"Kevätpörriäisestä yhtään juttua ei ole jätetty julkaisematta vihapuheen vuoksi" – Legendaarisen koululaislehden ex-päätoimittajan mukaan lapsista voisi ottaa mallia

Presidentinlinnan itsenäisyyspäivän vastaanotolle sai kutsun myös porvoolainen Kevätpörriäisen ex-päätoimittaja Liisa Vasamies, joka lähtee juhliin miehensä, kuvataidekoulun opettajan Olli Heikki Oksasen kanssa. Pariskunta pukeutuu kierrätyshenkisesti.

– Tässä on nyt mietittävänä puku, kampaus ja korut. Heikille vuokrattiin frakki. Minulla on äidin puku vuodelta 1960, jonka ompelija laittoi minun vartalolle sopivaksi. Kengät löysin Pelastusarmeijan kirppikseltä ja koruksi tulee äidin vanha, katkennut helminauha, jonka mies solmi uudelleen. Kampauksen otan vasta itsenäisyyspäivänä.

Liisa Vasamies oli 29 vuotta päätoimittajana lehdessä, jonka toimituskuntaan hän on lukeutunut 30 vuotta. Vuonna 1949 helsinkiläisten luokanopettajien toimesta perustettu Kevätpörriäinen täytti tänä vuonna 70 vuotta.

Vasamies katsoi tämän hyväksi etapiksi jättäytyä taas toimituskuntaan helsinkiläisen rehtorin Irina Pellikan jatkaessa ensi vuonna lehden päätoimittajana.

– Tämä kutsu on kunnianosoitus lehden tekemiselle, mutta ennenkaikkea kaikille lapsille, jotka siihen ovat tehneet sisältöä. Kevätpörriäinen kootaan aineistosta, jota tuottavat joka vuosi tuhannet ala-asteikäiset oppilaat lähes sadalla helsinkiläisellä koululla.

Koululaiset myyvät itse tarinoista, piirroksista, vitseistä ja tehtävistä koottua lehteä. Kevätpörriäinen on hyväntekeväisyysjulkaisu, jonka tuotto menee kouluille takaisin käytettäväksi oppilaiden iloksi ja virkistykseksi. Rahoja käytetään mm. retkiin, leirikouluihin tai stipendeihin.

Vasamiehen mukaan lehden jutut ovat tuokioita tästä elämästä, eikä julkaistavien juttujen sisältöä muuteta lehden toimituskunnan toimesta.

– Lehti on ilmestynyt 70 vuotta, eikä sinä aikana ole yhtään juttua jätetty julkaisematta sen vuoksi, että niissä olisi vihapuhetta. Miten aikuiset eivät osaa sitä, minkä jo lapset tietävät?

Lue lisää aiheesta

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut