Keskellä metsää kierretään järvi joululauluja laulaen – Valon laulajaiset pidetään lauantaina

Rekolan kanttori Sirkku-Liisa Niemi ja kellonosoittaja Supavit Nummelin ovat mukana Valon laulajaisissa. Johanna Erjonsalo

Armi Suojanen

Tutut joululaulut kaikuvat Kuusijärven rannoilla Tuomaan päivänä 21. joulukuuta, kun siellä pidetään Valon laulajaiset. Tapahtuman ideana on kävellä järvi ympäri iltapäivän hämärässä omien lyhtyjen ja taskulamppujen valossa ja laulaa joululauluja.

Idea vuoden pimeimpänä päivänä järjestettävästä koko perheen yhteislaulutilaisuudesta on Rekolan seurakunnan kanttorin Sirkku-Liisa Niemen

Ensimmäinen laulukierros pidettiin kaksi vuotta sitten ja se veti valtavasti väkeä. Nytkin väkeä odotetaan paljon, arviolta noin 500.

– Ihmisiä lähetetään vartin välein ja 40 ihmistä kerrallaan, Niemi kertoo.

Ensimmäinen lähtee lauantaina heti kello 16 ja viimeinen kello 18.

Hänen lisäkseen ryhmiä johdattelee kymmenen vapaaehtoista.

– Vantaan parhaat kuorolaulajat vetävät ryhmiä, Niemi kehaisee.

Laulettavat joululaulut ovat tuttuja, kuten Joulun kellot ja lasten ikisuosikki Tuiki, tuiki tähtönen, mutta varmuuden vuoksi mukaan saa myös sanat.

Reitille lähdetään leikkipaikan luota. Siitä siirrytään hieman eteenpäin kuntoilupaikalle, jossa Rekolan kelloekspertti Supavit "Supa" Nummelin soittaa joulukelloja ja saattaa kävelijät noin puoli tuntia kestävälle laulumatkalle järven rantapolkua pitkin.

– Minulla on siellä 4–5 kelloa, Nummelin kertoo.

Vaikka kelloja on alle puoli tusinaa, niillä voisi soittaa paljonkin kappaleita. Yksi viiden soinnun lauluista on vaikkapa Herraa hyvää kiittäkää -virsi, kertoo Niemi.

Laulajien kulkua valaisevat omien lyhtyjen ja taskulamppujen lisäksi myös matkan varrelle sijoitetut kynttilät ja lyhdyt.

– Ja metsässä on yllätyksiä, Niemi vihjaa arvoituksellisesti.

 Kierroksen jälkeen on tarjolla glögiä ja pipareita.

Vantaalainen Supavit Nummelin on erikoistunut kirkonkellojen keräilyyn ja soittamiseen. Kuva: Johanna Erjonsalo Johanna Erjonsalo

Tapahtuman järjestävät yhdessä Rekolan ja Hakunilan seurakunnat, joilla on jo vanhempikin yhteinen tapahtuma Kuusijärvellä: toukokuussa järjestettävä kevätkirkko.

– Meidän seurakuntien raja kulkee tuossa järvessä, Niemi kertoo hymyillen.

Valon laulajaisiin voi tulla kuka tahansa, sillä järvellä ei kysellä asuinpaikkaa.

Säästä ei vielä tiedä, mutta reitille kannattaa pukeutua lämpimästi ja kunnollisiin kenkiin. Kuusijärven pysäköintipaikka ei ole suuren suuri, joten kimppakyytejä ja julkisia kulkuvälineitä on hyvä suosia.

Kauneimmat joululaulut

Joululauluja lauletaan Vantaan kirkoissa ja muissa paikoissa 26.12. saakka.

Torstaina 19.12. tunnelmoidaan muun muassa Tikkurilan Koskikeskuksessa (Vernissakatu 4) klo 14–15 ja klo 18 Vantaanlaakson kerhotilassa (Naapurinkuja 2). Samana iltana klo 19 lauletaan joululauluja eri kielillä Hakunilan kirkossa (Hakunilantie 48).

Raskaimmat joululaulut kaikuvat Hämeenkylän kirkossa (Auratie 3) 20.12. klo 18–20.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.