AMK-opiskelijoille tarjolla jopa yli 6 000 euroa opiskelusta – tästä syystä valtio maksaa heille

23-vuotias Viljami Huttunen valmistui tradenomiksi ja siirtyy työelämään. Suunnitelmissa ovat opinnot kauppakorkeakoulussa. –Opiskelisin työn ohessa, enkä ottaisi lisää lainaa, hän kaavailee. Sauvo Jylhä

Anne Kanerva

Tuusulalaisella Viljami Huttusella on taskussaan tuoreet tradenomin paperit. Hän suoritti Lappeenrannassa Saimaan ammattikorkeakoulussa opinnot 3,5 vuoden tavoiteajassa. Opintolainaa on kertynyt noin 15 000 euroa.

– Alkamassa ovat työt palkanlaskijana Helsingissä sijaitsevassa yrityksessä. Tein siellä töitä jo opiskeluaikana, hän kertoo.

Kela palkitsee Huttusen ja muut tavoiteajassa valmistuneet tuhansien eurojen opintolainahyvityksellä. Porkkanan tavoite on ohjata nuoret pikaisesti työelämään.

Huttusen mukaan reilun 4 000 euron hyvitys kannustaa pysymään aikataulussa.

– Suurin osa tutuista opiskelijoista valmistuu tavoiteajassa eli 3–4 vuodessa, hän kertoo.

Opintolainahyvitys otettiin käyttöön viisi vuotta sitten, ja sen vaikutukset alkavat nyt näkyä valmistumisajoissa.

Ammattikorkeakoulussa 3,5 vuoden tavoiteajassa valmistunut saa hyvitystä maksimissaan 4 100 euroa. Se edellyttää 12 800 euron lainaa.

Ylemmän ammattikorkeakoulututkinnon suorittavalla vastaava lainamäärä on viiden vuoden tavoiteajassa 18 000 euroa. Siitä saa hyvitystä 6 200 euroa.

Järvenpäässä, Keravalla ja Tuusulassa hyvityksen on tänä vuonna saanut 61 amk-opiskelijaa ja kymmenkunta yliopisto-opiskelijaa.

Keski-Uudellamaalla myönnetyt opintolainahyvitykset ovat keskimäärin 4 120 euroa.

Kelan vastaavan suunnittelijan Ilpo Lahtisen mukaan Keski-Uudellamaalla opintotuen keskimäärät ovat jonkin verran pienemmät kuin koko maassa.

– Ero kertonee siitä, että Järvenpäässä, Keravalla ja Tuusulassa opiskelijoista useampi on vanhemman luona asuva ja heidän saamansa opintoraha on pienempi kuin itsenäisesti asuvien opintoraha.

Opintolainaa nostaneiden määrä on kaksinkertaistunut vuosikymmenessä.

Esimerkiksi Uudenmaan Osuuspankissa on myönnetty opintolainoja tänä vuonna kolmanneksen viime vuotta enemmän.

Opintolainan suosion kasvua selittää hyvityksen lisäksi vuoden 2017 opintotukiuudistus. Silloin korkeakouluopiskelijoiden opintoraha laskettiin samalle tasolle toisen asteen opiskelijoiden kanssa ja opiskelijat siirtyivät yleisen asumistuen piiriin.

Kommentoi

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut