Vantaa ennen ja nyt: Talvisodassa pommeja pudotettiin myös Helsingin maalaiskuntaan – Ilmatilan tähystämiseksi rakennettiin tornit ainakin Voutilaan ja Sotunkiin

Ilmavalvontalotta Maj-Lis Berttula Brutubyn (Voutilan) ilmavalvontatornissa talvisodan aikana. Kuva: Vantaan kaupunginmuseo. Vantaan kaupunginmuseo

toimitus

Marraskuun lopussa tuli kuluneeksi 80 vuotta talvisodan alkamisesta. Neuvostoliiton ilmapommitukset alkoivat Helsingissä 30. marraskuuta 1939.

Talvisodan aikana myös Helsingin maalaiskuntaa pommitettiin. Hävittäjien tiputtamia pommeja osui muun muassa Tikkurilan ja Hiekkaharjun seudulle.

Helsingin alueen ilmatorjuntajoukkojen tukena toimi paikallisia ilmavalvonta-asemia, jotka välittivät tietoja alueensa ilmatilanteesta aluekeskukselle.

Ilmavalvonta-asemat oli sijoitettu asutuilla alueilla korkeisiin rakennuksiin tai torneihin. Maastossa ne sijaitsivat korkeilla paikoilla ja niitä varten oli erikseen rakennettu kevytrakenteiset tornit.

Helsingin maalaiskunnassa tällaisia korkealle kalliolle rakennettuja ilmavalvontatorneja oli ainakin Voutilassa ja Sotungin Högbergetillä. Torneissa ympärivuorokautista tähystystä tekivät pääasiassa siihen koulutetut lotat.

Vantaan kaupunginmuseon kuva-arkistossa on kuva talvisodan aikana Voutilan ilmavalvontatornissa tähystävästä Maj-Lis Berttulasta

Voutilan tornissa työskenteli kuusi lottaa, joista aina kaksi oli valvontavuorossa. Päivävuorot olivat usein neljän tunnin mittaisia, yövuorot pidempiä. Tähystystä tehtiin kiikareilla ja kuuntelemalla.

Tehtävänä oli selvittää lentokoneiden kansallisuus, määrä, lentosuunta- ja korkeus sekä koneen tyyppi. Havainnoista ilmoitettiin lankapuhelimella ilmapuolustusaluekeskukselle.

Tornit olivat kattamattomia ja lotat altistuivat niissä kovillekin sääolosuhteille. Talvisodan aikana pakkanen kiristyi ajoittain 40 asteeseen.

Anu Mönkkönen

Vantaan Sanomien ja Vantaan kaupunginmuseon juttusarjassa nostetaan esille paikallista historiaa tutustumalla museon kokoelmiin ja kulttuuriympäristökohteisiin.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Hyväntekeväisyyspyöräilyssä ensi kertaa mukana Vantaan joukkue – ryhmäpyöräilyn harjoittelu jäi vähäksi
 2. Mielipide: Pihat, joihin muutkin voivat poiketa, lisäävät lähiöiden yhteisöllisyyttä ja viehätystä
 3. Vantaan Näyttämö tykittää syksyn täysillä – Uusi toiminnanjohtaja: "Kaupunki tullut vaikeassa tilanteessa hyvin vastaan"
 4. Työttömänä Vantaalla jo lähes sama määrä ihmisiä kuin mitä asuu Tikkurilassa, Korsossa ja Kivistössä yhteensä
 5. Mielipide: Vanhustoiminnan avustukset katkaistiin oudoin perustein
 6. Keskusrikospoliisi: Suurpellon ampumisesta epäillyillä vahvoja kytköksiä järjestäytyneeseen rikollisuuteen
 7. Älä toimi näin, pyytää poliisi: Asukas löysi räjähteen ja kuljetti sen poliisiasemalle, asema jouduttiin eristämään tunneiksi
 8. Poliisilta lisää tietoa eilisestä ampumisesta Pataässä-baarissa: Ase laukesi vahingossa, uhri yhä sairaalassa
 9. Vantaalaisia aikuisia opetetaan ajamaan polkupyörällä
 10. Vain yksi uusi koronavirustartunta löydetty Hus-alueella tällä viikolla
 11. Mansikka on ykkönen – Näitä herkkuja suomalaiset tänä kesänä syövät, paljastaa S-ryhmän myyntidata
 12. Selvitys: Kielteisen turvapaikkapäätöksen jälkeen Suomeen jääneitä on yhteensä jopa tuhat
 13. Mihin nyt saa matkustaa ja mihin ei? Tässä lista maista, joista tulevien ei tarvitse jäädä karanteeniin
 14. Tulli varoittaa: Nuuskan kaltaisissa tuotteissa ylenpalttisesti nikotiinia – "Voisi verrata lääkeväärennöksiin"
 15. Helsinkiläisessä Pataässä-karaokebaarissa sattuneesta ampumistapauksesta saataneen lisätietoa tänään – Silminnäkijä HS:ssä: Ampumista ei edeltänyt riitaa

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.