Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kuinka rankoiksi Fingerpori-vitsit vääntyvät sensuroiduissa stripeissä? – "”Aika paljon on niitä natsijuttuja”

Porvoolaisen sarjakuvataiteilijan Pertti Jarlan Fingerpori tekee alkavana vuonna jälleen uuden aluevaltauksen.

Fingerpori-elokuva sai syksyllä ensi-iltansa ja adventin alla kauppaan ilmestyi myös ensimmäinen Fingerpori-joulukalenteri. Vuonna 2020 onkin sitten luvassa jotain aivan ennennäkemätöntä: sensuroituja Fingerporeja.

– Sensuroituja sarjakuvia sisältävä albumi ilmestyy loppukevään tai alkukesän paikkeilla. Teoksen nimeä ei ole vielä päätetty, Jarla kertoo.

Kustantaja Like on koonnut albumiin vuosien varrelta strippejä, joiden on aiemmin katsottu olevan julkaisukelvottomia aihepiirinsä vuoksi.

– Aika paljon siellä on niitä natsijuttuja ja muita aiheita, jotka ovat herättäneet keskustelua, Jarla valottaa kirjan sisältöä.

– Ne ovat sarjakuvia, joita Fingerporia julkaisevat sanomalehdet eivät ole suostuneet lehteen painamaan.

Luvassa lienee siis taattua Fingerpori-huumoria vielä asteen tai kahden verran tavallista kierommalla twistillä. Pöyhitäänkö tällä kertaa katolisen kirkon salaisuuksia, tartutaanko Hitlerin edesottamuksiin vai tirkistelläänkö ehkäpä formulavarikolle? Saako edes Joulupukki jäädä rauhaan?

Jarla ei vielä paljasta, minkälaisista tilanteista Heimo Vesa, Rivo-Riitta, Asko Vilenius, Krapula-Päivi ja kumppanit itsensä albumissa löytävät, mutta se on selvää, että heikkohermoisimpia stripit saattavat hirvittää.

Fingerporin julkaisemisen aloitti vuonna 2007 Helsingin Sanomat, ja tätä nykyä se ilmestyy lisäksi lukuisissa muissa suomalaisissa sanomalehdissä. Lehdissä julkaistuista Fingerpori-stripeistä on koottu jo useita vuosialbumeja.

Tulevana vuonna Fingerporin ystäviä hemmotellaankin oikein urakalla, sillä sensuroitujen strippien lisäksi Jarlalta tulee ulos myös Fingerporin vuosialbumi 2020. Fingerpori 13 näkee päivänvalon kevätpuolella. Albumin on siis määrä ilmestyä markkinoille jo ennen sensuroituja Fingerporeja.

Kustantaja Like kertoo, että Fingerpori 13 -vuosikokoelman kansikuvassa ”mulkoilee taparikollinen Sam Makkosen arpinen naama”. Luonnollisesti albumissa seikkailevat muutkin Fingerporin tutut kasvot.

Ennakkoon tiedetään jo ainakin se, että Heimo Vesan ja sekatyömies Allanin kaveruus tuottaa yllättäviä tuloksia. Myös Rivo-Riitan sananpläjäyksiltä on lupa odottaa paljon.​

Tämän jutun julkaisi ensimmäisenä Uusimaa-lehti.