Tonttuja vanhan kartanon aitassa ja sukellus keskiaikaan kirkossa joogamatolla pötkötellen – Vantaan joulutapahtumissa ollaan rennosti sinut historian kanssa

Heinavanker-yhtyeen tapaa Pyhän Laurin kirkossa. BRQ Vantaa Festival

Leena Koivisto

Joululla on Suomessakin satojen vuosien takaiset perinteet, joten mikäpä sen sopivampaa kuin järjestää joulutapahtumia historiaa huokuvissa miljöissä. Sellaisia on Vantaallakin tarjolla, hyvinä esimerkkeinä Kartanon joulu Hakunilassa Håkansbölen kartanolla ja Keskiajan joulu – O Magnum Mysterium -konsertti Pyhän Laurin kirkossa.

Molemmat tapahtumat järjestetään joulukuun puolivälissä samana viikonloppuna. Toisessa kilisevät kulkuset, on joulupukkia, pakkasukkoa, kulkuetta, joulutoria, tonttuja, grillimakkaraa ja paikallisen kuoron laulua. Toisessa kuunnellaan huipputasoista virolaista vanhan musiikin vokaaliyhtyettä.

Kaksi täysin erilaista tapahtumaa, mutta kummassakin kunnioitetaan historiaa. Keskiaikaiset laulut keskiaikaisessa kirkossa tekevät sen ihan sata lasissa kuin luonnostaan ja myös Kartanon joulussa historia punoutuu mukaan sekä tapahtumapaikasta että ohjelmasta, muun muassa tonttuaitasta.

–  Tontut olemme tehneet talkoilla Taitokeskuksessa ja niiden ideana on kertoa, millaisia töitä maalaistalossa ennen oli, Håkansbölen kartanon kummit -yhdistyksen, puheenjohtaja Kati Tyystjärvi kertoo.

Agraariperinteestä vieraantuneet kaupunkilaiset saavat tavata aitassa muun muassa pehtooritontun, myllytontun, tallitontun, kangaspuilla kutovan tontun ja saunatontun.

– Ja metsätontunkin, sillä kaikki tontuthan eivät vielä ole muuttaneet ihmisten luo, Tyystjärvi lisää.

Tonttujen naapuriksi ilmestyi viime vuonna seurakunnan koostama seimiaitta, jonka nuket seurakunnan edustajat ovat tälle vuodelle uudistaneet ja ahkeroineet niin ikään Taitokeskuksen ohjaajan opastuksella.

– Ne ovat aivan upeita, etenkin itämaan tietäjät hienoine vaatteineen, Tyystjärvi kehuu.

Tontut ja seimen väki saavat myös arvoisensa valaistuksen. Siitä huolehtii ammattilainen, valaisumestari Janne Jääskeläinen

Historia lyö kartanolla kättä yhteisöllisyyden kanssa ja mukana on muidenkin kulttuurien perinteitä. Venäjän Pakkasukon ja Lumihiutaletytön lisäksi Hakunilan kansainvälinen yhdistys tuo tapahtumaan oman esityksensä.

Keskiajan joulu -konsertissa ei joulupukkia näy eivätkä tonttulaulut kajahda, mutta rennosti sielläkin saa ottaa – ihan todella rennosti.

– Saa nauttia musiikista silmät kiinni, voi keskittyä kuuloaistiin ja unohtaa itsensä, BRQ Vantaa Festivalin toiminnanjohtaja Karoliina Junno-Huikari rohkaisee.

Virolaisen Heinavanker-vokaaliyhtyeen luotsaama aikamatka keskiaikaiseen jouluun toteutetaan lepohetki-konserttina, eli sitä voi kuunnella joogamatolla makoillen.

– Keskiajalla kirkkovahti olisi käynyt komentamassa lötköilijät ruotuun, mutta nyt konsertissa saa vaikka nukahtaa, Junno-Huikari lupaa.

Mattoja on kymmenittäin lainaksi, omankin voi ottaa mukaan.

– Istuimelta saa ilman muuta konsertista nauttia myös.

Heinavankerin esittämä musiikki pohjautuu Junno-Huikarin mukaan kristilliseen ajatteluun. Laulut ovat muokkautuneet kansanlauluiksi, kansankoraaleiksi ja runolauluiksi.

Pohjana on espanjalaisen Tomás Luis De Victorian katolinen liturgiateksti. Liikkeelle lähdetään siitä kun eläimet ovat todistamassa Jeesuksen syntymää.

Heinavanker on konsertoinut Suomessa useasti ja teki hiljattain pitkän kiertueen myös Yhdysvalloissa.

– Yhtye sai siellä loistavat arvostelut, Junno-Huikari tietää.

Yhtyeen nimi tarkoittaa sitä, miltä se suomalaisen korviin kuulostaakin, heinävankkureita. Nimi juontaa Hieronymus Boschin alttaritaulusta, jonka kuorman huipulla soivaa kaunista musiikkia sekä enkeli että demoni havittelevat.

Håkansbölen kartanolla (Kartanontie 1 / Vuorilehdontie 6)joulua vietetään la–su 14.–15. joulukuuta kello 10–15. Heinavankeria kuunnellaan Pyhän Laurin kirkossa (Kirkkotie 45) su 15. joulukuuta kello 14–15. Tapahtumat ovat maksuttomia.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.