Verkkourkinta ja manipulointi uhkaavat lapsia netissä – "Tämä voi vääristää maailmankuvaa ja vaikuttaa mielipiteisiin", sanoo erityisasiantuntija Antti Järventaus

Antti Järventaus kehottaa vanhempia viettämään lasten kanssa aikaa myös tietokoneen ääressä. Päivi Tuovinen

toimitus

Lapsen oikeudet ovat uhattuina myös länsimaissa. Näin lataa Pelastakaa Lapset ry:n erityisasiantuntija Antti Järventaus, 44.

Järventaus viittaa viimevuotisiin tapauksiin, joissa autoritaariset johtajat ovat jyränneet ihmisoikeuksia. Hän mainitsee tapauksen, jossa siirtolaislapsia on erotettu vanhemmistaan USA:n ja Meksikon rajalla ja kuljetettu leirille häkkimäisiin oloihin.

Lapsen oikeuksia uhataan myös verkossa.

– Kun valtiot kuristavat otettaan netissä, lasten yksityisyys on tulilinjalla. Verkkourkinta on vahvassa kasvussa kaikkialla maailmassa.

Järventaus on perehtynyt työssään siihen, miten digitalisaatio vaikuttaa lapsen oikeuksiin. Digitaalisuus tarkoittaa sitä, että monet yhteiskunnan asiat toteutetaan tietokoneiden ja -verkkojen avulla. Lapsen oikeudet tässä yhteydessä viittaavat siihen, että lapsi voi hankkia faktatietoa netistä, ilmaista siellä mielipiteensä ja toimia siellä turvallisesti.

Järventaus on huolissaan verkossa tapahtuvasta manipuloinnista.

– Siitä ei ole puhuttu alkuunkaan tarpeeksi. Monet sosiaalisen median palvelut pyrkivät vaivihkaa muuttamaan toimintaamme omien tavoitteidensa mukaiseksi – ja onnistuvat siinä.

Palvelut hankkivat ansionsa näyttämällä käyttäjille mainoksia.

– Jotenkin ne pyrkivät koko ajan kaappaamaan huomiomme ja pitämään sen mahdollisimman pitkään. Someyritykset käyttävät valtavia summia koukuttavien teknologioiden kehittämiseen, Järventaus sanoo.

Some-algoritmit ohjaavat käyttäjiä myös kohti radikaalimpaa sisältöä.

– Jos lapsi hakee netistä toisesta maailmansodasta kertovaa dokumenttia, hän voikin löytää videon, jossa ihannoidaan Adolf Hitleriä Tämä voi vääristää lasten maailmankuvaa ja vaikuttaa mielipiteisiin.

Jos lapsi hakee netistä toisesta maailmansodasta kertovaa dokumenttia, hän voikin löytää videon, jossa ihannoidaan Adolf Hitleriä. Tämä voi vääristää lasten maailmankuvaa ja vaikuttaa mielipiteisiin.

YK:n kansainvälinen sopimus lapsen oikeuksista täytti vastikään 30 vuotta. Samoihin aikoihin syntyi myös maailmanlaajuinen tietoverkko www.

– Vasta viime vuosina on alettu yleisesti miettiä, miten lapsen oikeuksia tulisi tulkita verkossa, Järventaus kummeksuu.

Euroopan neuvosto julkaisi 2018 jäsenvaltioilleen suuntaviivat lapsen oikeuksien turvaamiseksi digiympäristöissä. YK:n lapsen oikeuksien komitea valmistelee ohjettaan aiheesta.

Digitaalisuuden kannalta keskeiset oikeudet liittyvät osallisuuteen, suojeluun, yksityisyyteen, vapaa-aikaan ja terveyteen.

Suomessa lasten oikeudet toteutuvat digitalisaation vinkkelistä verrattain hyvin. Tämä ei silti tarkoita, etteikö ongelmia olisi täälläkin.

Järventauksen mukaan oikeus osallisuuteen toteutuu Suomessa "melko hyvin".

– Lapset pääsevät nettiin ja voivat toimia siellä aika vapaasti. Suomessa on päätetty, että lapsi saa avata sometilin 13-vuotiaana. Monessa maassa ikäraja on korkeampi.

– Anonymiteetti tuo vapautta, mutta sen varjopuoli on nimimerkin takaa ilkeily ja kiusaaminen, jotka ovat yleistyneet. Myös lasten houkuttelu on ollut paljon esillä.

Tästä päästään suojelunäkökulmaan. Vanhempien vastuulla on huolehtia lastensa turvallisuudesta myös digimaailmassa.

– Opastamme vanhempia nettiturva-asioissa, mutta työtä on paljon. On tärkeää tehdä selväksi lapsille, mikä on heille sopivaa ja mikä sopimatonta käytöstä tai sisältöä.

– Varsinkin pienempien lasten vanhempien kannattaa laittaa tietokoneista sisällönrajoittimet päälle, Järventaus neuvoo.

Kannattaa myös kysellä aktiivisesti, mitä lapsi verkossa tekee.

Vanhemmat voivat nykyisin käyttää apunaan tekoälysovelluksia.

– Esimerkiksi lapsille suunnatussa Momio-palvelussa tekoäly valvoo käyttäjien tekemisiä ja puuttuu epäilyttävään toimintaan.

Myös koulujen mediakasvatuksessa pitäisi Järventauksen mielestä puhua nykyistä enemmän lasten turvallisuudesta verkossa. Näin alaikäiset osaisivat toimia netissä nykyistä turvallisemmin.

– Mediakasvatusta on jo runsaasti suomalaiskouluissa, mutta sen taso ja sisältö vaihtelee riippuen opettajan ammattitaidosta.

Järventaus uskoo, että vanhemmat ovat "keskimäärin hyvin kartalla" siitä, miten alaikäisiä on suojeltava digimaailmassa.

– Ongelmana ovat perheet, joissa vanhemmilla ei ole voimia tai kiinnostusta olla lasten tukena. Lisäksi tutkimusten mukaan kaltoin kohdellut ottavat muita enemmän riskejä nettimaailmassa.

Kolmas tärkeä oikeus liittyy yksityisyyteen. Netissä liikkuu paljon alaikäisiä koskevaa tietoa.

– Lapsilla on oikeus yksityisyyteen siinä missä aikuisillakin. Tämä unohtuu vanhemmilta helposti: joskus kynnys tutkia lapsen kännykkää saattaa olla liian matala, Järventaus moittii.

– Toki vanhemman velvollisuus suojella lasta voi ylittää yksityisyyden, jos se on perustellusti lapsen etu.

Oikeus leikkiin ja vapaa-aikaan toimii Suomessa.

– Joidenkin vanhempien mielestä varmaan liiankin hyvin, Järventaus naurahtaa.

– Tietokonepelit ovat lapsille hauskanpitoa, ja niiden parissa saa kyllä aikaa kulumaan.

Oikeus parhaaseen mahdolliseen terveyteen on myös oikeus, joka toteutuu suomalaisessa digiarjessa hyvin, arvioi Järventaus.

– Runsaastikin verkkoa käyttävä lapsi voi yleensä hyvin, jos lepo, ravinto, liikunta ja sosiaaliset suhteet ovat tasapainossa.

Digitaalisen hyvinvoinnin yhteydessä puhutaan usein ruutuajan rajoittamisesta. Järventaus ei lähde määrittelemään, mikä on sopiva tuntimäärä ruutuaikaa päivässä, mutta kaikella on rajansa.

– Yöllinen pelaaminen on huono juttu.

Järventauksen perheessä verkon käyttöä säännöstellään.

– Tiistait, torstait ja lauantait ovat päiviä, jolloin emme ole niin tarkkoja. Muina päivinä rajoitamme netin käyttöä esimerkiksi niin, että lapset saavat katsoa sitä vain, kun autoilemme johonkin.

Kirjoittaja: Tuomas Massinen

Antti Järventaus

Työskentelee Pelastakaa Lapset ry:n erityisasiantuntijana, jonka erikoisalueina ovat lapsen oikeudet ja digitalisaatio.

Kotoisin Vantaalta, asuu Sipoon Nikkilässä.

Innostui tietokoneista jo lapsena. Valmistui 1996 teologian maisteriksi Helsingin yliopistosta, pääaineena sosiaalietiikka.

Päätyi tekemään töitä digitalisaation ja lasten hyvinvoinnin parissa vuosituhannen vaihteen nettibuumin myötä.

Toteutti lasten ja nuorten verkkopalveluita eri järjestöissä ja siirtyi kolme vuotta sitten Pelastakaa Lasten riveihin.

On myös tehnyt digitaalista huumetyötä Euroopan neuvoston konsulttina.

Perheeseen kuuluvat vaimo, kaksi kouluikäistä tytärtä ja kaksi kissaa.

Harrastaa karatea, metsässä juoksua, joogaa ja mindfulnessia.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Nuorisotilat avautuvat ensi viikolla: maksutonta toimintaa koulujen alkuun saakka – "Tuodaan pelit pihalle ja laitetaan musiikki soimaan"
 2. Salibandyliigasta tuli F-liiga – uusi nimi oudoksuttaa Vantaalla: "Vähän fiksumpi olisi saanut olla, kestää hetken totutella"
 3. Mielipide: Nyt on aika leikata päättäjien palkkioita – Esimerkin voima on tärkeää, koska tulevat taloudelliset päätökset ovat kovia
 4. Kivistön uusimman kauppahankkeen eteneminen näyttää mutkistuvan – "Tontin käyttö ei ole kahden kaupparyhmittymän asia"
 5. Vantaa ennen ja nyt: Hiekkaharjun koulun Hyvä kaveri -patsaat taas jaossa – Mutta miksi kuvanveistäjä Raimo Jaatinen lisäsi suunnittelemaansa veistokseen variksen?
 6. Vainio 30.5.
 7. Pääkirjoitus: Kivistön palveluilla alkaa olla kiire – alueen asukkaat kaipaavat kipeästi ennen kaikkea perusarkeaan helpottavia toimintoja
 8. Uutissuomalaisen debatti: Varman Risto Murto: Nuorille työntekijöille pitää tarjota muutakin kuin korkeita veroja ja supistuvia palveluita
 9. Jenni Isokoski on opiskellut neljässä eri lukiossa – Ylioppilaaksi hän valmistui Nettilukiosta, isänsä epäilyistä huolimatta
 10. Vartijoiden Tikkurilan asemalla puhuttama mies huitaisi kohti ja pakeni – talttui kiinni otettaessa vasta pippurisumutteella
 11. Ministeriön selvitys: Kasvosuojista vain niukasti hyötyä, ei tarjoa suojaa tartunnalta
 12. Poliisi tyrmistyi koronakevään rumista luvuista: Nuoret miehet kaahaavat yhä enemmän yli 50 kilometrin ylinopeuksia, humalassa tai huumeissa ajaminenkin yleistynyt
 13. Entinen Neuvostoliitto näkyy edelleen väestötilastossa – ulkomaalaistaustaisista jo puolet asuu pääkaupunkiseudulla
 14. Mies kärähti 16 kertaa ratista parin vuoden aikana – niin suuri vaara sivullisille että esitetään vangittavaksi
 15. BRQ Vantaa Festival jää tältä kesältä väliin – Pienimuotoisia erilliskonsertteja kuitenkin luvassa syksyllä

Näytä lisää

Luetuimmat

 1. Kivistön uusimman kauppahankkeen eteneminen näyttää mutkistuvan – "Tontin käyttö ei ole kahden kaupparyhmittymän asia"
 2. Vartijoiden Tikkurilan asemalla puhuttama mies huitaisi kohti ja pakeni – talttui kiinni otettaessa vasta pippurisumutteella
 3. Vantaa ennen ja nyt: Hiekkaharjun koulun Hyvä kaveri -patsaat taas jaossa – Mutta miksi kuvanveistäjä Raimo Jaatinen lisäsi suunnittelemaansa veistokseen variksen?
 4. Koronatesteissä käyneiltä vain harvoilta löytyy virusta – Vantaalla drive in -pisteessä testauskapasiteettia on paljon enemmän kuin potilaita
 5. HSL:n asiakkaat raivostuivat: Vapaavalintainen kausilipun kesto poistuu, kun HSL yhdenmukaistaa kortin ja sovelluksen lippuvalikoiman – "Kehitys kulkee tässä vahvasti väärään suuntaan"
 6. Vantaalle Backaksen kartanon alueelle on tulossa Muumien maailma – Maailman ensimmäiseen Muumi-sisäpuistoon odotetaan vuosittain puolta miljoonaa kävijää
 7. Jenni Isokoski on opiskellut neljässä eri lukiossa – Ylioppilaaksi hän valmistui Nettilukiosta, isänsä epäilyistä huolimatta
 8. Suunnitelma: Lentokenttäjoukkue töihin Helsinki-Vantaalle parissa vuorokaudessa, jos koronavirustilanne vaatii
 9. Pienkerrostaloja ja ruokakauppa Backaksen peltoalueelle –  "Rakentamisen laatuvaatimukset on asetettu erittäin korkealle"
 10. Vantaan kaupunki sai lahjoituksena 100 000 kasvosuojainta – annetaan lapsiperheitä ja vanhuksia hoitaville
 11. Mielipide: Nyt on aika leikata päättäjien palkkioita – Esimerkin voima on tärkeää, koska tulevat taloudelliset päätökset ovat kovia
 12. Pääkirjoitus: Kivistön palveluilla alkaa olla kiire – alueen asukkaat kaipaavat kipeästi ennen kaikkea perusarkeaan helpottavia toimintoja
 13. "Muori nukkuu, se ei halua puhua" – 3-vuotiaan Dilaran puhelinsoitto pelasti aivoinfarktin saaneen isoäidin hengen
 14. Tarkat aikataulut, turvavälit, ei kättelyjä, ei halauksia, ykköset päälle ja Youtube auki – Näin abiturientista tulee ylioppilas
 15. Mielipide: Frisbeegolfin suosio räjähtänyt – Vantaalta ei löydy harrastuspaikkoja

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.