Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Älä hössötä paukkuaralle koiralle – muista nämä asiat uudenvuoden juhlinnassa eläinten kanssa

Monet eläimet kokevat ilotulitteiden paukkeen, ujelluksen ja valonvälähdykset uhkaaviksi elementeiksi, jotka voivat ahdistaa niitä useita päivää, muistuttaa Helsingin eläinsuojeluyhdistys HESY.

Uudenvuodenaattona koirat kannattaa ulkoiluttaa hyvissä ajoin ennen ilotulituksen alkua ja pitää sisätiloissa ilotulituksen ajan.

Lemmikille kannattaa järjestää päivän aikana liikunnan lisäksi monenlaista mukavaa tekemistä, esimerkiksi herkkujen etsintää ja luiden pureskelua, jotta se olisi väsynyt illalla ja pyrkisi lepäämään.

Koiraa ei HESY:n mukaan pidä ottaa mukaan katsomaan ilotulitusta, koska se voi riistäytyä paniikissa taluttimesta ja karata. Paukkuarkaa eläintä ei myöskään ole hyvä jättää yksin kotiin.

Säikyn eläimen oloa voi kotioloissa helpottaa vetämällä verhot ikkunoiden eteen ja pitämällä asunnossa päällä valoja, jotka hälventävät ilotulitteiden kirkkaita leimahduksia.

Myös musiikin soittaminen vaimentaa pauketta ja voi rauhoittaa eläintä. Jotkut eläimet hyötyvät myös painepaidasta, jonka aikaansaama hellä puristus voi lisätä turvallisuuden tunnetta.

Eläimelle on lisäksi annettava mahdollisuus vetäytyä piilopaikkaan, kuten esimerkiksi sängyn alle, kaappiin tai kylpyhuoneen tai vaatehuoneen kaltaiseen ikkunattomaan tilaan.

Helpotusta voi hakea myös apteekissa myytävistä rauhoittavista suihkeista tai eläinlääkärin vastaanotolta.Oma eläinlääkäri voi kartoittaa toimenpiteet ja mahdollisen rauhoittavan lääkityksen tarpeen.

– Jos koira pelkää raketteja ja on kovin ahdistunut, kannattaa keskustella asiasta oman eläinlääkärin kanssa ajoissa, toteaa Suomen Kennelliiton eläinlääkäri Liisa Lilja-Maula tiedotteessa.

Tärkeintä on, että kotiväki suhtautuu paukkeeseen ja välähtelyyn tyynesti ja osoittaa siten kaiken olevan normaalisti. Pelkäävän tai levottoman lemmikin ympärillä ei kannata hössöttää, sillä omistajan huolestuneisuus lisää lemmikin ahdistusta.

Ilotulitteet voivat aiheuttaa stressiä myös hevosille ja tuotantoeläimille. Ulkona paniikkiin joutunut hevonen on isona eläimenä todellinen vaara ihmisille ja muille eläimille.

Hevoset on asutuskeskusten liepeillä siirrettävä uudenvuodenaattona hyvissä ajoin tarhoista sisätiloihin. Myös tallissa ilotulitus voi aiheuttaa ongelmia, sillä hevonen on laumaeläin ja yhden hevosen pelkotila tarttuu herkästi tallin muihin hevosiin.

Taajamissa tallinpitäjien onkin syytä varautua paukutteluun varmistamalla, ettei karsinoissa ole mitään, mihin levoton hevonen voisi takertua tai satuttaa itsensä. Tallissa on lisäksi suositeltavaa päivystää ilotulituksen ajan.

Myös tuotantoeläinten omistajien tulee varmistaa, että eläimet pysyvät turvassa ja terveinä uudenvuoden aikana.

Sikaloissa, navetoissa, kanaloissa ja lampoloissa eläimille aiheutuu lisäkärsimystä siitä, että ne harvoin voivat toteuttaa lajinmukaista pelkokäyttäytymistään esimerkiksi piiloutumalla.

Taajama-alueilla ja niiden lähettyvillä asuvat luonnoneläimet kärsivät räiskeestä. Ilotulitteiden eläinmaailmalle aiheuttama kaaos ei myöskään pääty paukuttelun loppumiseen. Maastoon jää joka vuosi ilotulitteiden hylsyjä, sirpaleita ja muita jäännöksiä. Rakettien rippeet voivat vahingoittaa niin luonnoneläimiä, ulkona lenkitettäviä lemmikkejä kuin laiduntavia eläimiä, ja rippeitä voi esimerkiksi päätyä eläinten rehun joukkoon ikävin seurauksin.

Koska ilotulitteet aiheuttavat paljon haittaa eläimille, HESY toivoo, että ilotulitenäytöksiä saisivat jatkossa järjestää vain kunta, valtio, yritykset ja järjestöt ammattilaisten avustamina.

HESYn aloittama Rajat räiskeelle -kansalaisaloite on kerännyt jo lähes 65 000 nimeä.

– Kansalaisaloite on eduskunnan talousvalionkunnan käsittelyssä. Toivomme aloitteelle pikaista käsittelyä ja menestystä niin eläinten kuin ihmistenkin terveyden ja hyvinvoinnin vuoksi, sanoo HESYn puheenjohtaja Hannele Luukkainen tiedotteessa.