Maahanmuuttajien yritysten määrä kasvaa vauhdilla – oleskeluluvan saanti yhtenä pullonkaulana

Suomen Yrittäjien verkostopäällikkö Aicha Manain mukaan yritteliäisyyttä vaatii jo se, että jättää oman kotimaansa ja tulee uuteen maahan. – Siihen nähden yrittäjäksi lähteminen ei välttämättä ole enää niin iso kynnys. Päivi Tuovinen

toimitus

Suomessa on 10 000 yrittäjää, jotka ovat muuttaneet Suomeen ulkomailta. He työllistävät 30 000 ihmistä, ja heidän yritystensä yhteen laskettu liikevaihto on 3,5 miljardia euroa. Näissä yrityksissä myös luodaan enemmän uusia työpaikkoja kuin kantasuomalaisten yrityksissä.

Suomen Yrittäjien verkostopäällikkö Aicha Manain mukaan pääkaupunkiseudun Uusyrityskeskusten asiakkaista jo reilu kolmannes on maahan muuttaneita, hän sanoo.

Vuosien 2013 ja 2016 välillä maahanmuuttajien perustamien yritysten määrä lisääntyi lähes yhdeksän prosenttia.

– Pullonkaulat liittyvät esimerkiksi pitkittyneisiin yrittäjien oleskelulupaprosesseihin sekä osaamiseen puutteeseen yrityslainsäädännöstä.

Väärinymmärryksiä ja hankaluuksia he kokevat muun muassa veroasioissa ja työnantajakysymyksissä.

– Samoja ongelmia kokevat ihan syntyperäiset suomalaiset yrittäjätkin. Uudelle tulokkaalle kieli ja kulttuuri kuitenkin aiheuttavat astetta haastavampia tilanteita.

Yrittäjiä on tullut Suomeen ympäri maailmaa. Suurimpia ryhmiä ovat turkkilaiset ja venäläiset.

Vuosien 2008–2009 tilastotietojen mukaan yritystoiminta keskittyi useammin palvelualoille kuin kantaväestön omistamissa yrityksissä.

Toimialoista yleisin on ravintola-ala.

– Hieman useampi kuin joka viides on tällä alalla. Toiseksi yleisin toimiala on tukku- ja vähittäiskauppa.

Yleisiä ovat myös kauneudenhoitopalvelut, parturi- ja kampaamopalvelut, siivous, rakentaminen, kääntäminen ja tulkkaus, liikkeenjohdon konsultointi, moottoriajoneuvojen korjaus ja huolto sekä elintarvikekioskitoiminta.

– Myös uudet toimialat, kuten osaamisintensiiviset liike-elämän palvelut, hyvinvointialan palvelut, rakentaminen ja kuljetus ovat kasvattamassa suosiotaan, Manai lisää.

Maahanmuuttajien yritysten toimialajakauma on eriytymässä Manain mukaan myös etnisesti. Selkeitä keskittymiä on jo olemassa.

– Rakennusalalla on keskimääräistä enemmän virolaisia yrityksiä. Pohjois-Afrikasta, Turkista, Lähi-idästä ja Aasiasta kotoisin olevat taas perustavat useimmin ravintola-alan yrityksiä. Venäläiset yritykset ovat keskimääräistä useammin kuljetusalalla, ja kaupan sekä liike-elämän palveluja tarjoavat Pohjoismaista, Länsi-Euroopasta, Venäjältä ja Baltian maista tulleet yrittäjät.

Korkeasti koulutetut maahanmuuttajat perustavat muita enemmän liike-elämän palveluja tuottavia yrityksiä.

Aiheeseen liittyvää

  1. Jos Faisa Eggen tahto toteutuu, Suomen vanhukset hoidetaan pian uudella tyylillä – "En ole kovin hyvä numeroissa, mutta arvoissa olen"
    29.12.2019 20:35
  2. Uusi keino auttaa maahanmuuttajaäitejä töihin toi kutsun Linnaan – kehuttu malli kiinnostaa jo ulkomaillakin
    6.12.2019 17:05

Kommentoi

Mainos: Helsingin Uutiset

Pääkaupungin keskusta on edelleen the place to be – katso tästä ytimen tarjonta

| Päivitetty

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut