Vantaa ennen ja nyt: Myyrinpuhos on rakennuksena harvinaisuus –  sen arkkitehtonista tyylisuuntaa on käytetty liikerakentamisessa vähän

Eero Kostiaisen suunnittelema Myyrinpuhoksen ostoskeskus valmistui vuonna 1975. Antti Yrjönen/Vantaan kaupunginmuseo

toimitus

Myyrmäen asemalla sijaitseva Myyrinpuhoksen ostoskeskus erottuu radan länsipuolen uudemmista liikerakennuksista väriensä ja persoonallisen muodonantonsa puolesta. Se on muokkautunut ajan kuluessa alueen tunnusmerkiksi.

Myyrmäen rakentuminen alkoi 1960-luvun lopulla.

Myyrmäestä suunniteltiin alusta lähtien keskusta-aluetta. Muun muassa junaradan viivästyminen johti kuitenkin siihen, että keskusta ei valmistunutkaan suunnitellussa aikataulussa.

Alueen kehitys näytti alussa tavanomaiselta lähiörakentamisprojektilta. Kun Myyrinpuhos valmistui vuonna 1975, sen palvelut tulivat todella tarpeeseen.

Taiteen ja taideteollisuuden suuntauksesta kehittynyt arkkitehtuurinkonstruktivismi tuli muotiin Suomessa 1960-luvun lopulla. Tunnusomaista konstruktivismille on muun muassa geometrisuus, suorakulmaisuus ja järjestelmällisyys. Myyrinpuhoksessa julkisivuja jäsentävät näkyville jätettyjen rakenneosien muodostamat ruudutukset.

Tyylisuunnassa heijastuu usko teollisuuden innovaatioihin. ”Kone-estetiikka” on usein selvimmin näkyvissä tehdasrakennuksissa, joissa rakennusosia on korostettu esteettisinä elementteinä. Liikerakentamisessa konstruktivismi on harvinaisempaa.

Myyrinpuhoksessa järjestelmällisyyden vastapainona ovat katon futuristiset ilmastointikonehuoneet. Vastaavanlaista suunnittelua löytyy Herttoniemestä Marimekon tehtaasta, jossa ilmastointiputket on suunniteltu omaperäisiksi arkkitehtuurin aiheiksi.

Myyrinpuhoksella on sanottu olevan kuriositeettiarvoa. Näin voidaan sanoa, vaikka sen piirteet ovat myös tyylisuunnalle tyypillisiä. Erilaisia aikakaudelle ja tyylille ominaisia piirteitä on yhdistetty rakennuksessa monipuolisella ja ainutlaatuisella tavalla.

Susanna Paavola

Vantaan Sanomien ja Vantaan kaupunginmuseon juttusarjassa nostetaan esille paikallista historiaa tutustumalla museon kokoelmiin ja kulttuuriympäristöympäristökohteisiin.

Aiheeseen liittyvää

  1. Vantaa ennen ja nyt: Helsingin pitäjän kirkonkylän pappilassa heitettiin noppaa jo ainakin kuusisataa vuotta sitten – luisten noppien silmäluvut toiset kuin tänä päivänä
    15.12.2019 15:45
  2. Vantaa ennen ja nyt: Talvisodassa pommeja pudotettiin myös Helsingin maalaiskuntaan – Ilmatilan tähystämiseksi rakennettiin tornit ainakin Voutilaan ja Sotunkiin
    6.12.2019 8:20
  3. Vantaa ennen ja nyt: Kauppakeskittymät ovat osa muuttuvan kaupungin historiaa
    1.12.2019 15:30

Kommentoi

Mainos: Jonna Weckström ja Elina Nykyri

Turvataan sote-uudistuksessa järjestöjen toimintaedellytykset!

Mainos: Tuukka Saimén

Piilopuoluetuki vs terveydenhuolto

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut