Vantaalainen Sointu Condé, 56, aloitti opinnot ammattikorkeakoulussa vauhdikkaasti – kävi heti alkumetreillä viestintäharjoittelussa Senegalissa

Sointu Condé on periaatteessa edennyt opinnoissaan jo reilun vuoden mittaisen harppauksen, sillä aiemmista koulutuksista ja töistä kertyi laariin valmiiksi rutkasti opintopisteitä. Leena Koivisto

Leena Koivisto

Vantaalainen Sointu Condé, 56, kuuluu niihin ihmisiin, jotka eivät mieti ikävuosiaan ja eläköitymistä. Hän lähti tänä syksynä opiskelemaan yhteisöpedagogiksi Humanistiseen ammattikorkeakouluun (Humak).

– Aluksi tuli kieltämättä vähän ikäkriisi, kun näin, että opettajatkin ovat itseäni nuorempia, Condé myöntää.

Nyt kun joku kysyy, mitkä ovat hänen tavoitteensa opiskelussa, hän heittää leikkisästi haluavansa valmistua ennen eläkeikää.

– Ja kaikki myös nauravat, sillä harva taitaa oikeasti tajuta, että tämähän on itse asiassa kohdallani ihan tosiasia.

Condé haluaa tehdä asioita, jotka kokee mielekkääksi.

– Opiskelu esimerkiksi on aivan ihanaa, koska olen innostunut siitä ja pystyn käyttämään hyväksi elämässä ja työssä saatua kokemusta sekä näkemystä.

Työkokemuksesta ja aiemmista opiskeluista oli suuresti hyötyä muutenkin. Niistä ahotoitiin eli luettiin hyväksi 70 opintopistettä.

– Ainakin vuoden verran opintoja tuli niiden ansiosta kuitattua suoritetuksi.

Alempi ammattikorkeakoulututkinto yhteisöpedagogiassa on 3,5-vuotinen, Condén tavoite on suorittaa se kahdessa vuodessa.

Tuore opiskelija on sekä kotimaassa että Gambiassa ja Guineassa kouluttautunut afrotanssin ohjaaja, joka osaa soittaa myös afrikkalaisia lyömäsoittimia. Lisäksi hän on opiskellut Teakissa teatteria ja kasvatusta sekä kurssittanut itseään muun muassa käsikirjoittamisessa, improvisaatiossa ja stand upissa.

Tanssiin, liikuntaan ja ilmaisuun liittyvän urallaan Condé on vetänyt ryhmiä myös mielenterveyskuntoutujille ja cp-vammaisille sekä toiminut lyhyehkön ajan toimintaterapeuttina.

Ei lienekään ihme, että heti korkeakouluopintojensa alkumetreillä lokakuussa hän sai paikan viestintäharjoitteluun Senegaliin, jossa on meneillään Lasten ja nuorten säätiön koordinoima nelivuotinen taidekoulutushanke nuorille.

– Hain mukaan ja pääsin, vaikka yleensä harjoitteluihin lähdetään vasta toisena opiskeluvuotena, hän iloitsee.

Miksi ihmeessä tanssiryhmiä sekä teatteri-ilmaisua ohjaava osaaja koki tarpeelliseksi lähteä vielä ammattiopintoihin?

– Siirryttyäni yrittäjästä tuntityöläiseksi elämä on ollut sitä, että minulla on töitä aamulla, päivällä ja illalla ja väliajat suhaan autolla paikasta toiseen. Säännöllinen työ voisi olla kivempaa kuin se, että ei ehdi harrastaa ja näkee ystäviä tosi harvoin. Tutkinto taskussa sellaista työtä on ehkä helpompi löytää.

– Unelmatyö olisi jossain järjestössä, jossa saisi suunnitella ja koordinoida hankkeita sekä käyttää myös pedagogisia taitoja.

Condé rohkaisee muitakin ikäpolveensa kuuluvia opiskelemaan.

– Mielestäni ihmisten kannattaa tänä päivänä huomioida se, että eläkeikä saattaa edelleen nousta.

Condéta vanhempia, 60 vuotta täyttäneitä, Humakista on valmistunut 2010-luvulla 1–4 vuosittain. – Esimerkiksi vuosi sitten meiltä valmistui yhteisöpedagogiksi työyhteisön kehittäjäkoulutuksesta kiitettävillä arvosanoilla 60 vuotta täyttänyt opiskelija. Nyt hän jatkaa ylemmässä AMK-tutkinnossa, kertoo yhteisöpedagogikoulutuksen koulutuspäällikkö Reijo Viitanen

Kuka?

Asuu Rajakylässä, jossa viihtynyt samassa taloyhtiössä 30 vuotta.

6-vuotiaan ja alle 2-vuotiaan isoäiti.

Afrotanssin ohjaaja ja LeidiAfron sekä BeibiAfron kehittäjä. Antaa tanssi -, rumpu- ja teatteri-ilmaisutunteja.

Ei tykkää tehdä työkseen vain yhtä asiaa, koska ”se on tylsää”.

Opiskelee Humakin Nurmijärven kampuksella.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut