Vantaalla tehdään tänään historiallinen päätös ratikasta – lue tästä mistä Vantaan ratikassa on kyse

Kaupungintalon valtuustosalissa tehdään illalla iso päätös ratikan suunnittelun jatkamisesta. Arkisto/Armi Suojanen

Tiina Örn

Vantaan kaupunginvaltuusto päättää tänään maanantaina 16. joulukuuta Vantaan ratikan yksityiskohtaisesta suunnittelusta. Valtuuston kokous alkaa kello 18.

Illan kokouksessa päätetään ratikan jatkosuunnittelusta. Rakentamista koskevat päätökset tehdään arviolta vuonna 2023.

Vantaan kaupunginhallitus teki ratikan jatkosuunnittelua koskevan päätöksensä maanantaina 9. joulukuuta. Asiasta äänestettiin ja suunnittelun käynnistämistä kannattavat voittivat 10–2. Äänestyksessä annettiin yksi tyhjä ääni.

Tekninen lautakunta puolestaan hyväksyi ratikan yleissuunnitelman 19. marraskuuta äänin 7–4.

Mikäli valtuusto hyväksyy ratikan jatkosuunnittelun käynnistämisen, ratikkasuunnittelulle on tulevalle vuodelle varattu rahaa 1,5 miljoonaa euroa. Suunnitteluvaiheen arvioidaan kestävän kolmesta neljään vuotta. Ratikan rakentaminen alkaisi aikaisintaan vuonna 2024 ja raitiotien liikennöinti vuonna 2028.

Yleissuunnitelmaa varten ratikasta on tehty useita raportteja ja selvityksiä, kuten toteutusmalli-, omistusmalli- ja superbussiselvitys. Taustatyöhön on käytetty yhteensä 850 000 euroa. Selvitykset on teetetty konsulttityönä.

Ratikan rakentamisen on arvioitu maksavan 393 miljoonaa euroa. Valtion odotetaan osallistuvan 30 prosenttiin kustannuksista tulevassa MAL-sopimuksessa.

Vantaan kaupunginjohtaja Ritva Viljanen kommentoi marraskuun alkupuolella Vantaan Sanomille, että valtion mukaantulosta saadaan todennäköisesti tietoa vasta keväällä 2020. Viljasen mukaan Vantaan lähtökohtana on, että ratikkahankkeen toteuttamiselle valtion tuki on ehdoton edellytys.

Ratikkahankkeelle haetaan rahaa myös EU:lta. Viljanen arvioi, että päätös EU:n tuesta saadaan aikaisintaan vuoden 2020 lopulla tai sitä seuraavan vuoden alussa.

Vantaan ratikka on noin 19 kilometriä pitkä raitiotielinja, jonka on suunniteltu kulkevan lentoasemalta Jumbon ja Tikkurilan kautta Hakunilaan ja siitä Länsimäen kautta Mellunmäen metroasemalle. Kaupunginhallituksen viimeisimmässä käsittelyssä suunnitelmiin lisättiin maininta siitä, että Vantaan uudessa yleiskaavassa varaudutaan myös ratikan jatkamiseen Vantaan Aviapoliksesta Länsi-Vantaalle.

Vantaan Sanomien verkkosivuilla julkaistuun kyselyyn Vantaan ratikan tarpeellisuudesta on maanantaiaamuun 16. joulukuuta mennessä tullut noin 4 100 vastausta. Äänet jakautuvat tasan.

Juttua muokattu 16.12. klo 9.30. Muokattu jutun otsikkoa.

Aiheeseen liittyvää

 1. "Ensin muut asiat kuntoon, sitten vasta ratikka" – Vantaan Sanomien lukijakyselyssä ratikkapuntit ovat tasan
  15.12.2019 19:35
 2. Vantaan ratikan jatkosuunnittelusta päätetään maanantaina – näin valtuutetut vastasivat VS:n kyselyyn
  15.12.2019 7:05
 3. Ratikan tulo Vantaalle nytkähti eteenpäin – Nyt halutaan varautua myös ratikkareitin jatkamiseen Länsi-Vantaalle
  10.12.2019 11:17
 4. Mitä mieltä sinä olet Vantaan ratikasta? - Kerro kantasi kyselyssä
  10.12.2019 14:43
 5. Vantaan ratikan yleissuunnitelma hyväksyttiin äänestyksen jälkeen – vertailu: superbussi halvempi, mutta hyöty pienempi
  20.11.2019 10:15

Kommentoi

Mainos: Jonna Weckström ja Elina Nykyri

Turvataan sote-uudistuksessa järjestöjen toimintaedellytykset!

Mainos: Lauri Kaira

Blogi: Mitä Sote-uudistus muuttaa Vantaalla?

| Päivitetty

Mainos: Tuukka Saimén

Talous ensin

| Päivitetty

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut