Kelan maksu-uudistus on huono uutinen monelle lapsiperheelle – uraäideiltä sapiskaa: "Pätkätyö ja silpputyö lisääntyvät"

Koronaviruksen deltamuunnos aiheuttaa raskaana oleville keskivaikean tai vaikean tautimuodon muuta väestöä useammin. Johanna Erjonsalo

Crista Lassfolk-Feodoroff

Vuosikymmenen vaihtuminen tuo muutoksia myös vanhempainpäivärahan maksuperusteisiin.

Jatkossa, 1.1.2020 lähtien, vanhempainpäiväraha eli äitiysraha, erityisäitiysraha, isyysraha ja vanhempainraha määräytyvät saajan vuositulon perusteella.

Poikkeustapauksia lukuun ottamatta vuositulo lasketaan etuisuuden maksamista edeltävien 12 kuukauden ajalta.

Se tarkoittaa käytännössä sitä, että suurin osa vanhempainrahasta muodostuu jatkossa raskausajan ansioista.

Tähän asti maksun suuruus on määräytynyt viimeisimmän vahvistetun verotusvuoden tulojen mukaan, tai jos ansiotasossa on tapahtunut sen jälkeen nousua, viimeisimmän puolen vuoden ajalta.

Raskausajan ansiotason perusteella maksettava päiväraja on ongelmallinen, älähtää urasuuntautuneiden äitien järjestö Mothers in Business.

– Uudistuksessa vaikuttaa unohtuneen, millaisessa työelämässä päivärahoja eniten käyttävä kohderyhmä eli nuoret naiset navigoivat. Pätkätyö, silpputyö, vuokratyö ja itsensä työllistäminen lisääntyvät, Mothers in Businessin puheenjohtaja Annica Moore huomauttaa järjestön tiedotteessa.

– Jos työsuhde päättyy raskausuutiseen, voi olla hyvin vaikea työllistyä uudelleen. Näin ollen tulotaso saattaakin tipahtaa aika paljon uuden laskentatavan ansiosta.

Mooren mukaan ongelmaksi muodostuu, että suuri osa nimenomaan nuorista naisista on pätkätöissä ja epävarmoissa työsuhteissa, joissa myös riski raskaussyrjintään on suurin.

Perheenperustamisiässä olevilla naisilla on yleisimmin määräaikaisia työsuhteita kuin muilla. Useampi kuin joka neljäs 25–34-vuotias palkansaajanainen työskentelee määräaikaisessa työsuhteessa, selvisi Tilastokeskuksen erikoistutkijan Hanna Sutelanväitöstutkimuksessa (2013).

Luvut ovat pysyneet viime vuosina ennallaan: viime vuonna 25–34-vuotiaista naispalkansaajista 28 prosenttia oli määräaikaisia ja miehistä 17 prosenttia.

Äitien työllisyystilanne vaikuttaa suoraan syntyvyyteen: Jos vakituista työtä ei ole, jää vauva herkemmin hankkimatta.

Hanna Sutelan tutkimuksen mukaan määräaikaisina työskentelevillä lapsettomilla palkansaajilla on pienempi todennäköisyys saada esikoislapsi vuoden sisällä kuin pysyvässä työsuhteessa työskentelevillä palkansaajilla.

Kelan maksaman vanhempainraha on vähintään 27,86 euroa päivässä ennen ennakkopidätystä ja korkeintaan 116,99 euroa, jos saajan tulot ylittävät 60 000 euroa 12 kuukaudessa.

Oman vanhempainrahansa määrän voi laske Kelan laskurilla.

Aiheeseen liittyvää

 1. Poliitikko ja ex-lääkäri sohaisi syntyvyyskeskustelua: Kolli-kondomeihin pitäisi puhkoa reikiä
  9.10.2019 10:22
 2. Eläkepomo: Vauvakadon seurauksia ei hevin paikata maahanmuutolla – "Koulutetuista on kova kilpailu"
  30.9.2019 13:29
 3. Syntyvyys jää alle kaikkien ennusteiden, eläkepäättäjät huolissaan vauvakadosta – EK:n Oksala HS:lle: "On täysin selvää, että tätä menoa eläkejärjestelmä romahtaa"
  28.9.2019 12:50
 4. Syntyvyys laskee edelleen – alkuvuonna liki 1 000 vauvan pudotus
  28.5.2019 17:00

Kommentoi

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut