Vantaa ennen ja nyt | Myyrinpuhos on rakennuksena harvinaisuus –  sen arkkitehtonista tyylisuuntaa on käytetty liikerakentamisessa vähän

Myyrmäen asemalla sijaitseva Myyrinpuhoksen ostoskeskus erottuu radan länsipuolen uudemmista liikerakennuksista väriensä ja persoonallisen muodonantonsa puolesta. Se on muokkautunut ajan kuluessa alueen tunnusmerkiksi.

Myyrmäen rakentuminen alkoi 1960-luvun lopulla.

Myyrmäestä suunniteltiin alusta lähtien keskusta-aluetta. Muun muassa junaradan viivästyminen johti kuitenkin siihen, että keskusta ei valmistunutkaan suunnitellussa aikataulussa.

Alueen kehitys näytti alussa tavanomaiselta lähiörakentamisprojektilta. Kun Myyrinpuhos valmistui vuonna 1975, sen palvelut tulivat todella tarpeeseen.

Taiteen ja taideteollisuuden suuntauksesta kehittynyt arkkitehtuurinkonstruktivismi tuli muotiin Suomessa 1960-luvun lopulla. Tunnusomaista konstruktivismille on muun muassa geometrisuus, suorakulmaisuus ja järjestelmällisyys. Myyrinpuhoksessa julkisivuja jäsentävät näkyville jätettyjen rakenneosien muodostamat ruudutukset.

Tyylisuunnassa heijastuu usko teollisuuden innovaatioihin. ”Kone-estetiikka” on usein selvimmin näkyvissä tehdasrakennuksissa, joissa rakennusosia on korostettu esteettisinä elementteinä. Liikerakentamisessa konstruktivismi on harvinaisempaa.

Myyrinpuhoksessa järjestelmällisyyden vastapainona ovat katon futuristiset ilmastointikonehuoneet. Vastaavanlaista suunnittelua löytyy Herttoniemestä Marimekon tehtaasta, jossa ilmastointiputket on suunniteltu omaperäisiksi arkkitehtuurin aiheiksi.

Myyrinpuhoksella on sanottu olevan kuriositeettiarvoa. Näin voidaan sanoa, vaikka sen piirteet ovat myös tyylisuunnalle tyypillisiä. Erilaisia aikakaudelle ja tyylille ominaisia piirteitä on yhdistetty rakennuksessa monipuolisella ja ainutlaatuisella tavalla.

Susanna Paavola

Vantaan Sanomien ja Vantaan kaupunginmuseon juttusarjassa nostetaan esille paikallista historiaa tutustumalla museon kokoelmiin ja kulttuuriympäristöympäristökohteisiin.

Lisää aiheesta

Mainos: HotLips

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut