Yle: Helsinki on varautunut al-Holin leiriltä palaaviin viime keväästä lähtien – "Olemme koonneet yhteen viranomaiset, jotka järjestäisivät palveluita"

Pekka Haaviston toiminta al-Holi-paluukysymyksessä on herättänyt arvostelua. Eija Quinlan / arkisto

Kaisa Paastela

Helsingissä on varauduttu jo viime keväästä lähtien siihen, että al-Holin leiriltä palaa naisia ja lapsia Suomeen, kertoo Yle

Lapset ovat tulossa Helsinkiin ja mitä todennäköisimmin myös Helsingin lastensuojelun asiakkaiksi.

– En voi kommentoida yksittäisten asiakkaiden asiaa, mutta yleisemmin voin kertoa, että Helsingin sosiaali- ja terveystoimi on jo loppukeväästä lähtien varautunut siihen, että Syyrian taistelualueelta voisi palata Helsinkiin lapsia ja äitejä, sanoo kaupungin lastensuojelun johtaja Saila Nummikoski Ylen haastattelussa.

Nummikoski ei ota kantaa siihen, tultaisiinko al-Holin leiriltä palautettavat lapset mahdollisesti huostaanottamaan, vaan sanoo yleisellä tasolla, että lastensuojelun tarve arvioidaan aina tapauskohtaisesti.

– Me olemme koonneet yhteen keskeisimmät viranomaiset, jotka tulisivat järjestämään palveluita. Keskeisimmät ovat neuvolat, kouluterveydenhuollot, äitien normaalit terveyspalvelut ja sitten tietenkin lasten sosiaalihuollon palvelut, Nummikoski sanoo Ylelle.

Syyriassa sijaitsevalla al-Holin leirillä on Ylen mukaan noin 40 suomalaista: kymmenkunta naista ja noin 30 lasta.

Suojelupoliisi pitää naisia ja mahdollisesti myös lapsia turvallisuusuhkana.

Julkisuuteen on tihkunut tietoa suunnitelmista palauttaa lapset Suomeen. Ulkoministeriö ja ulkoministeri Pekka Haavisto ovat toistuvasti kiistäneet, että mitään suunnitelmia olisi.

Kokoomus ilmoitti keskiviikkona lähtevänsä mukaan perussuomalaisten välikysymykseen al-Holin tilanteesta ja Haaviston toiminnasta asian käsittelyssä.

– Hallitus, ulkoministeri Haavisto etunenässä, on sanonut viime kesästä lähtien medialle lukuisia kertoja, ettei mitään suunnitelmia ole olemassa Isis-taistelijoiden perheiden hakemiselle. Tarina on muuttunut lukuisia kertoja, mutta vielä 4.12. ministeri Haavisto vakuutti medialle, että mitään massasuunnitelmaa tai minkäänlaisia toimia ei olla tekemässä, Kokoomusnuorten puheenjohtaja ja Helsingin varavaltuutettu Matias Pajula ihmettelee Facebookissa

– Eilen illalla Yle julkaisi jutun, joka vetää aiemmalta selittelyltä maton kokonaan alta. Heidän lähteensä mukaan Suomella on ulkoministeriön valmistelemana lähes kellontarkat suunnitelmat siitä, miten taistelijoiden perheet kotiutetaan Suomeen. Ulkoministeriö edelleen kiistää kaiken, jatkaa Pajula.

– Koko soppa on aivan käsittämättömän epäselvä.

Aiheeseen liittyvää

 1. Nyt se on varmaa: al-Holin leiriläisistä koko opposition välikysymys – puolueet vaativat selvitystä sekä Suomen toimenpiteistä että ulkoministeri Haaviston roolista
  11.12.2019 11:35
 2. Halla-aho Uutissuomalaiselle: Isis-taistelijoiden perheenjäsenet tuodaan Suomeen tällä viikolla – "Minulla on tietoa, jonka todenperäisyyttä en pysty vahvistamaan tällä hetkellä"
  10.12.2019 12:57
 3. Ulkoasiainhallinnon virkailijayhdistyksen puheenjohtaja Verkkouutisille: ”Luottamus Pekka Haavistoa kohtaan horjunut erittäin pahasti”
  8.12.2019 11:28
 4. Presidentti Niinistö Verkkouutisille: "En ole tietoinen al-Hol-päätöksestä"
  3.12.2019 20:17
 5. Ulkoministerillä oma kriisinsä Isis-suomalaisten tapauksessa – kiisti käskyttämisen ja salaiset suunnitelmat, myönsi hallituksen hakuhalut
  3.12.2019 9:39
 6. Näin oudosti Pekka Haavisto yritti junailla Isis-lapset Suomeen – IS: "Olisi rikkonut lakeja ja kansainvälisiä sopimuksia"
  2.12.2019 9:36

Kommentoi

Mainos: Helsingin Uutiset

Pääkaupungin keskusta on edelleen the place to be – katso tästä ytimen tarjonta

| Päivitetty

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut