Vantaa ennen ja nyt: Sadan vuoden takainen vantaalainen juomasarvi sen kertoo: hyvä lantakasa oli palkinnon arvoinen

Komeaa palkintosarvea kannattelee mieshahmo. Antti Yrjönen/Vantaan kaupunginmuseo

toimitus

Näyttävässä juomasarvessa on uusbarokin innoittama monimutkainen ihmisfiguurilla varustettu uushopeinen jalusta ja kannessa riikinkukon päätä muistuttava nuppi.

Kyseessä on palkintosarvi, jonka jalustaan on kaiverrettu: Helsinge Landtmannagilles premiepokal för välskötta gödselstackar. A. Sixtus Lindholm Meilby 1900.

Pokaali on palkinto hyvin hoidetuista lantakasoista. Helsingin maalaiskunnassa vuonna 1882 perustettu maamieskilta, Helsinge Landtmannagillen, myönsi sen suurtilalliselle A. Sixtus Lindholmille Meilbyn tilalle Seutulaan vuonna 1900.

Mikä teki lantakasoista palkitsemisen arvoiset? Tähän ei löydy suoraa vastausta.

Tuohon aikaan peltoviljely oli riippuvainen karjanlannasta ja karjatalous oli puolestaan riippuvainen rehunsaannista. Lanta oli siis arvokasta. Lannan talteenotto parantui porakivinavettojen myötä, jolloin navetan lattiaan rakennettiin virtsakaivot.

Tiettävästi vuonna 1900 Meilbyn tilalle rakennettiin kivinen karjasuoja, jossa oli 90 lehmän navetta ja 20 hevosen talli. Tämä paransi lannan talteenottoa, joka taas tehosti peltoviljelyä. Ehkä tämän takia A. Sixtus Lindholm palkittiin hyvin hoidetuista lantakasoista.

Esineenä palkintosarvi ei ole ainutlaatuinen, vaan vastaavia on esiintynyt kiertopalkintoina ja muistolahjoina 1800-luvun lopulta lähtien. Ne ovat yleensä olleet esillä kotien näkyvillä paikoilla.

Tämä palkinto on ollut esillä ainakin 1910-luvulta lähtien Malmin kunnantalolla, jossa Helsinge Landtmannagille piti kokouksiaan. Tämän jälkeen se siirtyi Vantaan kaupungintalolle, josta se talletettiin museon kokoelmiin.

Annamari Juvonen-Eskola

Vantaan Sanomien ja Vantaan kaupunginmuseon juttusarjassa nostetaan esille paikallista historiaa tutustumalla museon kokoelmiin ja kulttuuriympäristöympäristökohteisiin. Kirjoittajat kuuluvat museon henkilökuntaan.

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut