Mielipide: Ratikan kustannuksista on saatavilla tietoa olettamusten sijaan

Kirjoittajan mukaan hyvää ratikkatietoutta saa nyt Tamperereelta, jossa ratikan on määrä alkaa liikennöida 2021. Arkisto/Vilho Rajala

toimitus

Kirjoittaja kehottaa Vantaata hydyntämään olemassa olevaa tietoutta raitiojärjestelmän toteuttamisesta ja kustannuksista. Sitä kannattaa hänen mukaansa ammentaa Tampereelta, mutta ei Turusta.

Hiljattain julkaistut hiilinielulaskelmat asettavat Suomelle ennennäkemättömän päästövähennystarpeen. Liikenteen sähköistäminen ei enää riitä, vaan liikennettä on vähennettävä. Kaupunkiseuduilla laadukas raitiotiejärjestelmä on ainoa nopea tapa vähentää autoilua ja kaikkia sen aiheuttamia haittoja. Päästövähennysten ohella raitiotie on Vantaalle ainutlaatuinen kaupunkikehitysmahdollisuus, jolla pystytään luomaan houkuttelevaa ja kestävää kaupunkirakennetta.

Modernien raitiotiejärjestelmien tulokset ovat olleet rohkaisevia, esimerkiksi Bergenissä raitiotien myötä joukkoliikennematkat asukasta kohden ovat yli kaksinkertaistuneet lähtötilanteeseen verrattuna. Lisäksi raitiotien on laskettu jo nyt maksaneensa itsensä 20-kertaisesti takaisin.

Tulokset ovat samansuuntaisia myös muissa modernin raitiotien toteuttaneissa kaupungeissa. Jo Helsingistä tiedetään, että epäluotettavien bussilinjojen korvaaminen ratikalla on kasvattanut linjojen matkustajamääriä 65–352 prosenttia vähentämättä käyttäjiä muilta linjoilta.

Vaikka raitiotien hyödyt ovat kiistattomia, on erikoista, että Vantaan selvityksessä monia virheellisiä lähtöarvoja on kopioitu suoraan Turun yleissuunnitelman tarkennuksesta, jossa muuttuvat ja kiinteät kustannukset on sotkettu. Lisäksi Turussa kustannusten laskennassa on ollut lukuisia ongelmallisia olettamuksia, joten raitiotien kustannukset näyttävät todellista suuremmilta ja vastaavasti olettamukset ”superbussien” käyttöiästä sekä -kustannuksista yltiöoptimistisilta.

Näin ollen Vantaan selvityksen tuloksia tarkasteltaessa on ymmärrettävä lähtöarvojen vaikutus lopputulokseen. On jokseenkin epäilyttävää, että esimerkiksi Vantaalla vaunupäivähinnaksi väitetään 1 939 euroa, vaikka Tampereella vastaava luku on 410 euroa ja varikko mukaan laskettuna 610 euroa.

Tampereelta on tällä hetkellä saatavissa tarkasti aivan kaikki kustannustieto modernin raitiotiejärjestelmän toteuttamisesta, kalustosta, operoinnista ja kunnossapidosta. Vastaavasti Nantesissa olevasta maailman ainoasta akkutuplanivelbussijärjestelmästä tiedetään toteuttamisen kustannukset, mutta luotettavaa tietoa elinkaarikustannuksista ei ole toistaiseksi.

Vantaalla on siis nyt jatkoselvityksessä ensiarvoisen tärkeää hyödyntää olemassa olevaa kustannustietoutta erilaisten olettamusten sijaan.

Aarne Alameri LuKTurku

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Koronatesteissä käyneiltä vain harvoilta löytyy virusta – Vantaalla drive in -pisteessä testauskapasiteettia on paljon enemmän kuin potilaita
 2. Mielipide: Kaupungin eri toimijoiden yhteistyö näytti tärkeytensä – poteroista kannattaisi tulla pois muulloinkin
 3. Louhela Jam -festivaalia ei järjestetä ensi viikonloppuna, mutta musiikkia on luvassa kaikesta huolimatta – neljän tunnin livelähetys tarjoaa musiikkia ja haastatteluja
 4. Vantaan kaupunki sai lahjoituksena 100 000 kasvosuojainta – annetaan lapsiperheitä ja vanhuksia hoitaville
 5. Vantaa tarjoaa ilmaisleffan hiljentyneen lentokentän kupeessa – Tuukka Temosen elokuvaa katsotaan tuulilasin läpi
 6. Lonnaan ja Vallisaareen pääsee taas maanantaista alkaen vesibussilla
 7. Tiedätkö hätätilanteessa missä on lähin sydäniskuri? Nyt sen voi paikantaa uusitulla sovelluksella
 8. HSL:n asiakkaat raivostuivat: Vapaavalintainen kausilipun kesto poistuu, kun HSL yhdenmukaistaa kortin ja sovelluksen lippuvalikoiman – "Kehitys kulkee tässä vahvasti väärään suuntaan"
 9. Tullilaboratorio tutkii pahoinvointia aiheuttavat hittikarkit – tuloksia luvassa ensi viikolla
 10. Tilastot paljastavat: Matkailu pysähtyi Suomessa huhtikuussa kuin seinään
 11. Mökkeilijä, älä unohda lääkkeitä kotiin – Mökkikunnan apteekki ei välttämättä myy uutta
 12. Hus: Syksyllä voidaan ottaa 4 000 koronavirusnäytettä päivässä, kokeilussa nyt pikatesti
 13. Ruokavirasto varoittaa lapsia villinneistä hittikarkeista, kymmenet lapset voineet pahoin syötyään Dippereitä
 14. Kirjastosta saa tänä kesänä lainaan myös grillin – Aluksi mukana nämä 17 kirjastoa
 15. Vantaa edelleen pohtii koronaviruskartan julkaisemista – "Valtaosa tautiin sairastuneista on jo parantunut"

Näytä lisää

Luetuimmat

 1. Vantaa edelleen pohtii koronaviruskartan julkaisemista – "Valtaosa tautiin sairastuneista on jo parantunut"
 2. Ilolan koulussa koronavirustartunta – 14 asetettu kotikaranteeniin altistuksen vuoksi
 3. Poliisi on varautunut Vantaalla nuorten kokoontumisiin ainakin kolmessa suosikkipaikassa – "Vanhemmat, vastatkaa tuntemattomasta numerosta tulevaan puheluun"
 4. Varma kesän merkki – lampaat saapuvat Koivuhakaan ja Hakunilaan
 5. Mikkolan koulussa koronatartunta – 23 karanteeniin
 6. "Muori nukkuu, se ei halua puhua" – 3-vuotiaan Dilaran puhelinsoitto pelasti aivoinfarktin saaneen isoäidin hengen
 7. Vantaalla lapsia koronakaranteenissa kahdesta päiväkodista ja neljästä koulusta – kaupungin mukaan jatkotartuntoja ei ole tullut
 8. 41 vantaalaista on menehtynyt koronavirukseen, vahvistettuja tartuntoja yli 800 – "Tartuntojen määrä on menossa alaspäin"
 9. Vantaalle Backaksen kartanon alueelle on tulossa Muumien maailma – Maailman ensimmäiseen Muumi-sisäpuistoon odotetaan vuosittain puolta miljoonaa kävijää
 10. Vantaan kaupunki sai lahjoituksena 100 000 kasvosuojainta – annetaan lapsiperheitä ja vanhuksia hoitaville
 11. Vantaa tarjoaa ilmaisleffan hiljentyneen lentokentän kupeessa – Tuukka Temosen elokuvaa katsotaan tuulilasin läpi
 12. Mielipide: Pyöräilijoillä hurjat vauhdit keskellä Tikkurilaa
 13. Koronatesteissä käyneiltä vain harvoilta löytyy virusta – Vantaalla drive in -pisteessä testauskapasiteettia on paljon enemmän kuin potilaita
 14. Artsin ex-pomo kertoo, miten Vantaan taidemuseo mullistettiin – Huovinmaan kirja yllyttää radikaaliin muutokseen
 15. Pienkerrostaloja ja ruokakauppa Backaksen peltoalueelle –  "Rakentamisen laatuvaatimukset on asetettu erittäin korkealle"

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.