Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Lue Vantaan Sanomien uusi kuukausiliite Selkovantaalainen täältä!

Vantaalla ideoidaan vauvaperheille uudenlaista kotiapua

Vantaa suunnittelee vauvaperheille uutta kotipalvelua. Jos suunnitelma toteutuu, saa perhe, jossa on vastasyntynyt vauva, kotiin apua muutaman kerran.

Suunnitelmassa kotikäyntejä tekee kaksi lähihoitajaa työparina. Ajatuksena on, että vanhemmat saisivat tukea ja ohjausta kotona vauva-arjen alkutaipaleella. Se, mitä tuki tulee olemaan konkreettisesti, on vielä suunnittelupöydällä.

– Tavoitteena on ennen kaikkea tukea vanhempien jaksamista, kertoo koordinaattori Piia Sauranen Vantaan kaupungilta.

Uusi kotipalvelu on osa Vantaan kaupungin myönteisen erityiskohtelun ohjelmaa. Vuodenvaihteessa käynnistyy kolmivuotisen ohjelman toinen vuosi. Ohjelman ideana on parantaa Vantaalla viiden maahanmuuttajavaltaisen alueen ihmisten hyvinvointia ja ehkäistä muun muassa syrjäytymistä.

Myös kotipalvelua tullaan tarjoamaan vain näillä viidellä alueella kaikille, mutta kaikille alueen asukkaille, ei vain maahanmuuttajataustaisille perheille. Kaupunki ei halua mainita alueita nimeltä.

Kotipalvelun toteutumisesta päättää kaupungin johtoryhmä joulukuussa.

Myönteisen erityiskohtelun -hanke on kolmivuotinen ja sille on myönnetty 2 miljoonan euron budjetti kullekin vuodelle. Ensi vuonna budjetista käytetään iso osa toimintaan, joka on jo aloitettu ja todettu hyväksi. Tällainen satsaus ovat muun muassa kolme varhaiskasvatukseen palkattua kuraattoria, jotka jatkavat päiväkotiryhmien tukena myös ensi vuonna.

Samoin alkuvuonna yläkouluissa aloittaneet kuusi erityisnuorisotekijää jatkavat työtään. Variassa erityisnuorisotyöntekijöitä on viisi.

– Nuorisotyötekijät ovat noin puolet ajasta koulussa ja toisen puolen he jalkautuvat nuorten keskuuteen iltaisin ja viikonloppuisin. Tämä toimintamalli on koettu hyvin toimivaksi, Sauranen sanoo.

Viime vuonna Vantaalle palkattiin rikosuhripäivystyksen työntekijä, joka jatkaa myös ensi vuonna.

Hankkeen budjetista rahoitetaan myös puistoruokailu, joka laajenee ensi kesänä viiteen toimipisteeseen. Lapset ja nuoret pääsevät syömään lounasta Nissaksen, Korson ja Vihertien asukaspuistoissa, Havukosken nuorisotilalla sekä Tikkurilan kirjastopuistossa.

– Hankkeen ensi vuoden helmi on Hakunilassa avattava yhteisötalo, jolle on isot odotukset, Sauranen kertoo.