Vantaa ennen ja nyt | Helsingin pitäjän kirkonkylän pappilassa heitettiin noppaa jo ainakin kuusisataa vuotta sitten – luisten noppien silmäluvut toiset kuin tänä päivänä

Pelaaminen ei ole pelkästään nykyaikainen ilmiö. Vantaalla Länsisalmessa sijainneen Gubbackan talonpoikaiskylän sekä Helsingin pitäjän kirkonkylän pappilan arkeologisilta kaivauksilta on löydetty lähes identtiset luiset nopat.

Nopat ovat kooltaan hyvin pieniä, halkaisijaltaan vain seitsemän ja kahdeksan millimetriä. Vastakkaisten sivujen summa ei kummassakaan nopassa ole seitsemän niin kuin nykyisissä nopissa.

Vastaavanlaisia noppia on löytynyt muun muassa Ruotsista ja muualtakin Suomen lähialueilta.

Nopat ovat 1400- ja 1500-luvuilta. Gubbackan noppa löytyi rakennuksen tulisijan läheisyydestä yhdessä laskurahan ja kahden 1500-luvun kolikon kanssa.

Olisi hauska ajatella, että tavarat ovat päätyneet rakennuksen lattialankkujen alle vauhdikkaan peli-illan aikana ja jäänet paikoilleen odottamaan miltei 400 vuotta myöhemmin suoritettuja arkeologisia kaivauksia.

Kirkonkylän pappilan noppa puolestaan löytyi yhdessä 1400-luvun lopulle ajoittuvan kolikon, pronssisormuksen sekä böömiläisen lasipikarin sirpaleen kanssa.

Myös pappia näyttää siis kiinnostaneen noppapelit. Onkohan pronssisormus ollut pelissä panoksena? Entä lasinsirpale, onko se pelin tiimellyksessä rikkoutuneesta pikarista?

Andreas Koivisto

Vantaan Sanomien ja Vantaan kaupunginmuseon juttusarjassa nostetaan esille paikallista historiaa tutustumalla museon kokoelmiin ja kulttuuriympäristöympäristökohteisiin.

Mainos: HotLips

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut