Näin oudosti Pekka Haavisto yritti junailla Isis-lapset Suomeen – IS: "Olisi rikkonut lakeja ja kansainvälisiä sopimuksia"

Perustusvaliokunta on päättänyt yksimielisesti, että ulkoministeri Pekka Haaviston toimista pyydetään valtakunnansyyttäjää aloittamaan esitutkinta. Johanna Erjonsalo

Anniina Virtanen

Ulkoministeri Pekka Haavisto on taivutellut ministeriön konsulipäällikköä Pasi Tuomista tuomaan Syyrian al-Holin pakolaisleirien lapset Suomeen konsulikyydillä, kertoo Ilta-Sanomat Lehden mukaan tarkoitus oli kotiuttaa ainoastaan lapset, ei Isis-naisia, joista on käyty kiivasta keskustelua koko syksyn ajan.

IS:n saamien tietojen mukaan Tuominen kieltäytyi, jolloin Haavisto närkästyi vastarinnasta. Lopputuloksena Haavisto syrjäytti Tuomisen konsulipäällikön tehtävästään. Hänen paikalleen etsitään uutta henkilöä.

Haaviston vaatimus kotiuttaa lapset olisi vyöryttänyt kotiutuspäätöksen yksistään yhden virkamiehen harteille, koska poliittista päätöstä ei saatu aikaan. Jos Tuominen olisi toteuttanut Haaviston käskyn, Tuominen olisi IS:n mukaan rikkonut virkavelvollisuuttaan, lakeja ja kansainvälisiä sopimuksia.

Haavisto ei kommentoinut Ilta-Sanomille, mistä tapahtuneessa oli kyse.

– Ei mitään kommenttia al-Holin osalta sen vuoksi… että siellä tietysti normaalit konsulipalvelun säännöt tällaisella alueella pätevät, Suomen kansalaisia pyritään auttamaan, Haavisto vastasi IS:lle.

Aiheeseen liittyvää

  1. Suomeen haluavien Isis-leirin naisten lausunto huolestuttaa terrorismintutkijaa – IS: ”Eivät ymmärrä seurauksia”
    24.5.2019 12:26
  2. Vihreiden seuraavaksi puheenjohtajaksi nousemassa Maria Ohisalo – Pekka Haavisto väistyy kesän puoluekokouksessa
    12.5.2019 11:20

Kommentoi

Mainos: Helsingin Uutiset

Pääkaupungin keskusta on edelleen the place to be – katso tästä ytimen tarjonta

| Päivitetty

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut