Kerrostalojen ympäröimänä on superpäiväkoti, jonka mahtumista tontille moni epäili

Tikkurilan keskustaan Neilikkatielle avautui marraskuussa Vantaan ensimmäinen 3. kerroksinen päiväkoti. Tiiviille tontille rakennettu talo on kolmevuotiaiden Jimi Laineen ja Patrick Laaksosen hoitopaikka. Päiväkodissa on päätetty, että rappuset mennään kävellen ylös ja alas. Johanna Erjonsalo

Marika Lumme

Tikkurilassa on kuukauden ajan käynnistellyt toimintaansa uusi päiväkoti. Tikkurilan päiväkodin rakennus ja sen sisällä tapahtuva toiminta ovat Vantaalla poikkeuksellista. Talo on Vantaan ensimmäinen kolmikerroksinen päiväkoti ja sillä on kaksi johtajaa.

Viikonloppuisin päiväkodin pihalla monet perheet ovatkin jo käyneet ulkoilemassa. Pihan suuri maamerkki on krokotiililiukumäki.

Suuri krokotiili on ilmestynyt kerrostalojen keskelle Tikkurilan Neilikkatiellä. 5-vuotiaat Olivia Roine ja Mila Hallmark ovat iloisia liukumäestä. Kuva: Johanna Erjonsalo Johanna Erjonsalo

Päiväkodissa on paikka 200–250 lapselle muun muassa iltahoitoa tarvitsevien lasten määrästä riippuen. Tällä hetkellä päiväkodin lapsiluku on täynnä.

– Tikkurilan alueella on paljon päivähoidon tarvitsijoita ja paikat täyttyivät heti, kertoo Marika Haaparanta, toinen päiväkodin johtajista.

Päiväkoti sijaitsee keskeisellä paikalla Tikkurilan Neilikkatiellä, aivan kerrostalojen ympäröimänä.

Tikkurilan päiväkoti on avoinna kello 5.30–22. Elämää siis riittää päiväkodissa aamuvarhaisesta iltamyöhään.

– Moni epäili, että päiväkoti ei tule tontille mahtumaan tai siihen ei ainakaan tule riittävän suurta pihaa. Mutta hyvin tähän mahtui, kun on kolme kerrosta, Haaparanta sanoo.

Tikkurilan päiväkodissa kokeillaan kahden johtajan mallia. Marika Haaparanta ja Sari Ikonen-Polamo ovat jakaneet vastuuta keskenään. Hamidrez Atagi ja Patrick Laaksonen saavat leikkiä ihkauusissa tiloissa. Kuva: Johanna Erjonsalo Johanna Erjonsalo

Haaparannan kanssa päiväkotia johtaa Sari Ikonen-Polamo, joka siirtyi Tikkurilaan uuden Vaaralanpuiston päiväkodin ohjaksista. Haaparanta puolestaan siirtyi Veturinpolun päiväkodista, joka suljettiin huonon kunnon vuoksi. Myös Veturinpolun päiväkodin lapset siirtyivät uuteen päiväkotiin.

Ikonen-Polamo ja Haaparanta puhuvat superpäiväkodista. Johtajat viittaavat juuri suureen lapsimäärään sekä toiminnan monimuotoisuuteen. Kun ryhmiä on kolmessa kerroksessa, tulee ruokailu ja ulkoilu tehdä portaittain. Alakerrassa sijaitsevaan ruokasaliin mahtuu kerralla noin 40 lasta ruokailemaan. Kun ruoka-aika koittaa, ryhmät kävelevät portaita pitkin syömään.

Ateljeessa valmistuivat itsenäisyyspäivä-aiheiset teokset. Lastenhoitaja Tuula Lampén opasti Mila Hallmarkia, Olivia Roinea ja Rafael Makkosta. Kuva: Johanna Erjonsalo Johanna Erjonsalo

Ensimmäisessä kerroksessa sijaitsevat pienten alle kolmevuotiaiden lasten ryhmät. Kolmannesta kerroksesta tulevat muun muassa eskarilaiset.

– Olemme sopineet, että hissiä ei käytetä. Lapset pitävät huolen, että sopimuksesta pidetään kiinni, Haaparanta naurahtaa.

Joustavuus onkin ollut johtajien mottona päiväkodin alkutaipaleella. Kahden johtajan malli on Vantaalla pilotti ja sen toimivuutta kokeillaan kuluvan toimintavuoden ajan.

Kahden päiväkodin johtajan mallissa vastuualueet ovat jaettu. Ikonen-Polamo vastaa asiakasperheistä ja päiväkodin pedagogisesta toiminnasta, Haaparanta hallinnollisista ja talouteen liittyvistä asioista.

– Tämä olisi ollut liian iso kokonaisuus yhdelle ihmisille, he painottavat.

Ikonen-Polamo korostaa viihtyneensä hyvin Vaaralanpuistossa, joka on saanut kehuja arkkitehtuuristaan.

– Kun tarjoutuu mahdollisuus kokeilla jotain tällaista uutta, se täytyy ottaa vastaan, Ikonen-Polamo sanoo.

Päiväkodissa on myös monitoimisali. Tavoitteena on, että keväällä tila saataisiin myös ulkopuolisten käyttöön.

Olivia Roine (edessä) ja Mila Hallmark kertovat liukumäen ja liikuntasalin olevan päiväkodin parhaat paikat. Kuva: Johanna Erjonsalo Johanna Erjonsalo

Toiminta kolmessa kerroksessa tuo haasteita esimerkiksi lasten tuonti- ja hakutilanteissa. Päiväkodissa on joka ryhmällä oma uloskäynti.

– Ulko-ovia on pidettävä lukittuina koko päivän ajan. Vanhemmilta edellytetään joustavaa asennetta esimerkiksi lasta hakiessa, koska kerroksiin ei pääse kello 16:n jälkeen. Tarkoituksenamme on luoda rakenteet, joilla saamme arjen toimimaan sujuvasti, johtajat selvittävät.

Rakentaminen

Vantaa satsaa myös ensi vuonna päiväkotirakentamiseen. Lasten määrän päiväkodeissa ja kouluissa on arvioitu kasvavan Vantaalla ensi vuoden loppuun mennessä 600 lapsella, joten uusia päiväkotitiloja tarvitaan kipeästi.

Tällä hetkellä rakenteilla olevista uudisrakennushankkeista ensi vuoden aikana valmistuvat Kaivokselan II ja Veturin päiväkodit.

Vuoden 2020 aikana on suunniteltu aloitettavan myös Jokiniemen koulun laajennus päiväkotitiloilla sekä Länsimäen päiväkoti ja Uomarinteen päiväkoti.

Ensi vuoden aikana vuokrahankkeena toteutetaan Vapaalan päiväkodin paviljonki.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Mielipide: Pihat, joihin muutkin voivat poiketa, lisäävät lähiöiden yhteisöllisyyttä ja viehätystä
 2. Vantaan Näyttämö tykittää syksyn täysillä – Uusi toiminnanjohtaja: "Kaupunki tullut vaikeassa tilanteessa hyvin vastaan"
 3. Työttömänä Vantaalla jo lähes sama määrä ihmisiä kuin mitä asuu Tikkurilassa, Korsossa ja Kivistössä yhteensä
 4. Mielipide: Vanhustoiminnan avustukset katkaistiin oudoin perustein
 5. Vuosikymmenen ensimmäinen paikallisottelu pelataan Myyrmäessä
 6. Keskusrikospoliisi: Suurpellon ampumisesta epäillyillä vahvoja kytköksiä järjestäytyneeseen rikollisuuteen
 7. Älä toimi näin, pyytää poliisi: Asukas löysi räjähteen ja kuljetti sen poliisiasemalle, asema jouduttiin eristämään tunneiksi
 8. Poliisilta lisää tietoa eilisestä ampumisesta Pataässä-baarissa: Ase laukesi vahingossa, uhri yhä sairaalassa
 9. Vantaalaisia aikuisia opetetaan ajamaan polkupyörällä
 10. Vain yksi uusi koronavirustartunta löydetty Hus-alueella tällä viikolla
 11. Mansikka on ykkönen – Näitä herkkuja suomalaiset tänä kesänä syövät, paljastaa S-ryhmän myyntidata
 12. Selvitys: Kielteisen turvapaikkapäätöksen jälkeen Suomeen jääneitä on yhteensä jopa tuhat
 13. Mihin nyt saa matkustaa ja mihin ei? Tässä lista maista, joista tulevien ei tarvitse jäädä karanteeniin
 14. Tulli varoittaa: Nuuskan kaltaisissa tuotteissa ylenpalttisesti nikotiinia – "Voisi verrata lääkeväärennöksiin"
 15. Helsinkiläisessä Pataässä-karaokebaarissa sattuneesta ampumistapauksesta saataneen lisätietoa tänään – Silminnäkijä HS:ssä: Ampumista ei edeltänyt riitaa

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.