Mielipide: Kunnilla edessään suuria taloudellisia haasteita – ratikan tuomaa riskiä ei voi hyväksyä

Kirjoittajat eivät halua Vantaan lähtevän ratikan kyytiin, joka heudän mielestään on liian suuri haaste kaupungin taloudelle. Arkisto/Johanna Erjonsalo

toimitus

Kirjoittajat olisivat toivoneet aktiivisempaa otetta bussivaihtoehdon edistämisessä.

Vantaan kaupunginhallitukselle ja -valtuustolle valmisteltu esitys ratikkayhteydestä Länsimäestä ja Hakunilasta Tikkurilaan sekä lentoasemalle on hyvä kaupunkimme alueen yhdistämisen kannalta.

Kokoluokaltaan yli 400 miljoonan euron suunnitelma on kuitenkin taloudellisilta vaikutuksiltaan hyvin epävarma. Ajatuksena on lisätä työpaikkojen ja asuntojen kaavoitusta raidereitille. Nämä edut ovat vaikeasti tavoitettavia jo senkin vuoksi, että niin sanottu raidejokeri Espoon ja Helsingin alueella tavoittelee samoja rakentajia ja toimijoita.

Suunnitelma ilman valtionapua laskien on kaksi kertaa niin kallis kuin sähkö(nivel)bussit vastaavalla reitillä. Edes tavoiteltavat tuet eivät tee ratikasta sähköbusseja edullisempaa. Kulut tulevat ensin ja edut ehkä tulevat vuosikymmenten päästä.

Olisimme toivoneet aktiivisempaa otetta bussivaihtoehdon edistämisessä. Kun tätä ei näillä näkymin tehdä, joudumme toimimaan parhaan käsityksemme mukaan. Emme voi hyväksyä merkittävää taloudellista riskiä ratikan muodossa.

Kunnilla on edessään suuria taloudellisia haasteita, ei vähiten terveydenhuollon ja koulutoimen kohdalla. Vantaalla sosiaali- ja terveystoimen menot ylittyvät tänä vuonna 20 miljoonaa ja tuleva ratikkakaupunki Tampere korotti ensi vuoden veroastetta puoli prosenttia 20,25 prosenttiin. Investointi- ja käyttörahat on viisasta suunnata nyt oikein.

Jouko Jääskeläinen Juha Malmi Tiina Tuomela Tanja Vahvelainen KD-valtuutetut Vantaalla

Aiheeseen liittyvää

  1. Mielipide: Länsi-Vantaan liikenneyhteydet ensin kuntoon, sitten vasta ratikkaa hankkimaan
    11.12.2019 11:00
  2. Mielipide: Onko Vantaalla varaa olla rakentamatta ratikkaa?
    1.12.2019 16:25

Kommentoi

Mainos: Jonna Weckström ja Elina Nykyri

Turvataan sote-uudistuksessa järjestöjen toimintaedellytykset!

Mainos: Lauri Kaira

Blogi: Mitä Sote-uudistus muuttaa Vantaalla?

| Päivitetty

Mainos: Tuukka Saimén

Talous ensin

| Päivitetty

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut