Jos Faisa Eggen tahto toteutuu, Suomen vanhukset hoidetaan pian uudella tyylillä – "En ole kovin hyvä numeroissa, mutta arvoissa olen"

Vanhusten asioiden edistäminen on Faisa Eggen intohimo ja missio. – Minulla ei ole lapsia, joten vanhukset ovat lapsiani, Vuoden maahanmuuttajayrittäjä kuvailee. Päivi Tuovinen

Teija Varis

Kun Faisa Egge saapui 11 vuotta sitten Keniasta Suomeen, hänellä oli kaksi matkalaukkua. Hän hankki rahaa keräämällä pulloja ja työskentelemällä pizzeriassa. Sitten hän kouluttautui terveydenhoitajaksi ja perusti toiminimi-yrityksen.

Nyt Eggen Keski-Pohjanmaalla toimiva Amanihoiva Kotihoito työllistää yhdeksän henkilöä. Yritys kasvaa vuosi vuodelta.

Joulukuussa hänet palkittiin Vuoden maahanmuuttajayrittäjänä.

Kilpailun raatiin teki vaikutuksen etenkin Eggen asenne sekä se, kuinka hän on tuonut vanhan kotimaansa valoisuutta ja positiivisuutta toimialalle, jossa tarvitaan yhä enemmän osaavaa ja motivoitunutta työvoimaa.

Valoisuus ja positiivisuus näkyvät Amanihoivan arjessa monella tavalla. Lähtökohta on, että vanhuksiin suhtaudutaan afrikkalaiseen tapaan kunnioittavasti.

– Haluamme antaa laadukasta hoitoa ja viestin, että hei, me selvitään! Se on tapa, miten Keniassa eletään. Ei siellä ole vanhustentaloja, vaan pidämme itse huolta vanhuksistamme.

Valoisuus on Eggelle myös sitä, että on työstään innostunut ja hymyilee.

– Vaikka välillä on raskasta, niin pitää olla energiaa hymyillä. Hymyllä on suuri voima, se voi muuttaa paljon, hän sanoo.

Egge juttelee mielellään ja nauraa paljon. Hän kertoo olevansa idealisti, jolla on paljon ideoita tulevaisuuden suhteen.

– Meidän täytyy muuttaa koko Suomen vanhustenhuollon systeemi ja pitää hauskaa. En ole kovin hyvä numeroissa, mutta arvoissa olen, hän sanoo.

Hoivatapojen muuttamisen Egge kertoo jo aloittaneensa pienehköltä kotipaikkakunnaltaan Kokkolasta. Muutos tarkoittaa valon ja välittämisen, keskustelun ja kiireettömyyden juurruttamista hoitotyöhön.

– Ei ole hyvä, että tekee työtään tunteja laskien vain saadakseen rahaa. Hoiva sisältää paljon enemmän kuin siihen yleensä määritellään. Esimerkiksi empatia ja tunteet ovat tärkeä osa sitä.

Eggen kokemuksen mukaan vanhukset ovat ”maailman kiitollisimpia ihmisiä”.

– Ihan muutamalla ylimääräisellä minuutilla, jonka hoitaja antaa vanhukselle, voi olla valtavan suuri merkitys. Suomen vanhukset ovat antaneet kaikkensa tälle yhteiskunnalle, he ovat läpikäyneet sodat ja nyt kun he tarvitsevat hoitoa – ei ole oikein, että hoitajilla on aina kiire.

Egge kritisoi myös sitä, että vanhukset joutuvat ostamaan jokaisen palvelun eri paikasta.

– Se tulee vanhuksille liian kalliiksi. Säästöjä syntyisi, jos emme olisi niin tarkkoja työtehtävistämme. Ei pitäisi sanoa, että ”tämä ei kuulu minulle”, vaan pitäisi olla valmis tekemään työtä kokonaisvaltaisemmin. Sairaanhoitajakin voi joskus vähän siistiä paikkoja ja ruoantuoja jutella viisi minuuttia.

Intohimoinen työskentely koettelee joskus jaksamista. Egge myöntää tekevänsä töitä enemmän kuin pitäisi. Hän hoitaa yrityksen paperityöt, mutta edelleen, joka toinen päivä, tekee myös hoitotyötä.

Tärkeimmät ohjeet, jotka Eggellä on yrittäjäksi mielivälle maahanmuuttajalle, on opetella olemaan ”patient and positive”, eli kärsivällinen ja positiivinen.

Suomen päättäjille hänellä on kaksi viestiä.

– Byrokratia vie ihan liikaa aikaa. On liikaa kaikkea, joka vie aikaa siltä, mikä oikeasti on tärkeää. Uskon, että asiat voidaan tehdä paljon helpommin.

Toinen viesti on, että asenteen yrittäjyyttä kohtaan pitäisi olla kannustavampi.

– Yrittäjäksi aikovalla ei pitäisi olla vastassa virkamiehiä, jotka kysyvät, että ”tiedätkö nyt varmasti, mitä olet tekemässä”. Se on lannistavaa.

Vuoden maahanmuuttajayrittäjän palkinto merkitsee Faisa Eggelle paljon. Hän toivoo, että voi omalla esimerkillään rohkaista muita. Samalla hän toivoo, että suomalaiset huomaavat, että maahanmuuttajista voi olla iloa ja hyötyä.

– Jos kaltaiseni värillinen ihminen keskellä ei mitään voi toimia kuten minä, auttaa se huomaamaan, että kuka tahansa voi tehdä paljon yhteisen hyvän eteen. Ihonväri ei merkitse mitään, vaan ainoastaan osaaminen ja se, mitä voi antaa yhteisölle.

Aiheeseen liittyvää

  1. Maahanmuuttajien yritysten määrä kasvaa vauhdilla – oleskeluluvan saanti yhtenä pullonkaulana
    29.12.2019 20:40
  2. Eläketurvakeskus peräänkuuluttaa maahanmuuton lisäämistä: "Vahvistaisi eläketurvan rahoitusta"
    26.11.2019 11:29
  3. Neljännes maahanmuuttajista on korkeasti koulutettuja – suomalaiset ovat selvästi koulutetumpia
    5.11.2019 11:05

Kommentoi

Mainos: Helsingin Uutiset

Pääkaupungin keskusta on edelleen the place to be – katso tästä ytimen tarjonta

| Päivitetty

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut