Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Lue Vantaan Sanomien uusi kuukausiliite Selkovantaalainen täältä!

Käyttökiellossa oleva lastenkirkko odottaa ely-keskuksen päätöstä – Museoviraston mukaan kirkolla on paikallista suojeluarvoa

Museoviraston lausunnon perusteella Pyhän Annan lastenkirkolla on paikallista suojeluarvoa. Lausunnossa todetaan muun muassa, että kirkko on harvoja säilyneitä julkisia rakennuksia arkkitehti Göran Malmströmin tuotannossa ja sillä on vakiintunut asema asuinalueen kaupunkikuvassa. Lisäksi rakennuksen ulkoarkkitehtuuri on säilyttänyt hyvin alkuperäiset piirteensä.

Valtakunnallista merkitystä rakennuksella todetaan olevan siinä, että nimenomaan lapsille suunnattu kirkko edustaa kirkollisessa rakentamisessa poikkeuksellista ja nuorta ilmiötä.

Millaisen painoarvon museoviraston lausunto saa, jää nähtäväksi, kun ELY-keskus tekee varsinaisen suojelupäätöksen asiasta ensi vuoden puolella.

Päätöstä varten ELY-keskus pyytää lausunnot asiasta myös rakennuksen omistavalta Vantaan seurakunnilta, naapureilta ja kaupungilta.

Vaikka ely-keskus katsoisi rakennuksen olevan suojeltava kohde, se ei voi edellyttää rakennuksen korjaamista käyttökuntoon.

Esityksen rakennuksen ja sen ympäristön suojelemisesta on tehnyt Itä-Hakkilan Omakotiyhdistys.

Alkujaan seurakuntakodiksi vuonna 1968 valmistuneessa rakennuksessa tehtiin laaja, lähes kolme miljoonaa euroa maksanut peruskorjaus vuonna 2004. Samalla se vihittiin Pyhän Annan lastenkirkoksi, joka on ollut suosittu kokoontumis- ja juhlapaikka alueen lapsiperheiden keskuudessa. Se ei kuitenkaan ole kirkkolain mukainen virallinen kirkkorakennus.

Henkilöstöllä esiintyneiden sisäilmaoireiden vuoksi rakennusta tutkittiin keväällä 2014 ja seuraavana vuonna se laitettiin terveystarkastajan suosituksesta käyttökieltoon. Lastenkirkko on ollut siitä saakka tyhjillään.

Rakennuksessa on tehty useita tutkimuksia ja selvityksiä korjaustarpeista vuodesta 2014 alkaen. Näihin on käytetty noin 130 000 euroa.

Vantaan seurakuntien yhteinen kirkkoneuvosto esitti alkuvuodesta kirkkovaltuustolle, että lastenkirkon kunnostuksesta luovuttaisiin ja kiinteistölle haettaisiin asuntorakentamisen mahdollistavaa asemakaavamuutosta.

Rakennuksen korjaukseen arvioitiin kuluvan noin kaksi miljoonaa euroa.

Kirkkovaltuusto ei hyväksynyt esitystä.

Valtuutetut ovat muun muassa kyseenalaistaneet korjaustarpeen suuruuden. Kuntotutkimuksiin perehtyneen valtuutetun Pekka Virkamäen mukaan käyttötarkoituksen mukaiset, turvallisuuden ja terveellisyyden varmistamiseksi tarvittavat korjaukset voidaan tehdä kohtuullisin kustannuksin ja tarvittaessa vaiheittain. Virkamäki toimii myös suojeluesityksen tehneen Omakotitaloyhdistyksen sihteerinä.

Seurakuntien kiinteistöjohtaja Sari Turunen katsoo, että mikäli rakennusta lähdetään korjaamaan, se on tehtävä perusteellisesti, jotta rakennuksessa jo kertaalleen oireita saanut henkilökunta voi sinne palata. Tämän on todennut myös kiinteistöjohtokunta, joka on seurakuntayhtymän rakentamisen asiantuntijaelin.

Hänestä kahden miljoonan euron panostus 2000-luvulla peruskorjattuun rakennukseen, jonka käyttöaste on alhainen on kova seurakunnan muut investointitarpeet huomioiden.