Mielipide: Akkutekniikka kehittymässä nopeasti – Tehdäänkö Vantaan ratikasta tulevaisuuden vai menneisyyden ratkaisu?

Kirjoittajien mielestä myös ratikan teknisiä asioita tulee tarkasti selvittää. Niihin kuuluu erityisesti se, perustuuko ratikkaratkaisu ajolangalliseen vai -langattomaan järjestelmään. Arkisto/Päivi Tuovinen

toimitus

Sopiiko ajolankajärjestelmään perustuva ratikka dynaamisen kaupunkikehityksen veturiksi ja varsinkaan 2000-luvun lentoaseman terminaalialueelle? kysyvät kirjoittajat ja korostavat, että vaihtoehtoisten järjestelmien mahdollisuudet tulisi hankeen yhteydessä tarkasti selvittää.

Vantaan ratikan yleissuunnitelma hyväksyttiin teknisen lautakunnan kokouksessa 19. marraskuuta ja varsinaisen päätöksen tekee kaupunginvaltuusto 16. joulukuuta.

Ratikkahanke on kannatettava ajatus kaupunkimme kehitystä silmällä pitäen, päättäjät ovat paljon haltijoina. Tarvitaan samankaltaista rohkeutta kuin reilu puoli vuosisataa aikaisemmin, kun silloisilla päätöksillä luotiin pohja nykyiselle kaupunkirakenteelle Vantaalla.

Pysyäkseen kehityksessä mukana Vantaa tarvitsee isoja ratkaisuja joukkoliikenteen kehittämiseksi. Tämä on välttämätöntä asukas- ja työpaikkamäärien kasvaessa, tästä syystä palveluidenkin on oltava paremmin saavutettavissa ja kaikkien ulottuvissa. Ratikka investointina ei ole palveluista pois vaan niiden tukena.

Oikea kehityksessä mukana pysyminen vaatii myös uusimpien teknisten ratkaisujen huomioimista ja selvittämistä päätöksiä tehtäessä. Onko järkevää rakentaa yli sata vuotta vanhaan tekniikkaan tukeutuen? Saksassa, Englannissa, Romaniassa, Espanjassa, Turkissa, Kiinassa ja niin edelleen ollaan siirtymässä vanhasta tekniikasta nykyaikaisiin ja akkukäyttöisiin ratkaisuihin.

Vantaan ratikkalinjan pituus tulee olemaan noin 19,3 kilometriä ja suunnittelun pohjana oleva vanha tekniikka tulee vaatimaan noin 1000 sähkötolppaa perustuksineen, noin 20 sähkönsyöttöasemaa, sekä kymmeniä kilometrejä ajolankajärjestelmiä, joiden kustannukset ovat kymmenistä miljoonista lähemmäs sataan miljoonaan euroon kokonaisuudessaan.

Akkutekniikka on viimeisten vuosien aikana ollut nopeimmin kehittynyt energian siirto- ja tallennusmuoto ja myöskin akut itsessään ovat muuttumassa vähemmän haitallisiksi ympäristölle.

Ajolangattomien kiskojen muunneltavuus olisi tulevaisuudessa teknisesti joustavampaa ja huomattavasti edullisempaa, kun puhutaan raitioteiden laajentamisesta jatkossa Länsi-Vantaalle Tuupakan, Martinlaakson ja Myyrmäen kautta Espoon suuntaan. Asiantuntijat pohtivat myös ratikkaverkoston suuntaamista pohjoiseen kohti Järvenpäätä.

Ovatko ajolankajärjestelmät turhia, rumia ja katketessa onnettomuustilanteissa hengenvaarallisia, sopivatko ne dynaamisen kaupunkikehityksen veturin ideaan ja varsinkaan 2000-luvun lentoaseman terminaalialueelle.

Ajolankajärjestelmiin perustuvalle ratikalle on olemassa vaihtoehtoja. Niiden osalta on selvitettävä käyttökelpoisuus, kustannukset sekä rakennusvaiheessa että ylläpidon ja käytön aikana. Selvitykseksi ei riitä maininta ajolankojen käytöstä laajasti naapureissa ja näiden yhteensopivuus joskus hamassa tulevaisuudessa.

Onko Vantaalla rohkeutta olla edelläkävijä valittaessa ratikan energiajärjestelmää? Selvityksiä ja päätöstä on pystyttävä tarkastelemaan seuraavan 50–100 vuoden tähtäimellä.

