Islaminuskoisessa perheessä katsotaan jouluohjelmia ja paistetaan tähtitorttuja – Perheenäiti Rafif: Ostan joka vuosi yhden joululahjan

Ystävien kanssa vietettäviin vapaapäiviin valmistautuva Rafif Rahmeh täyttää tähtitortut viikunahillolla. Jälkiruokana syötävien tähtitorttujen lisäksi suomalaisesta kulttuurista on tullut Rahmehin pöytään suodatinkahvi. – Kahvia on ihan ehdottomasti oltava tarjolla. Välillä juon myös turkkilaista kahvia, mutta pidän enemmän suomalaisesta. Päivi Tuovinen

Tiina Örn

Rafif Rahmeh ottaa joulutorttutaikinan pakkaslokerosta sulamaan. Viikunahillotäytteisten tähtitorttujen teko on hänelle tuttua puuhaa, sillä joulutortut kuuluvat Rahmehin jouluun tai aikaan, jolloin monissa muissa kodeissa vietetään joulua.

Myös Rahmehin kodissa on joulunaikaan vilinää ja vilskettä, vaikka islaminuskoisessä perheessä joulua ei vietetä. Perheen ystävät Espoosta, Helsingistä ja Vantaalta kokoontuvat joulupäivinä viettämään aikaa yhdessä.

Kodissa ei ole joulukoristeita eikä tarjolla ole joulutorttujen lisäksi muita jouluruokia. Rahmeh pohtii, minkä perinteen hän voisi muslimina ottaa omakseen suomalaisista jouluperinteistä.

– Kyllä se olisi ajan viettäminen rauhassa yhdessä, kuten me jo teemmekin.

Jouluna Rahmeh perheineen tapaa ystäviä ja yksi vapaapäivistä vietetään Rahmehin äidin luona. Hyvää ruokaa tulee syömään koko perhe. Tarjolla on usein lammasta.

– Veljieni vaimot ovat kristittyjä, joten meitä kokoontuu monikulttuurinen joukko, Rahmeh toteaa.

Perheessä ei jaeta joulunaikaan lahjoja, mutta siihen on yksi poikkeus.

– Veljeni käy jouluna suomalaisen vaimonsa vanhempien luona. Ostan aina veljeni anopille joululahjan, yleensä se on yhteinen lahja minulta ja äidiltäni.

Neljävuotiaasta asti Suomessa asunut Rahmeh katsoi lapsena kaikki joulun lastenohjelmat. Hän muistaa lumiukon ja televisio-ohjelmassa puheluita saaneen joulupukin. Samoja ohjelmia katsovat nyt Rahmehin kaksi- ja nelivuotiaat tyttäret.

– Tyttäreni osallistuvat myös päiväkodissa jouluohjelmaan. He jäävät pois vain uskontoon liittyvästä ohjelmasta.

Lapsilta tulee jouluun liittyviä kysymyksiä. Rahmehilla on niihin vastaus valmiina.

– Kerron lapsilleni joulun liittyvän kristittyjen uskontoon. Meillä on toinen uskonto ja siihen kuuluvat omat juhlapäivänsä.

Vaikka joulua ei vietetä, vanhempi tytär halusi kaupasta oman joulukalenterin ja se myös ostettiin.

– Hän avasi kaikki luukut kerralla, mutta suklaat laitettiin talteen. Niitä kaikkia ei syöty kerralla.

Itsenäisyyspäivänä Rahmehin kodissa vietettiin kuopuksen kaksivuotisjuhlia. Juhlasta on muistona koristeita. Kuva: Päivi Tuovinen.

Rahmeh kuvailee omaa suhdettaan suomalaiseen joulunaikaan rauhallisesti ja harkitusti.

– Esimerkiksi television jouluohjelmat kuuluvat siihen kulttuuriin, jossa minä olen kasvanut ja jossa lapseni kasvavat.

Samalla rauhallisella varmuudella Rahmeh kertoo omasta identiteetistään.

– En ole arabi, mutta en myöskään suomalainen. Olen syyriansuomalainen. Asuin vuoden mieheni kotimaassa Jordaniassa, mutta koin sen maan itselleni vieraaksi. Suomi on minulle tuttu, toteaa tällä hetkellä Pukinmäessä asuva Rahmeh.

Lähihoitajaksi opiskelevan perheenäidin joulukuuhun kuuluu tänä vuonna myös kristittyjen joulukirkko Paavalin kirkossa Helsingissä. Rahmeh toimii siellä kehitysvammaisten avustajana osana tekemäänsä vapaaehtoistyötä.

Rahmeh myöntää, että nuorempana pitkät jouluvapaat saattoivat välillä tuntua tylsiltä.

– Nykyään tuntuu mukavalta, kun saa vain olla ihan rauhassa eikä ole kiire minnekään.

Kuva: Päivi Tuovinen

Minne mennä

Joulutapahtuma Hakunilan kansainvälisen yhdistyksen toimintakeskuksessa (Kannuskuja 2), 22.12. klo 16. Veini Vuorela kertoo suomalaisesta joulusta ennen ja nyt, musiikkia sekä tarjoilua. Vapaa pääsy.

Joulukahvila Havukoskella Kirnun eli "vanhan" kirjaston kahvilassa (Hakopolku 2) 24.12. klo 14–20 sekä 25.–26.12. klo 10–16. Tarjolla kahvia ja leivonnaisia.

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut