Näitä kotitöitä vihataan, mutta niistä voi löytää myös positiivisia puolia: ota arki haltuun viisi minuuttia kerrallaan

Hyvät välineet, positiivista ajattelua ja toimeen. Näin selviät yhdestä kotitalouden inhotusta työstä eli lattiakaivon pesusta.

toimitus

Meillä kaikilla on yksi tai useampi kotityö, jotka koetaan epämiellyttäviksi tai epämukaviksi. Sen vuoksi ne saattavat jäädä tekemättä pitkäksi aikaa tai kokonaan.

Joukko naisia listasi kymmenen vihatuinta kotityötä. Se sisältää tuttuja askareita aina verhojen vaihtamisesta lattiakaivon tyhjentämiseen:

1. Pakastimen tyhjennys

2. Verhojen vaihto

3. Lattiakaivon puhdistus

4. Viemärin hajulukon puhdistus

5. Jääkaapin takaa imuroiminen

6. Pussilakanoiden vaihto

7. Kattovalaisimen asennus

8. Keittiökaappien päältä pyyhkiminen

9. Pesukoneen nukkasihdin puhdistus

10. Liesituulettimen puhdistus

Osan näistä tunnistaa omikseen myös Itä-Hämeen Marttojen toiminnanjohtaja Tuulikki Uusitalo.

– Hämmästyttävintä niissä on se, että useimmat niistä hoituvat viidessä minuutissa tai ainakin alle puolessa tunnissa. Paras ohje on, että jos on jokin epämiellyttävä työ tehtävänä, tee se heti. Sitten se on tehty, hän vinkkaa.

– Toisaalta ihmettelen, ettei kukaan muistanut mainita ikkunanpesua. Ymmärrän osa listasta hyvin, kuten kattovalaisimen asentamisen, verhojen vaihtamisen tai keittiökaapin päältä pyyhkimisen. Niitä kaikkia yhdistää työskentely korkealla kädet ylhäällä.

Kodin hermokeskuksiin eli vessaan ja keittiöön kannattaa satsata. Kuva: Mirja Hussain Mirja Hussain

Moni hankala työ helpottuu, jos siihen on kunnon työvälineet. Ja sitten tarvitaan positiivista ajattelua. Etenkin, kun avataan hajulukkoa ja lattiakaivoa.

– Siivoaminen ja etenkin jonkun tukkeutuneen hajulukon puhdistus on palkitsevaa työtä, sillä jäljen näkee heti. Kumihanskat käteen ja sitten vain reippaasti toimeen. Työhön menee hetki, ja palkaksi kuulee, miten viemäri ihan laulaa kun se taas vetää.

Puhtauttaan kiiltävää keittiötä voi käydä ihastelemassa pariinkin kertaan, ja aina se tekee yhtä iloiseksi.

– Se hyvä puoli siivoamisessa on, Uusitalo sanoo.

Jos verhonipsujen pujottelu kiskoon ärsyttää, voi miettiä muita tapoja ripustaa verhot. Pussilakanoista kannattaa valita ne mallit, joissa on pujottamista helpottavat aukot kulmissa, ellei selviä työstä ilman niitä.

– Moni ikävä työ helpottuu, kun niille uhraa vähän ajatusta. Samoin kaikenlainen käsillä tekeminen opettaa tekemään käytännön ratkaisuja. Mitä enemmän teet, sitä enemmän hallitset.

Uusitalo painottaa, että hyvä arki kuuluu jokaisen elämään. Jotain pitää myös osata, että arki on sujuvaa.

– Kotitöiden tekeminen on valtavan arvokasta.

Marttojen vinkki: vaikka vähän joka päivä, niin urakka ei käy liian suureksi. Kuva: Katja Luoma Katja Luoma

Ällöttävien kotitöiden ominaisuuksiin kuuluu myös niiden kertyminen. Ensin huomaat rasvakerroksen keittiön hyllyllä, sitten katse osuu liesituulettimeen. Sitten tulee mieleen se kylpyhuoneen tukkoinen lavuaari. Tähänkin martoilla on apu.

– Säännöllisyys. Kun joitain asioita pitää kunnossa vaikka viikoittain, ne eivät pääse kertymään liian ällöttäviksi hoitaa.

Uusitalo vinkkaa pitämään kodin hermokeskukset kunnossa. Niitä ovat keittiö ja vessa.

– Jos niihin kertyy jotain, se voi olla jopa terveydelle haitallista. Ja on paljon viihtyisämpää tehdä ruokaa tai peseytyä puhtaassa paikassa kuin valmiiksi likaisessa.

Koko ajan ei tarvitse kulkea rätti kädessä, ja elämisen kuuluu näkyä.

– Äitini sanoi aina, että niin kauan kuin on pyykkiä, on elämää. Pyykin tilalle voi vaihtaa myös sanan sotkua.

Jääkaapin takaa imuroiminen on kova urakka, se myönnetään.

– Sekin pitäisi tehdä kerran vuodessa, etenkin jos sen taakse pääsee kertymään pölyä. Isojen kylmälaitteiden siirtely on kovaa työtä, Uusitalo myöntää.

Arjen taitoja kannattaa opetella. Mitä enemmän teet, sitä enemmän osaat. Pussilakanalla voi harjoitella. Kuva: Mirja Hussain Mirja Hussain

Jos jokin kotityö käy ylivoimaiseksi, aina on mahdollista pyytää apuun ammattilainen tai sopia kaverin kanssa siivoustreffit.

– Mainitsemani ikkunanpesun voi antaa siivousfirman hoidettavaksi. Ja jos on jokin kotityö, mistä ei itse selviä, voi kysyä kavereilta, voisiko joku tulla vaihtamaan sen kattovalaisimen. Itse voi tehdä vastapalveluksena jonkin muun työn.

Ja kyllä, enää kuukausi joulusiivouspaniikkiin. Ei hätää, martoilla on aina vastaus valmiina.

– Aloita jo nyt, ei tarvitse tehdä kaikkea viimeisellä viikolla, vaan voi keskittyä pipareiden leivontaan.

Kirjoittaja: Mervi Pasanen

Kommentoi

Mainos: Helsingin Uutiset

Pääkaupungin keskusta on edelleen the place to be – katso tästä ytimen tarjonta

| Päivitetty

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut