Joka kuudes synnyttäjä on lihava ennen raskautta – nämä riskit vainoavat heitä

Joka kuudennen Suomessa syntyvän vauvan äiti on jo ennen raskautta lihava. Sami Lettojärvi

Jari Pietiläinen

Ylipainoisten synnyttäjien osuus kasvaa yhä Suomessa. Useampi kuin joka kolmas synnyttäjä on nykyään ylipainoinen ja joka kuudes synnyttäjä puolestaan on lihava.

Asia käy ilmi Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen tiedotteesta.

Lihavuus aiheuttaa merkittäviä raskaudenaikaisia riskejä: muun muassa raskaudenaikaisen diabeteksen riskiä. Myös keisarileikkauksia tehdään ylipainoisille tavallista useammin.

Ylipainoisella leikkauksesta toipuminen on usein hitaampaa ja riski leikkauksen jälkeisiin haava- ja kohtutulehduksiin on suurempi kuin normaalipainoisella synnyttäjällä.

Viime vuonna synnytyksistä joka kuudes synnytys tapahtui keisarileikkauksen avulla.

Synnyttäjien keski-ikä on viime vuosina noussut: viime vuonna se oli 31 vuotta ja ensisynnyttäjien keski-ikä oli hieman yli 29 vuotta.

Synnytyksistä lähes kaikki – eli 99,5 prosenttia – tapahtui sairaaloissa. Suunniteltuja kotisynnytyksiä oli viime vuonna vain 69.

Matkalla sairaalaan tapahtui 76 synnytystä, mikä on 17 synnytystä vähemmän kuin vuonna 2017.

Muista syistä suunnittelemattomia sairaalan ulkopuolisia synnytyksiä oli 98, kun vuonna 2017 vastaavia synnytyksiä oli 87.

Kommentoi

Mainos: Helsingin Uutiset

Pääkaupungin keskusta on edelleen the place to be – katso tästä ytimen tarjonta

| Päivitetty

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut