Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Maksuton soittoharrastus koulupäivän jälkeen: Tempo-orkesteriin on tulijoita enemmän kuin paikkoja

Joukko Rajakylän koulun 3.–4. luokkalaisia virittää soittimiaan. Viulujen soinnut sekoittuvaan iloiseen puheensorinaan, joka keskeytyy vasta kun Tempo-orkesterin opettaja Tuuli Malve pyytää soittajia asettumaan omalle paikalleen nuottitelineiden taakse. Koossa on Rajakylän koulun Tempo-orkesteri, joka on soittajille kokonaan maksutonta. Lapsi saa soittimen omaan käyttöön Tempo-vuosien ajaksi.

Orkesteriin kuuluu täydessä kokoonpanossa 12 viulua, kuusi alttoviulua, neljä selloa ja kaksi kontrabassoa. Tempo-opettajia on harjoituksissa mukana Malven lisäksi kolme. Jokaiselle opettajalle riittää puuhaa, ennen kuin jokainen soitin on valmiina harjoituksiin.

Tempo-orkesteri on toiminut Vantaalla 10 vuoden ajan. Orkesterin perustaja Jarmo Ahvenainen palkittiin viimeviikolla Vantaan kulttuuripalkinnolla. Palkinto myönnettiin tunnustuksena merkittävästä kulttuuriteosta.

– Olen todella ylpeä, että isä sai palkinnon. Isän ajatus monikulttuurisesta orkesteritoiminnasta on löytänyt muotonsa vuosien aikana, Tempo-toiminnan koordinaattori Juha Ahvenainen kertoo.

– Vaikka isä on jo eläkkeellä, hän tekee edelleen paljon töitä toiminnan eteen vapaaehtoisena, hän jatkaa.

Juha Ahvenainen on ollut isänsä mukana Tempo-orkesterin toiminnassa alusta asti. Isä ja poika perustivat valtakunnallisen Tempo-yhdistyksen vuonna 2012 ja Tempo Sistema Vantaa -yhdistyksen tänä syksynä.

Toiminnan ajatuksena on, että monikulttuurinen orkesteri loisi lapsille mahdollisuuden saada uusia ystäviä. Lähtökohtana on, että Tempo-orkesterissa puolet soittajista ovat maahanmuuttajataustaisia ja puolet kantasuomalaisia lapsia.

– Orkesterissa toimiminen opettaa myös vastuunottoa, kun lapsi esimerkiksi huolehtii soittimestaan. Orkesterissa oppii myös sosiaalisia taitoja. Ja tietenkin soittamaan, Juha Ahvenainen luettelee.

Lapset Tempo-orkesteriin valitsevat kunkin koulun opettajat.

– Orkesteriin valitaan lapsia, joiden katsotaan hyötyvän musiikista ja yhteisöllisestä toiminnasta sekä joilla ei välttämättä ole muita harrastuksia, Ahvenainen kertoo.

Tempo-orkesteri toimi ensimmäisinä vuosinaan Länsimäen ja Kytöpuiston kouluissa. Tuolloin soittajia oli yhteensä noin 50.

Tällä hetkellä orkesterit löytyvät lisäksi myös Rajakylän ja Lehtikuusen kouluista. Soittajia on nyt noin 100.

– Kaikki halukkaat eivät ole valitettavasti mahtuneet mukaan, vaan aina jotkut jäävät ulkopuolelle, Ahvenainen kertoo.

Syy miksi kaikki eivät mahdu mukaan, on rahakysymys. Toimintaa rahoittaa Vantaan kaupunki muun muassa myönteisen erityiskohtelun hankkeesta. Määrärahat riittävät Ahvenaisen mukaan nyt neljälle koululle, joissa kussakin on yksi orkesteria.

– Minä toivoisin, että toimintaa olisi jokaisessa Vantaan koulussa, Ahvenainen sanoo.

Orkesterin perustaminen vaatii soittimet 24 oppilaalle ja opettajien palkat. Soittimet yhteen orkesteriin kustantavat noin 13 000 euroa.

– Koulut ovat olleet innostuneita toiminnasta. Lehtikuuseen riittäisi tällä hetkellä oppilaita kahteen orkesteriin ja kartoitamme parhaillamme olisiko tähän mahdollisuutta.

Orkesterit harjoittelevat kaksi kertaa viikossa koulupäivän päätteeksi. Jokaiselle soittajalle on viikossa 15 minuutin henkilökohtainen soittohetki koulupäivän aikana.

– Aikataulusta sovitaan kunkin oppilaan opettajan kanssa. Jos sopivaa väliä ei löydy oppitunneilta, harjoittelemme välitunnilla.

9-vuotiaatEmma Vepsänen ja Veera Kinnunen aloittivat Rajakylän koulun Tempo-orkesterissa tänä syksynä.

– Tulin, koska kuulin kavereilta, että siellä on kivaa, Vepsänen kertoo.

– Ja täällä on paljon kavereita ja lämmin tunnelma, hän jatkaa.

Kinnusen soitin on alttoviulu. Hän kertoo oppineensa syksyn aikana sormien paikat. Viulua soittavasta Vepsäsestä on ollut hauskaa esiintyä konserteissa.

– On se jännittävääkin, hän hymyilee.