Kaupungin suunnittelema uudistus uhkaa senioritoimintaa – "Vapaaehtoistyötä pitäisi tukea eikä rahastaa kuoliaaksi"

Vantaan kaupunki suunnittelee maksujen perimistä aiemmin maksutta vuokrattujen tilojen käytöstä. Yksi kaupungin tiloja tähän asti maksutta käyttäneistä yhdistyksistä on Simonkylän Eläkkeensaajat ry.

– Saimme kuulla asiasta, koska jäsenillämme on kontakteja kaupunkiin päin. Joku vinkkasi kaupungin sivuilta löytyvästä materiaalista, Simonkylän eläkkeensaajat ry:n tiedottaja Marjaana Heinonen toteaa.

Hän ihmettelee koko uudistusta ja myös sitä, miten huonosti asiasta on tiedotettu yhdistyksille.

30 vuotta toimineen yhdistyksen jäseniä muutos ei ilahduta.

– Toimintamme perustuu vapaaehtoistyöhön, jota pitäisi tukea eikä rahastaa kuoliaaksi, Heinonen sanoo.

Hänen mielestään kaupungin verkkosivuilla oleva materiaali jättää avoimeksi monia kysymyksiä.

– Netissä todetaan, että tiloja voivat edelleen vuokrata maksutta yhdistykset, joiden toiminta on kaikille avointa. Ovatko tuo jotain korttelikerhoja vai mitä? Toivon, että tuota kohtaa olisi avattu enemmän.

Myös Arkissa toimiva Myyrmäen Eläkkeensaajat ry joutuisi jatkossa maksamaan vuokraa. Yhdistyksen puheenjohtaja, varavaltuutettu Jussi Särkelä (sd.) on laskenut, mitä muutos tarkoittaisi.

– Vuosittainen vuokra Arkista olisi meille jopa 15 000 euroa. Se tarkoittaisi, että toiminnastamme sulaisi puolet pois.

Simonkylän Eläkkeensaajat ovat päätyneet laskemissaan vielä surullisempaan lopputulokseen.

– Joutuisimme lopettamaan toimintamme kokonaan. Ainuita tulonlähteitämme ovat jäsenmaksut ja pieni kaupungilta saatava avustus. Niillä ei kateta vuokraa, joka käsittääksemme olisi jopa tuhansia euroja vuodessa, Simonkylän Eläkkeensaajien taloudenhoitaja Sirkka Laaksonen sanoo.

Simonkylän ja Myyrmäen Eläkkeensaajat ovat demaritaustaisia yhdistyksiä. Särkelä kuitenkin korostaa uudistuksen koskevan myös 15 muuta Vantaan kaupungin tiloissa toimivaa eläkeläisyhdistystä.

LiikuntatoimenjohtajaVeli-Matti Kallislahden mukaan suunniteltu uudistus lisää yhdenvertaisuutta. Hän tiivistää idean pariin virkkeeseen:

– Mikäli yhdistyksen toiminta on aidosti kaikille kuntalaisille avointa, ei kustannusten perintään ole välitöntä tarvetta. Jos toiminta on suljettua, vain rajatulle joukolle tarkoitettua, syntyy peruste kustannusten perimiseen.

Laaksonen vastaa Kallislahden kommenttiin, että heidän toimintaansa ovat tervetulleita kaikki. Kulujen kattamiseksi peritään 20 euron vuosittaista jäsenmaksua. Kaikki työ tehdään talkootyönä.

Vantaan kaupungin materiaalissa uudistuksen todetaan tehostavan tilojen käyttöä. Särkelä muistuttaa eläkeläisyhdistysten käyttävän nuorisotiloja silloin kun ne ovat tyhjillään eli kouluaikaan aamupäivisin.

– Jos tilat jäävät tyhjilleen, miten se on niiden käytön tehostamista?

Särkelä kertoo kuulleensa uudistuksesta jo pitkään huhuja.

– En uskonut niitä, koska koko homma kuulosti niin uskomattomalta kaupungissa, jonka strategiassa mainitaan kansalaistoiminnan edistäminen.

Tiedottaja Heinosen mielestä kaupungin toiminta on ristiriitaista eikä kannusta vapaaehtoisvoimin toimivia yhdistyksiä.

– Puhutaan yksinäisyyden kitkemisestä ja sitten tehdään suunnitelmia, joilla vaikeutetaan juuri yksinäisille ihmisille suunnattua toimintaa. Meidän tapaamisemme ovat monille senioreille viikon kohokohta.

Simonkylän Eläkkeensaajat ry luovutti keskiviikkona uudistusta vastustavan adressin Vantaan kaupungille.

Särkelä pohtii suunnitelman olevan kuollut jo syntyessään.

– En voi uskoa, että tuollainen menisi läpi poliittisessa päätöksenteossa.

Lisää aiheesta

Mainos: HotLips

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut