Finlandia-voittaja Pajtim Statovci sai yläasteella äikänmaikan myhäilemään – "Onkohan se kovin coolia, että ope sanoo luokan edessä, että sinusta voisi tulla kirjailija"

Porvoolaisopettajilla on hyviä muistoja Pajtim Statovicista (kuvassa) hänen kouluvuosiltaan. Laura Oja

Laura Heino

Kelataan ajassa kolmisentoista vuotta taaksepäin.

– Voisiko Pajtimista tulla kirjailija? yhdeksäsluokkalaiset pohtivat ääneen äidinkielen tunnilla.

Opettaja myhäilee. Oppilailla on ollut tehtävänä lukea yhdeltä kirjailijalta pari kirjaa ja laatia niistä erilaisia tekstejä. Statovci perehtyi Kari Hotakaiseen Hauska sattuma sinänsä, Hotakainen on palkittu Finlandia-palkinnolla, vuosi oli 2002.

Pajtimin pulpetilla on kirjailijakansio ja siitä saatu opettajan palaute. Kasvoillaan on todennäköisesti samanlaiset ylöspäin kääntyvät hymyjuovat kuin keskiviikkona Helsingin Lasipalatsissa puhujanpöntössä nähdyllä Pajtim Statovcilla, 29-vuotiaalla Finlandia-voittajalla.

– Annoin palautetta kirjailijakansiosta ja olin siihen laittanut, että Pajtim voisi hyvin kirjoittaa elääkseen. Mainitsin ehkä copywriterin ja television käsikirjoittajan ammatit. Tästä innostuneena luokkakaverit kyselivät, voisiko Pajtimista tulla kirjailija, silloinen porvoolaisen Linnajoen koulun äidinkielen opettaja Anna-Kaisa Kulmala muistelee.

Kesällä 2019 Kulmala lukee Helsingin Sanomien Kuukausiliitettä (8/2019). Hänen katseensa pysähtyy Noora Vaaralan tekemässä Statovcin haastattelussa kohtaan, jossa lukee: ”Äidinkielen opettajat kannustivat kirjoista innostunutta oppilasta. Statovci muistaa opettajan, joka ehdotti, että hänen kannattaisi tähdätä kirjailijan uralle, esimerkiksi copywriteriksi mainosalalle. Se tuntui hyvältä.”

– Minustakin tuntui hyvältä, kun näin tuon kohdan tekstissä. Olin tuon kannustuksen sanoessani 26-vuotias opettaja, Kulmala hymyilee.

Nuoren Statovcin tulevasta kirjallisesta menestyksestä oli merkkejä havaittavissa jo yläkoulussa.

– Pajtim kirjoitti todella kypsää dialogia esimerkiksi novellissa, opettaja jatkaa.

Lähtemättömän vaikutuksen äidinkielen opettajaan tekivät erityisesti Statovcin sydämellisyys ja hauskuus.

– Ensinnäkin muistan Pajtimin huumorin. Hän oli verbaalisti ihan lyömättömän hauska.

Sanallinen lahjakkuus näkyy Statovcin teoksissa. Kriitikot ovat suitsuttaneet hänen kielen- ja sanankäytön kauneuttaan. Kirjoissaan Statovci uppoaa syviin vesiin ja käsittelee elämänmakuisen aidosti ihmiselämän synkkiä puolia. Toiveikkuus kulkee kuitenkin mukana.

Statovci syntyi 1990 Kosovossa, josta hän parivuotiaana muutti perheensä kanssa Porvooseen, jossa hän kävi myös koulunsa. Vuonna 2014 ilmestynyt esikoisteos Kissani Jugoslavia palkittiin Helsingin Sanomien Esikoiskirjapalkinnolla, vuonna 2016 ilmestynyt Tiranan sydän voitti samaisena vuonna Toisinkoinen-palkinnon. Johanna Freundlichin ohjaama Kissani Jugoslavia on edelleen Helsingin Kansallisteatterin ohjelmistossa ja näytöksiä on toistaiseksi maaliskuun loppuun asti.

Tiranan sydän (engl. Crossing, kääntänyt David Hackston) valittiin tänä vuonna Yhdysvalloissa National Book Awards -palkintoehdokkaaksi finalistien joukkoon käännöskirjallisuuden kategoriassa. Kategorian voitti unkarilainen László Krasznahorkai. Statovci teki kuitenkin maamme mittakaavassa ainutlaatuista kirjallisuushistoriaa olemalla ensimmäinen suomalainen finalisti kilpailussa. Maailman merkittävimpiä kirjallisuusalan palkintoja jakava tilaisuus järjestettiin 20. marraskuuta New Yorkissa.

Statovcin tuotanto on tuttu myös entiselle opettajalle.

– Oma suosikkini on Tiranan sydän. Hienosti kuvailtu läheisen ihmisen kuolema teki erityisen vaikutuksen kirjassa, Kulmala kertoo.

Tämän vuoden kaunokirjallisuus-Finlandialla viime keskiviikkona palkitun Bollan työstämisen Statovci aloitti jo 2011 eli pari vuotta ylioppilaskirjoitusten jälkeen.

Linnankosken lukion silloinen rehtori Aira Leiviskä (nyk. Wollsten) muistaa kirjailijan kohteliaana ja iloisena opiskelijana.

– Hän oli aina hyvin kohtelias, iloinen ja ystävällinen ja kaikella tavalla positiivinen opiskelija. Hänestä kuvastui myös tietynlainen herkkyys ja vaatimattomuus. Olen niin onnellinen hänen menestyksestään kirjailijana. Hänhän oli jo lukioaikoinaan hyvä kirjoittaja. Lämpimät onnittelut Pajtimille ansaitusta Finlandia-palkinnosta, Wollsten kuvailee.

Statovcin yläkouluaikainen opettaja Kulmala ei tahdo ottaa kunniaa oppilaansa menestyksestä itselleen, mutta arvelee kuitenkin osanneensa sanoa oikeita sanoja oikeissa kohdissa.

– Oli ihanaa huomata hänen ikään kuin puhjenneen kukkaansa, Kulmala sanoo.

Kulmala kertoo näkevänsä nykyisessä työssään helsinkiläisessä yläkoulussa edelleen potentiaalisia hyvän kirjoittajan alkuja.

Palataan vielä äidinkielen tunnille, josta alussa puhuttiin.

– Minä siinä vain myhäilin jotain epämääräistä, kun ajattelin, että onkohan se teini-ikäiselle pojalle kovin coolia, että ope sanoo luokan edessä, että sinusta voisi tulla kirjailija. Taisi tullakin, Kulmala hymyilee.

Tämä juttu on julkaistu ensimmäisen kerran Uusimaa-lehdessä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Vantaankosken hotellikylän vastustajat: Suunnitelman toteutuminen tuhoaisi virkistyskäytön ja maiseman
 2. Pula mansikanpoimijoista johti uusiin ratkaisuihin: saman pellon suomalaiset saavat ukrainalaisia isomman korvauksen – Vantaalla vain itsepoimintaa
 3. Mielipide : Kaivokselan pientalojen pihoilla ja kuisteilla liikkuu varkaita
 4. Päihtynyt ja sekava mies yritti viedä pelejä lähes 3 000 euron arvosta – hallusta löytyi myös puukko
 5. Henkilöauton kuljettaja törmäsi pyöräilijään Kuninkaalassa
 6. Ammattihuijarit iskivät taas Postin nimissä ja kymmenet ihmiset luulivat viestiä aidoksi – Rikoshyöty yli 200 000 euroa
 7. Kysely: Yli puolet suomalaisista uskoo tieteen ja asiantuntijuuden merkityksen kasvavan koronakriisin jälkeen
 8. USU: Nuorisotyöttömyys on kaksinkertaistunut korona-aikana – "Luvut ovat olleet todella hälyttäviä"
 9. Ruoka: Syötkö täytekakkua hopea- vai muovilusikalla? "Ruokailunautintoon vaikuttaa moni muukin asia kuin tekninen osaaminen", sanoo molekyyligastronomiaan perehtynyt professori Anu Hopia
 10. Pääkirjoitus: Kuinka paljon kulttuurimaisemaan voi kajota?
 11. EU-yhteistyö poisti markkinoilta viime vuonna yli 2 200 vaarallista tuotetta – Kaikki vaaralliseksi todetut tuotteet haettavissa päivittyvästä verkkopalvelusta
 12. Heinäkuussa ollut jo yli 7 000 matkustajan päiviä – Normaalina lomakautena Helsinki–Vantaan läpi kulkee 70 000 matkustajaa päivässä
 13. Kesä on erinomaista aikaa hakea töitä – Näillä 10 alalla on nyt eniten paikkoja auki
 14. Finnwatch: SUP-lautojen vastuullisuus ei vakuuta – Kolme brändiä erottui selvityksessä edukseen
 15. Muurahaismyrkky tappaa myös mehiläiset, varoittaa Tukes – Ulkokäyttöön tarkoitettuja myrkkyjä ei parin vuoden päästä enää myydä kuluttajille

Näytä lisää

Luetuimmat

 1. SMC Palveluiden työntekijät siivoavat vantaalaisia päiväkoteja – Kaupunki ei epäillyt yrityksen taustoja sopimusta tehdessään
 2. Juttua päivitetty: Vantaan poliisioperaatio ohi, kohdehenkilö otettu kiinni – Liittyi "hengen ja terveyden suojaamiseen"
 3. Muurahaismyrkky tappaa myös mehiläiset, varoittaa Tukes – Ulkokäyttöön tarkoitettuja myrkkyjä ei parin vuoden päästä enää myydä kuluttajille
 4. Pula mansikanpoimijoista johti uusiin ratkaisuihin: saman pellon suomalaiset saavat ukrainalaisia isomman korvauksen – Vantaalla vain itsepoimintaa
 5. Puistoruokaa jaetaan Vantaalla vielä tällä viikolla – piknikpussien jako päättyy perjantaina
 6. Leppäkorven uimarannan vedenlaatu on jälleen hyvä
 7. Koiranulkoiluttajan kauhunhetki Hämevaarassa: Puu kaatui ainoastaan senttien päähän lemmikin kuonosta – "Kuului vain rysähdys"
 8. Henkilöauton kuljettaja törmäsi pyöräilijään Kuninkaalassa
 9. Kuusijärven rantaelämää valvotaan nyt myöhäiseen yöhön – Lisäresurssit käyttöön lämpimillä keleillä
 10. Päihtynyt ja sekava mies yritti viedä pelejä lähes 3 000 euron arvosta – hallusta löytyi myös puukko
 11. Suomalaistutkimus: Sairaalahoitoa vaativa koronavirustauti vie tehohoitoon useammin kuin influenssa
 12. Kesä on erinomaista aikaa hakea töitä – Näillä 10 alalla on nyt eniten paikkoja auki
 13. Vantaankosken hotellikylän vastustajat: Suunnitelman toteutuminen tuhoaisi virkistyskäytön ja maiseman
 14. Omaishoitaja: Kuljetuspalvelusta on tullut Vantaalla hölmölän hommaa – "Taksikuski tilaa kyydin asiakkaalle, joka istuu jo kyydissä"
 15. Mielipide : Kaivokselan pientalojen pihoilla ja kuisteilla liikkuu varkaita

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.