Jarno Eskelinenkaupunginvaltuutettu (sd.)

teknisen- ja tarkastuslautakunnan jäsen

Kari Lopperi (sd.)

teknisen lautakunnan jäsen

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Koronatesteissä käyneiltä vain harvoilta löytyy virusta – Vantaalla drive in -pisteessä testauskapasiteettia on paljon enemmän kuin potilaita
 2. Mielipide: Kaupungin eri toimijoiden yhteistyö näytti tärkeytensä – poteroista kannattaisi tulla pois muulloinkin
 3. Louhela Jam -festivaalia ei järjestetä ensi viikonloppuna, mutta musiikkia on luvassa kaikesta huolimatta – neljän tunnin livelähetys tarjoaa musiikkia ja haastatteluja
 4. Vantaan kaupunki sai lahjoituksena 100 000 kasvosuojainta – annetaan lapsiperheitä ja vanhuksia hoitaville
 5. Vantaa tarjoaa ilmaisleffan hiljentyneen lentokentän kupeessa – Tuukka Temosen elokuvaa katsotaan tuulilasin läpi
 6. Lonnaan ja Vallisaareen pääsee taas maanantaista alkaen vesibussilla
 7. Tiedätkö hätätilanteessa missä on lähin sydäniskuri? Nyt sen voi paikantaa uusitulla sovelluksella
 8. HSL:n asiakkaat raivostuivat: Vapaavalintainen kausilipun kesto poistuu, kun HSL yhdenmukaistaa kortin ja sovelluksen lippuvalikoiman – "Kehitys kulkee tässä vahvasti väärään suuntaan"
 9. Tullilaboratorio tutkii pahoinvointia aiheuttavat hittikarkit – tuloksia luvassa ensi viikolla
 10. Tilastot paljastavat: Matkailu pysähtyi Suomessa huhtikuussa kuin seinään
 11. Mökkeilijä, älä unohda lääkkeitä kotiin – Mökkikunnan apteekki ei välttämättä myy uutta
 12. Hus: Syksyllä voidaan ottaa 4 000 koronavirusnäytettä päivässä, kokeilussa nyt pikatesti
 13. Ruokavirasto varoittaa lapsia villinneistä hittikarkeista, kymmenet lapset voineet pahoin syötyään Dippereitä
 14. Kirjastosta saa tänä kesänä lainaan myös grillin – Aluksi mukana nämä 17 kirjastoa
 15. Vantaa edelleen pohtii koronaviruskartan julkaisemista – "Valtaosa tautiin sairastuneista on jo parantunut"

Näytä lisää

Luetuimmat

 1. Vantaa edelleen pohtii koronaviruskartan julkaisemista – "Valtaosa tautiin sairastuneista on jo parantunut"
 2. Ilolan koulussa koronavirustartunta – 14 asetettu kotikaranteeniin altistuksen vuoksi
 3. Poliisi on varautunut Vantaalla nuorten kokoontumisiin ainakin kolmessa suosikkipaikassa – "Vanhemmat, vastatkaa tuntemattomasta numerosta tulevaan puheluun"
 4. Varma kesän merkki – lampaat saapuvat Koivuhakaan ja Hakunilaan
 5. 41 vantaalaista on menehtynyt koronavirukseen, vahvistettuja tartuntoja yli 800 – "Tartuntojen määrä on menossa alaspäin"
 6. Mikkolan koulussa koronatartunta – 23 karanteeniin
 7. Vantaalla lapsia koronakaranteenissa kahdesta päiväkodista ja neljästä koulusta – kaupungin mukaan jatkotartuntoja ei ole tullut
 8. "Muori nukkuu, se ei halua puhua" – 3-vuotiaan Dilaran puhelinsoitto pelasti aivoinfarktin saaneen isoäidin hengen
 9. Vantaalle Backaksen kartanon alueelle on tulossa Muumien maailma – Maailman ensimmäiseen Muumi-sisäpuistoon odotetaan vuosittain puolta miljoonaa kävijää
 10. Vantaan kaupunki sai lahjoituksena 100 000 kasvosuojainta – annetaan lapsiperheitä ja vanhuksia hoitaville
 11. Vantaa tarjoaa ilmaisleffan hiljentyneen lentokentän kupeessa – Tuukka Temosen elokuvaa katsotaan tuulilasin läpi
 12. Mielipide: Pyöräilijoillä hurjat vauhdit keskellä Tikkurilaa
 13. Koronatesteissä käyneiltä vain harvoilta löytyy virusta – Vantaalla drive in -pisteessä testauskapasiteettia on paljon enemmän kuin potilaita
 14. Artsin ex-pomo kertoo, miten Vantaan taidemuseo mullistettiin – Huovinmaan kirja yllyttää radikaaliin muutokseen
 15. Muistokirjoitus: Vantaalaisen naisjalkapallon uranuurtaja on poissa – Nils Lönnblad oli merkittävä vaikuttaja tyttö- ja naisjalkapallon kehityksen käynnistämisessä

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.