mukaan kovat.

– Lisäksi tilassa käytettävien pesuaineiden tulee olla tietynlaiset, koska niitä käyttämällä meidän on helppo jäljittää mahdollisia epäpuhtauksia, Iso-Lotila selvittää.

Puhdas sisäilma ei synny vain rakenteilla ja ilmastoinnilla, vaan kaupunki luo parhaillaan ohjeita tilojen käyttöön.

– Tilaan tullaan aamusuihkun kautta ja ilman mitään hajusteita. Kodeissa vaatteet on pestävä hajusteettomilla pesuaineilla. Kouluun tullaan suoraan kotoa, ei muiden tilojen kautta, Kalo selvittää.

Aamusuihku koskee myös opettajia sekä keittiö- ja siivoushenkilöstöä. Puhdastilaan tulee jakelukeittiö ja wc-tilat.

Vieressä sijaitsevasta Simonkylän koulusta ei saa tuoda edes lyijykynää puhdastilaan. Vieraiden pääsy tilaan on kielletty. Puhdastilassa työskentelevillä ei saa olla myöskään lemmikkejä.

Kaupunki on tilannut loppuvuoden aikana kalusteita tilaan.

– Tilatuista kalusteista irtoaa mahdollisimman vähän mitään päästöjä, Kalo selvittää.

Näillä näkymin koulutyö uudessa paviljongissa alkaa helmikuun alussa yhden opettajan sekä yhden keittiö- ja siivoushenkilön voimalla.

– Täytyy muistaa, että sisäympäristöpaviljongissa opiskelu on erilaista kuin muissa peruskouluissa. Oppilaalla ei ole esimerkiksi oman ikäisistä koostuvaa luokkaa, eikä erikoisluokkatiloja kuten fysiikan luokkaa, Kalo sanoo.

Erikoisluokkatiloja vaativat tunnit on tarkoituksena järjestää luovasti hyödyntäen Simonkylän ja Tikkurilan alueiden mahdollisuuksia, jos oppilaiden tilanne sen sallii.

Nurmijärvellä on kokeiltu vastaavia luokkatiloja parin vuoden ajan. Vantaalle mallia arjen käytännöistä on otettu Nurmijärveltä.

Kaupunki on vuokrannut tilan, ainakin aluksi. Vuokrakustannukset ovat 160 000 euroa vuodessa. Lisäksi kaupungille tulee kustannuksia muun muassa käyttö- ja ylläpitokuluja.

Ensimmäinen Vantaalla

Vantaa on hankkinut ensimmäisen sisäympäristöpaviljongin.

Tilaan mahtuu 50 oppilasta.

Tilaan otetaan oppilaita 1. luokkalaisista 9. luokkalaisiin. Näillä näkymin koulutyö uudessa paviljongissa alkaa helmikuun alussa.

Kyseessä on erillinen paviljonkirakennus, johon kaupungin on mahdollisuus tulevaisuudessa ostaa lisää tilaa.

Sisäilman on tarkoitus pysyä erityisen puhtaana muun muassa tehokkaalla ilmastoinnilla, mahdollisimman puhtailla rakennusmateriaaleilla sekä käyttäjien puhtaudella. Tilaan ei saa viedä tavaroita esimerkiksi pääkoulusta.

Paviljonkiin pääsevät oppilaat valitsee Vantaan sivistystoimi. Oppilaalla tulee olla lääkärintodistus.

Vantaalle mallia arjen käytännöistä on otettu Nurmijärveltä.

Lisää aiheesta

Lue lisää aiheesta

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut