Lojuuko kodissasi tietämättäsi raha-aarre? Suomalaisten asunnoista voi löytyä markkoja jopa satojen miljoonien eurojen edestä – Joidenkin rahojen arvo nousee huutokaupoissa pilviin

Suomalaiskotien kätköihin on jäänyt lojumaan valtava määrä vanhoja markka-ajan kolikoita ja seteleitä.

Kun euro otettiin käyttöön käteisvaluuttana tammikuussa 2002, Suomen Pankki alkoi lunastaa markkoja. Se vaihtoi markkoja euroiksi reilut kymmenen vuotta, 29. helmikuuta 2012 asti.

– Määräpäivään mennessä jäi markkaseteleitä ja -kolikoita palautumatta yhteensä 1 626 miljoonaa markkaa eli 273 miljoonan euron arvosta, kertoo Suomen Pankin viestintäasiantuntija Eeva Kristiina Lahtinen

Seteleiden osuus tästä rahasummasta oli 708,8 miljoonaa markkaa. Kolikoiden osuus juhlarahat mukaan lukien oli 917,2 miljoonaa markkaa.

– Käyttörahoista markka- ja pennikolikoita jäi palautumatta Suomen Pankkiin kaikkiaan 586,1 miljoonan markan arvosta, Lahtinen selvittää.

Valtaosa, noin kolme neljäsosaa markkaseteleistä vaihdettiin euroihin virallisen rahanvaihtojakson aikana tammi–helmikuussa 2002.

– Jo vuoden 2002 loppuun mennessä markkaseteleistä oli palautunut takaisin Suomen Pankkiin reilut 94 prosenttia ja markkakolikoista lähes 70 prosenttia, Lahtinen kertoo.

Markoilla onenää vain numismaattista arvoa. Keräilijöitä kiinnostavat monenlaiset suomalaiskodeista löytyvät markkakolikot ja -setelit, mutta osa ei kelpaa heille ollenkaan.

– Vuoden 1963 rahauudistuksen jälkeiset tavalliset käyttörahat pennistä kymmeneen markkaan asti eivät ole yleensä keräilykamaa. Suomalaisilla on niitä valtavia määriä pöytälaatikoissaan, kertoo Suomen numismaattisen yhdistyksen toiminnanjohtaja Marko Salonen

Myös esimerkiksi 1990-luvulla julkaistu, käytetty 20 markan seteli, jossa on Väinö Linna, on hyvin yleinen ja miltei arvoton.

Salonen kertoo, että viimeiset markka-ajan setelit, joilla on hieman enemmän keräilyarvoa, ovat vuonna 1986 käyttöön otetut 1 000 markan setelit, joissa Anders Chydenius

– Niistä maksetaan kunnosta ja tyypistä riippuen muutamasta kymmenestä eurosta jopa satoihin euroihin asti.

– Myös 500 markan setelillä, jossa on Elias Lönnrot, on keräilyarvoa vähintään kymmeniä euroja, Salonen kertoo.

Salosen mukaan vanhemmissa markka-ajan seteleissä on näitä paljon arvokkaampiakin seteleitä.

– Näitä 1980-luvun seteleitä on kuitenkin jäänyt vaihtamatta, ja moni saattaa olla iloisesti yllättynyt, että niillä on vielä keräilyarvoa.

Vanhojen kolikoiden ja seteleiden arvo voi vaihdella jyrkästi: ne voivat olla täysin arvottomia tai usean sadan euron arvoisia. Hinta määräytyy tapauskohtaisesti, ja siihen vaikuttavat materiaali, yleisyys ja kunto.

– Joskus voi rahan arvo olla tuhansiakin euroja tai ylittää jopa 10 000 euroa. Monilla rahoilla ei ole yksittäin mainittavaa arvoa, mutta isoina erinä niistä voi saada myytäessä kymmeniä tai satoja euroja, Salonen selvittää.

Suomen numismaattisen yhdistyksen huutokaupoissa kauppasummat voivat nousta pilviin.

– Viime aikoina huutokaupoissamme on myyty useita kymmeniä tuhansia euroja maksaneita venäläisrahoja, Suomen kultaraha 1912 L 8 550 eurolla sekä 5 000 markan seteli vuodelta 1939 päällepainatuksella 16 000 eurolla.

Salonen kehottaa väkeä kiinnittämään huomiota tiettyihin kodeista tyypillisesti löytyviin rahoihin: näitä ovat autonomian ajan eli vuosien 1864–1917 metallirahat ja uudemmat, yleensä hopeiset juhlarahat.

– Näillä kaikilla on aina jotakin arvoa. Isompina määrinä niiden yhteisarvo voi olla jopa useita satoja euroja. Niitä myydään erittäin paljon huutokaupoissamme, Salonen kertoo.

Kirjoittaja: Tuomas Massinen

Lue lisää aiheesta

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut