Uudenmaan vesistöt tulvivat nyt kuin keväisin – suurimpien tulva-alueiden kuivuminen voi kestää jopa 2 viikkoa

Joulukuun jokivirtaamat lähentelevät kevättulvien lukuja. Arkisto/Anni Nieminen

toimitus

Rankat sateet joulukuussa ovat nostaneet Uudenmaan vesistöt tulvakorkeuksiin. Keskiviikkona satoi noin 20 millimetriä, mikä nosti vesistöt tulvalukemiin koko Uudenmaan alueella.

Suurempien vesistöjen tulvahuippu saavutetaan torstaina, mutta pienemmillä vesistöalueilla vedenpinnat ovat jo kääntymässä laskuun.

Ely-keskuksen tiedotteen mukaan vedenkorkeudet ovat nyt selvästi korkeammalla kuin tähän aikaan vuodesta tavallisesti. Jokivesistöjen virtaamat lähentelevätkin keskimääräisiä kevättulvia.

Vantaanjoella Vantaankosken kohdalla hätyytellään keväisiä virtaamia, kun siellä mitattiin veden määräksi noin 80 kuutioon sekunnissa. Tavanomainen kevättulva siellä voi olla noin 90 kuutiota sekunnissa.

Nummenjoella Pirkkulan havaintoasemallakin vedenkorkeus on noin 30 senttimetriä tavanomaista kevättulvaa korkeammalla.

Myös järvien vedenkorkeudet ovat paikoitellen huomattavasti normaalia korkeammalla, kuten Lohjanjärvellä. Lisäksi Espoon Pitkäjärven ja Nuuksion Pitkäjärven vedenkorkeudet ovat poikkeuksellisen korkealla.

Lisäksi peltoja on jäänyt tulvavesien alle satoja hehtaareja eri puolilla Uuttamaata ja vesi on haitannut liikennettä ainakin Vihdintiellä Askiston kohdalla Vantaalla. Eivätkä kevyen liikenteen väylätkään ole säästyneet tulvavesiltä.

Lähipäivien poutasää kääntää vedenpinnat laskuun. Silti suurimpien tulva-alueiden kuivuminen voi kestää 1–2 viikkoa tulevista sateista riippuen.

Kommentoi

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut