Mielipide: Vantaa tarvitsee ratikan lisäksi muitakin tulevaisuustekoja – veronmaksukykyiset lapsiperheet eivät halua pikkuruisia asuntoja asvalttiympäristöineen

Kirjoittajan mukaan Vantaan halu saada mahdollisen raitiotien varren vanhat pientaloalueet muutettua korkeuksiin kohoavien kerrostalojen alueiksi ei välttämättä mene yksiin veronmaksukykyisten lapsiperheiden toiveiden kanssa. Armi Suojanen

toimitus

Vantaalle rakennetaan kirjoittajan mukaan jo tällä hetkellä kohtuuttoman paljon pieniä asuntoja, joita ratikkalinjan varteen on luvassa lisää.

Vantaan Sanomissa (VS 27.11) Säde Tahvanainen otti kantaa ratikkahankkeeseen tulevaisuustekona. Totean alkuun, että ratikkahanketta kohtaan julkisesti esitetyistä kriittisissä puheenvuoroissa pääasia ei ole hankkeen vastustamisesta, vaan kysymys on kokonaisuuden tarkastelusta.

Ratikkaa perustellaan muun muassa ilmastosyillä. Perusteluina on myös esitetty hyvätuloisen väen houkutteleminen Vantaalle. Tässäkin perustelussa on omat ongelmansa ja tällä hetkellä se on Vantaan kaavoitus- ja asuntopolitiikka.

Vantaalle rakennetaan tällä hetkellä kohtuuttoman paljon pieniä asuntoja. Väestörakenteen kannalta olisi tärkeää, että uusiin kohteisiin tulisi myös perheasuntoja unohtamatta ympäröivää luontoa. Viheralueiden ja puuston säilyttäminen on ilmastoteko siinä missä raitioliikennekin. Näin Vantaan houkuttelevuus asuinpaikkana kasvaisi muun muassa lapsiperheiden keskuudessa.

Vantaalla on halu saada mahdollisen raitiotien varrella sijaitsevat vanhat pientaloalueet tehokkaan rakentamisen alueiksi. Sama koskee myös vähäisiä viher- ja virkistysalueita. Tilalle saadaan korkeuksiin kohoavia kerrostaloja pienine asuntoineen ja asfalttipihoineen.

Jo nyt on nähtävissä mihin tämä suuntaus johtaa. Suunnitellun raitioliikenteen kupeeseen noussut Kaskelanrinteen uusi asuinalue on täynnä pieniä yksiöitä ja kaksioita. Valtaosa on vuokra-asuntoja ja omistusasunnotkin ovat pääosin asuntosijoittajien vuokrahuoneistoja.

Asukkaiden määrä kasvaa, mutta kasvavatko verotulot samassa suhteessa, on hyvä kysymys.

Vantaan tulevaisuuden kannalta olisi toivottavaa, että Vantaa pystyisi tulevaisuudessa tarjoamaan myös hyvän veronmaksukyvyn omaaville lapsiperheille muutakin kuin ilmastoystävällisen ratikkalinjan varteen tiiviisti rakennettuja betonilähiöitä.

Katja Siniketo-Pietilä

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

Näytä lisää

Luetuimmat

 1. Mieskuski ajeli pelkillä vanteilla – ei osannut kertoa, mistä oli tulossa ja minne menossa
 2. Poliisi takavarikoi alaikäiseltä viinakauppiaalta kymmeniä litroja kirkasta viinaa Vantaalla
 3. Epäily: Kymmenen varastetun kauhakuormaajan tiedot väärennettiin, koneet myytiin eteenpäin
 4. HSL:n matkakortin nettilataus onnistuu ensi viikosta alkaen – kortille voi ladata kautta tai arvoa
 5. "Lähden nyt pois ja lyön ensimmäistä, joka yrittää estää" – kolmekymppinen mies raivostui putkaan vietäessä
 6. Kuusijärven komea silta sai vihdoin nimen – uudesta sillasta tuli Sudentassu
 7. Lähetyskirppis Patina muutti Silkkitehtaalta 19 vuoden jälkeen – myös uusi paikka löytyi Tikkurilasta
 8. Lähes valmis Kivistön kirjasto avataan vasta lokakuussa – "Avaaminen siirtyy säästösyistä"
 9. Teetkö sinäkin tämän virheen kauppareissulla? – käsidesiäkin voi käyttää väärin
 10. Missä on Anna? Edes some-profiileissa ei ole näkynyt kuulumisia, poliisi julkaisi kuvan
 11. Vantaalainen lasitaiteilija Saara Korppi, 34, teki voitokkaan viinilasin – ideat syntyvät luonnosta
 12. Mielipide: Asukaspysäköinti toisi uutta tuloa velkaiselle Vantaalle – Tietyllä alueella rajaton pysäköinti vuosimaksulla
 13. Tiedekeskus Heurekan johtaja vaihtuu: Tapio Koivusta Oulun yliopiston vararehtori – "Pääsemme vihdoin asumaan puolisoni kanssa saman katon alle"
 14. Vantaa hakee säästöjä lähiöille suunnatusta tukiohjelmastaan – lapsiperheiden kotipalvelu siirtyy ensi vuoteen
 15. USU: Kaikkein huono-osaisimmille myönnettävää tukea maksetaan eniten Uudellamaalla

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.